Jeden specyficzny gen związany jest z wieloma chorobami

Genetyczne różnice w genie FADS1 określają ryzyko różnych chorób. Zdolność do wytwarzania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jak i omega-6 jest indywidualna dla konkretnej osoby, a to wpływa na ryzyko zaburzeń przemiany materii, chorób zapalnych i kilku rodzajów nowotworów.

Naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali w Szwecji i SciLifeLab wyjaśnili to bardzo szczegółowo, a praca została opublikowana w czasopiśmie "Nucleic Acids Research".

"Po szczegółowych badaniach wiemy już dokładnie, które mutacje funkcjonują w tym regionie i są bezpośrednio zaangażowane w regulację FADS1" - mówi Gang Pan z Zakładu Immunologii, Genetyki i Patologii Uniwersytetu w Uppsali i jeden z autorów artykułu.

W tym nowym badaniu naukowcy wskazują, że region genu, który steruje FADS1 pojawił się 6 milionów lat temu oraz że występuje u człowieka i szympansa, ale nie u innych gatunków. Ponieważ zwiększone wytwarzanie kwasów omega-3 i omega-6 jest korzystne dla rozwoju mózgu, wydarzenie to mogło przyczynić się do ewolucji człowieka.

Mutacja genu FADS1 zwiększyła jego zdolność do wytwarzania kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6
Mutacja genu FADS1 zwiększyła jego zdolność do wytwarzania kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (Shutterstock)

Mutacja, która miała miejsce 300 000 lat temu, dodatkowo zwiększyła zdolność genu do wytwarzania zarówno kwasów tłuszczowych omega-3, jak i omega-6. Mutacja ta stanowiła ewolucyjną zaletę i doprowadziła do stworzenia bardziej aktywnego wariantu FADS1.

W czasach historycznych ludzie jedli takie same ilości omega-3, pochodzące z ryb i warzyw i omega-6 pochodzących z mięsa i jaj.

"Ponieważ żyjemy dłużej i radykalnie zmieniła się nasza dieta, we współczesnej kuchni w zachodnim świecie drastycznie zwiększyło się spożycie kwasów tłuszczowych omega-6 i to, co było zaletą w czasach historycznych, mogło się obrócić przeciwko nam i może to być przyczyna zwiększonego ryzyka wielu chorób" - mówi Gang Pan.

ZOBACZ TAKŻE:

Różnica genetyczna w FADS1 wpływa na poziom cholesterolu LDL i HDL oraz kilku innych ważnych tłuszczów, a także poziom cukru we krwi, zespół metaboliczny i ma wpływ na to, jak dobrze reagujemy na leczenie, które ma na celu kontrolowanie zawartości tłuszczu we krwi.

To wpływa na ryzyko alergii i rozwoju chorób zapalnych, takich jak reumatyzm i zapalna choroba jelit. Dodatkowo wpływa na ryzyko raka okrężnicy i innych rodzajów raka, jak również wpływa na tętno serca.

"Tłuszcze wielonienasycone są zaangażowane w zaskakującą liczbę procesów i jest nadzieja, że nowa wiedza pozwoli leczyć niektóre z tych chorób w docelowy sposób" - mówi Claes Wadelius, profesor Genetyki Medycznej na Uniwersytecie w Uppsali i SciLifeLab w Szwecji i główny autor badania.

6 niesamowicie zdrowych produktów pełnych tłuszczów
6 niesamowicie zdrowych produktów pełnych tłuszczów [7 zdjęć]

Produkty uchodzące za kaloryczne są w dzisiejszym świecie na straconej pozycji. Dążenie do upragnionej,...

zobacz galerię

Kwasy omega 3 i omega 6 są to niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich odpowiednia ilość w diecie jest bardzo istotna dla zachowania zdrowia.

Należy jednak pamiętać, że przy normalnej diecie ok. 2000 kcal, wystarczy zjeść jedną płaską łyżeczkę oleju słonecznikowego dziennie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy omega-6 i ok. 100-150 gr tłustej ryby morskiej przynajmniej 2 razy w tygodniu, aby zaspokoić zapotrzebowanie na kwasy omega-3.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!