Lukrecja - pochodzenie, właściwości, wywar, przeciwwskazania, kosmetyka

Lukrecja znana jest głównie z landrynek i żelków, ale nie wszyscy lubią jej smak.  Jeśli z paczki słodyczy odkładamy ciemnobrązowe lub czarne słodkości, to z pewnością nie jesteśmy jej zwolennikami. A szkoda, ponieważ lukrecja posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

1. Lukrecja - pochodzenie

Prozdrowotne właściwości lukrecji znane były już starożytnym Grekom i Rzymianom, a jej zastosowanie w medycynie praktykowali już Chińczycy około 5 tysięcy lat temu.

Najpóźniej właściwości lukrecji odkryli Europejczycy, którzy w XIII wieku zaczęli gotować korzeń lukrecji, uzyskując ciemną, gęstą masę, którą formowali w lukrecjowe pałeczki.

Zobacz film: "Choroby wątroby"

XVI- i XVII-wieku lukrecja była wykorzystywana przez lekarzy, którzy używali korzenia lukrecji jako substancji wykrztuśnej oraz w leczeniu pęcherza moczowego, chorób wątroby, nerek i żołądka.

Początkowo lukrecja porastała dziko Azję Środkową, Azję Mniejszą i południową Europę. Z czasem zaczęto uprawiać lukrecję w Hiszpanii, Włoszech, a także w Polsce.

Od zawsze ceniono korzenie lukrecji, które po wysuszeniu przybierają żółty kolor. Obecnie lukrecja jest stosowana głównie jako zdrowszy zamiennik dla niezdrowego białego cukru. Zawarty w niej kwas glicyryzynowy zapewnia 50 razy większą słodkość niż cukier z buraka cukrowego.

2. Lukrecja - właściwości zdrowotne

Według najnowszych badań naukowców ze Stanów Zjednoczonych korzeń lukrecji może zapobiegać rozwojowi czerniaka. Rozwój tego groźnego nowotworu skóry ma powstrzymywać zawartość glicyryzyny.

Okazało się jednak, że nadmiar lukrecji może okazać się równie szkodliwy i wywoływać napady duszności, zaburzenia rytmu serca czy wahania ciśnienia.

Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów!
Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów! [10 zdjęć]

Istnieje ogromna różnica pomiędzy pieczywem paczkowanym a tym dostępnym w klasycznych piekarniach. Po...

zobacz galerię

Naukowcy podjęli się wyizolowania z korzenia lukrecji substancji, która odpowiada za właściwości antynowotworowe rośliny. Substancją tą jest izoanguston A. Dalsze badania udowodniły, że substancja ta wpływa na spowolnienie lub całkowite zahamowanie komórek nowotworowych czerniaka.

Dowiedziono też, że suszony korzeń lukrecji wpływa na stan zębów. Lukrecja hamuje rozwój paciorkowca, który odpowiada za powstawanie próchnicy.

Naukowcy z Uniwersytetu w Minnesocie udowodnili, że słodycze, które zamiast cukru białego miały w składzie wyciąg z lukrecji, skutecznie powstrzymały rozwój próchnicy u dzieci, które brały udział w eksperymencie. Korzystny wpływ lukrecji na stan zębów znajduje swoje zastosowanie nie tylko w słodyczach.

W coraz większej ilości past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej możemy znaleźć wyciąg z tej korzystnej dla zdrowia rośliny.

Ekstrakty i wyciągi z lukrecji mogą pomóc także pacjentom chorującym na wrzody żołądka, choroby wątroby i dwunastnicy.

3. Lukrecja - wywar

Regularnie pity wywar z lukrecji łagodzi podrażnienia żołądka i ułatwia gojenie się ran wynikających z powstawania wrzodów.

Wywar z lukrecji przygotowuje się z połowy łyżki zmielonych korzeni lukrecji, które należy zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez 7 minut. Po tym czasie wywar z lukrecji należy odstawić do przestudzenia i przecedzić przez sitko. Jeszcze ciepły wywar należy pić 2 razy dziennie do czasu ustąpienia dolegliwości.

Składniki lukrecji pozwalają też ochronić wątrobę przed szkodliwymi metalami ciężkimi i toksynami. Lekarze zalecają jej regularne picie jako terapię wspomagającą leczenie wirusowego zapalenia wątroby.

W niektórych częściach świata lukrecja jest stosowana w leczeniu stwardnienia rozsianego, choroby Simmondsa, Addisona, chorób alergicznych oraz reumatyzmu.

4. Lukrecja - przeciwwskazania

Należy pamiętać, że stosowanie lukrecji nie jest wskazane u każdego chorego cierpiącego na wyżej wymienione choroby.

Wyciągi i ekstrakty z lukrecji są niewskazane przy: nadciśnieniu tętniczym; niewydolności nerek; kamicy żółciowej; marskości wątroby.

Lukrecja nie jest polecana także kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.

Lukrecja może wchodzić w reakcje z niektórymi lekami i zaburzać ich pracę, dlatego przyjmując regularnie leki, warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem jej do diety. Pamiętajmy, że przyjmowanie lukrecji nie powinno trwać dłużej niż 4 tygodnie. W przeciwnym wypadku możemy doprowadzić do pojawienia się arytmii serca, podwyższenia ciśnienia i zatrzymania płynów w organizmie.

5. Lukrecja - kosmetyka

Składniki aktywne i działanie lukrecji znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Dzięki zawartości w lukrecji saponin, kwasów organicznych i flawonoidów skóra nie odwadnia się, ponieważ woda zatrzymuje się w komórkach, dzięki czemu nawilża i koi skórę. Ze względu na te właściwości kosmetyki z lukrecją są polecane osobom z suchą, wrażliwą i naczynkową cerą.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Lukrecja posiada również właściwości antybakteryjne, które sprawiają, że doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków przeznaczonych do cery tłustej, mieszanej i trądzikowej. Lukrecję znajdziemy też w szamponach oraz odżywkach do włosów suchych i zniszczonych.

Porozmawiaj z innymi użytkownikami na temat pielęgnacji włosów tłustych. Zapraszamy do dyskusji.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy