Lekkostrawne śniadanie to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Nasz pierwszy posiłek powinien dodawać nam energii i wystarczyć na kilka kolejnych godzin, ale przede wszystkim nie powinien powodować uczucia ciężkości.
Dieta lekkostrawna polecana jest nie tylko osobom borykającym się z problemami ze strony układu pokarmowego czy trawiennego, ale także wszystkim, którzy chcą czuć się dobrze i lekko.
Lekkostrawne śniadanie powinno zawierać między innymi chude produkty mleczne (mleko, twarożek, jogurty), pszenne pieczywo, biały ryż lub kasze. Oczywiście nie może także zabraknąć warzyw (najlepiej bez skórki, gotowanych na parze, pieczonych lub duszonych bez dodatku tłuszczu).
Opcjonalnie lekkostrawne śniadanie może zawierać także białko zwierzęce pochodzące z chudych wędlin.
Warzywa i owoce powinny być pozbawione skórki w sytuacjach, kiedy stosowanie lekkostrawnej diety jest spowodowane stanem zdrowia (np. jeśli chorujemy na wrzody żołądka).
Na śniadanie warto wybierać dania mleczne przygotowane na bazie owsianki, kaszy jaglanej, ryżu bądź płatków ryżowych. Warto dodać to tego owoce i orzechy. Tak przygotowane śniadanie powinno zapewnić energię na cały poranek i nie przeciąży żołądka.
Jeśli nie przepadamy za słodkim śniadaniem, może postawić na klasyczne kanapki z masłem, świeżą sałatą, dobrej jakości wędliną i pomidorem lub papryką (oczywiście bez skórki).
W diecie lekkostrawnej można stosować także jajka, ale w ograniczonej ilości. Powinny być one także gotowane na miękko. Można przykładowo ugotować jedną sztukę i zrobić do tego tosty pszenne lub lekką sałatkę warzywną.
Świetnym pomysłem na lekkostrawne śniadania są także domowej roboty twarożki z dodatkiem przypraw i gotowanych lub pieczonych warzyw. Można także zjeść go bez żądnych dodatków, zagryzając chlebem.
Takie śniadanie dostarczy białka i węglowodanów, a więc zapewni dobry start w nowy dzień bez ryzyka, że dojdzie do rewolucji żołądkowych.
W diecie lekkostrawnej chodzi o to, aby nie spożywać produktów tłustych, smażonych i wzdymających. Należy także ograniczyć ilość błonnika pokarmowego, który może drażnić ściany jelit.
Jeśli zastosujemy się do tych zasad, nasze śniadanie będzie pyszne, zdrowe i lekkie.