Jedzenie czerwonego mięsa może sie przyczynić do niewydolności nerek - nowe badanie

Naukowcy od lat spierają się o to, czy spożywanie mięsa może przyczynić się do rozwoju nowotworów. Nowe badania wskazują na jeszcze jedną zależność. Wyniki opublikowane w „Journal of the American Society of Nephrology” wykazały negatywny wpływ czerwonego mięsa na pracę nerek.

1. Czerwone mięso w diecie

Do czerwonego mięsa zaliczamy wołowinę, jagnięcinę i wieprzowinę. Najnowsze badania pokazują, że warto ograniczyć ich spożywanie. Amerykański Instytut Badań nad Rakiem zaleca jedzenie pół kilograma tego rodzaju mięsa tygodniowo. Większe ilości mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów, w tym do raka żołądka.

Wyniki badań opublikowane w „Journal of American Medical Association” w 2012 roku potwierdziły, że częste spożywanie czerwonego mięsa wiąże się z wysokim ryzykiem zachorowalności na choroby sercowo-naczyniowe oraz na nowotwory. Najnowsze testy pokazały, że ten rodzaj mięsa ma wpływ także na nerki.

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

123rf
123rf

2. Wpływ czerwonego mięsa na nerki

Z roku na rok zwiększa się liczba osób chorych na przewlekłą chorobę nerek. Obecnie na całym świecie zmaga się z nią już ok. 600 milionów ludzi, w tym ponad 4 miliony Polaków. U niektórych osób choroba ta kończy się przeszczepem nerki lub dializowaniem.

Lekarze sugerują, by zmniejszać ilość białka w diecie. Potwierdziły to badania ponad 63 tys. osób w wieku 45-74 lat. Im więcej białka z czerwonego mięsa w diecie, tym większy był wskaźnik zachorowań na niewydolność nerek. Osoby, które jadły ten rodzaj, miały o 40 proc. wyższy wskaźnik ryzyka.  

Innymi źródłami białka są: jajka, nabiał, owoce morza, ryby, soja, rośliny strączkowe czy drób. Testy ukazały, że spożywanie czerwonego mięsa łączy się ze zwiększonym ryzykiem zachorowalności na niewydolność nerek. W toku badań okazało się, że nie zwiększają one ryzyka wystąpienia choroby nerek. Oznacza to, że tylko białka czerwonego mięsa mogą przyczynić się do rozwoju choroby nerek.

Inne badania przeprowadzone przez „Nurses Health Study” w USA ukazały, że czerwone mięso w diecie utrudnia także proces filtracji nerek.

3. Jedna porcja mięsa mniej może zmniejszyć ryzyko choroby

Naukowcy są zdania, że zastąpienie przynajmniej jednej porcji czerwonego mięsa w tygodniu innym źródłem białka może obniżyć ryzyko choroby nerek nawet o 62 proc. 

Następny artykuł: Szczawiany a kamica nerkowa

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy