Lukrecja - pochodzenie, właściwości, kosmetyka

Lukrecja znana jest głównie z landrynek i żelków, ale nie wszyscy lubią jej smak.  Jeśli z paczki słodyczy odkładamy ciemnobrązowe lub czarne słodkości, to z pewnością nie jesteśmy jej zwolennikami. A szkoda, ponieważ lukrecja posiada wiele prozdrowotnych właściwości.

 

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Lukrecja - historia pochodzenia

Jedzenie pełne cukru - unikaj tych produktów!

Istnieje ogromna różnica pomiędzy pieczywem paczkowanym a tym dostępnym w klasycznych piekarniach. Po pierwsze, pokrojone i zapakowane w folię pieczywo...

Prozdrowotne właściwości lukrecji znane były już starożytnym Grekom i Rzymianom, a jej zastosowanie w medycynie praktykowali już Chińczycy około 5 tysięcy lat temu. Najpóźniej jej właściwości odkryli Europejczycy, którzy w XIII wieku zaczęli gotować korzeń lukrecji, uzyskując ciemną, gęstą masę, którą formowali w lukrecjowe pałeczki. XVI- i XVII-wieczni lekarze używali jej korzenia jako substancji wykrztuśnej oraz w leczeniu pęcherza moczowego, chorób wątroby, nerek i żołądka. Początkowo lukrecja porastała dziko Azję Środkową, Azję Mniejszą i południową Europę. Z czasem zaczęto ją uprawiać w Hiszpanii, Włoszech, a także w Polsce. Od zawsze ceniono jej korzenie, które po wysuszeniu przybierają żółty kolor. Obecnie lukrecja jest stosowana głównie jako zdrowszy zamiennik dla niezdrowego białego cukru. Zawarty w niej kwas glicyryzynowy zapewnia 50 razy większą słodkość niż cukier z buraka cukrowego.

Lukrecja - właściwości zdrowotne

Według najnowszych badań naukowców ze Stanów Zjednoczonych korzeń lukrecji może zapobiegać rozwojowi czerniaka. Rozwój tego groźnego nowotworu skóry ma powstrzymywać zawartość glicyryzyny. Okazało się jednak, że jej nadmiar może okazać się równie szkodliwy i wywoływać napady duszności, zaburzenia rytmu serca czy wahania ciśnienia. Naukowcy podjęli się jednak wyizolowania z korzenia lukrecji substancji, która odpowiada za właściwości antynowotworowe rośliny. Substancją tą jest izoanguston A. Dalsze badania udowodniły, że substancja ta wpływa na spowolnienie lub całkowite zahamowanie komórek nowotworowych czerniaka.

Dowiedziono też, że suszony korzeń lukrecji wpływa na stan zębów. Jej działanie polega na hamowaniu rozwoju paciorkowca, który odpowiada za powstawanie próchnicy. Naukowcy z Uniwersytetu w Minnesocie udowodnili, że słodycze, które zamiast cukru białego miały w składzie wyciąg z lukrecji, skutecznie powstrzymały rozwój próchnicy u dzieci, które brały udział w eksperymencie. Korzystny wpływ lukrecji na stan zębów znajduje swoje zastosowanie nie tylko w słodyczach. W coraz większej ilości past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej możemy znaleźć wyciąg z tej korzystnej dla zdrowia rośliny.

Ekstrakty i wyciągi z lukrecji mogą pomóc także pacjentom chorującym na wrzody żołądka, choroby wątroby i dwunastnicy. Regularnie pity wywar z lukrecji łagodzi podrażnienia żołądka i ułatwia gojenie się ran wynikających z powstawania wrzodów. Aby przygotować taki wywar, wystarczy pół łyżki zmielonych korzeni lukrecji zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez 7 minut. Po tym czasie wywar należy odstawić do przestudzenia i przecedzić przez sitko. Jeszcze ciepły wywar należy pić 2 razy dziennie do czasu ustąpienia dolegliwości. Składniki lukrecji pozwalają też ochronić wątrobę przed szkodliwymi metalami ciężkimi i toksynami. Lekarze zalecają jej regularne picie jako terapię wspomagającą leczenie wirusowego zapalenia wątroby.

W niektórych częściach świata lukrecja jest stosowana w leczeniu stwardnienia rozsianego, choroby Simmondsa, Addisona, chorób alergicznych oraz reumatyzmu. Należy pamiętać, że stosowanie lukrecji nie jest wskazane u każdego chorego cierpiącego na wyżej wymienione choroby. Wyciągi i ekstrakty z lukrecji są niewskazane przy nadciśnieniu tętniczym, niewydolności nerek, kamicy żółciowej i marskości wątroby. Jest niepolecana także kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Lukrecja może wchodzić w reakcje z niektórymi lekami i zaburzać ich pracę, dlatego przyjmując regularnie leki, warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem jej do diety. Pamiętajmy, że przyjmowanie lukrecji nie powinno trwać dłużej niż 4 tygodnie. W przeciwnym wypadku możemy doprowadzić do pojawienia się arytmii serca, podwyższenia ciśnienia i zatrzymania płynów w organizmie.

Lukrecja - kosmetyka

Składniki aktywne i działanie lukrecji znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Dzięki zawartości saponin, kwasów organicznych i flawonoidów skóra nie odwadnia się, ponieważ woda zatrzymuje się w komórkach, dzięki czemu nawilża i koi skórę. Ze względu na te właściwości kosmetyki z lukrecją są polecane osobom z suchą, wrażliwą i naczynkową cerą. Z drugiej strony właściwości antybakteryjne lukrecji sprawiają, że doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków przeznaczonych do cery tłustej, mieszanej i trądzikowej. Lukrecję znajdziemy też w szamponach oraz odżywkach do włosów suchych i zniszczonych.

Porozmawiaj z innymi użytkownikami na temat pielęgnacji włosów tłustych. Zapraszamy do dyskusji.

Komentarze (3)
~GUTMAN.
~GUTMAN. ponad rok temu

Genetyczny to TY jesteś najpierw uzyskaj wiedzę na temat promieniowania radioaktywnego /skrzętnie ukrywaną przez służby zdrowia wielu krajów i przemysł farmaceutyczny / a potem się wypowiadaj paniał...................

Odpowiedz
~maciek
~maciek ponad rok temu

Pomidory tez hamuja rozwoj nowotworow, jemy je na codzien a jednak chorujemy, ile mamy jesc? kilogram dziennie?? a moze dwa.. nikt tak naprawde nie wie jak stosowac dawki zywieniowe aby troszke pomogly a nie zaszkodzily. Moim zdaniem wiekszosc chorob jest po prostu przekazywana genetycznie , nie ma sensu z tym walczyc, a zdrowo sie odzywiac zawsze warto.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Resztki produktów, które powinnaś jeść

Niektóre skrawki produktów spożywczych są bogate w składniki odżywcze? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że w wyrzucanej przez nas do kosza skórce od marchewki, ziemniaka czy jabłka zawarte są najcenniejsze składniki odżywcze. Chociażby z tego względu...

Produkty żywnościowe

Produkty, które pogarszają nastrój

Produkty, które pogarszają nastrój

. Smażone potrawy, słodkie desery czy produkty wytwarzane z rafinowanych, czyli oczyszczonych z otrąb zbóż pozbawione są bowiem szeregu ważnych dla zdrowia (...) do diety zielone warzywa liściaste, fasolę, owoce cytrusowe czy pełnoziarniste...

Produkty żywnościowe

Korzeń imbiru

Korzeń imbiru

Spośród właściwości imbiru za najważniejsze uznać można ułatwianie trawienia, dzięki olejkowi zawartemu w kłączu pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.

Produkty żywnościowe

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

Te produkty sprawiają, że jesteś jeszcze bardziej głodny

? Jeśli tak, być może to, co wybierasz, wcale nie jest dobre dla twojego organizmu. Istnieją produkty, które nie tylko nie zaspokajają głodu, ale go potęgują (...) . Jak twierdzą naukowcy, może ona uzależniać - to dlatego wciąż masz apetyt...

Produkty żywnościowe

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Produkty, których lepiej nie zamrażać

Majonez i sos sałatkowy po zamrożeniu staną się wodniste. Dotyczy to także potraw, w których skład wchodzą te produkty, takich jak dipy lub sałatki

Produkty żywnościowe

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Warzywa i owoce, których nie warto obierać ze skórki

Ziemniaki Ziemniaki to jeden z podstawowych produktów w naszej kuchni. Zwykle przygotowujemy je jako dodatek do dania głównego, obierając bulwy, aby następnie ugotować, upiec, usmażyć czy zrobić z niego purée. Niestety, w ten sposób pozbawiamy ziemniaki...

Produkty żywnościowe

Polskie produkty regionalne pod lupą

Polskie produkty regionalne pod lupą

odkrywamy bogatą polską tradycję kulinarną, a nasze produkty regionalne pobijają podniebienia mieszkańców różnych zakątków świata. Chociaż niegdyś (...) , śmietany, cukru, mąki pszennej. Te produkty spożyte w nadmiarze...

Produkty żywnościowe

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

Pokaż mi w jaki sposób jesz jajka, a powiem ci kim jesteś!

W jaki sposób jesz jajka? Czy wiesz, że sposób, w jaki jesz jajka mówi wiele o tym, jakim człowiekiem jesteś? Do takich wniosków doszli naukowcy z Midlab International. To, czy wybierasz jajecznicę, jajko gotowane na miękko czy na twardo, może wskazywać...

Produkty żywnościowe

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Jak wybrać dobre płatki śniadaniowe?

Najważniejszy posiłek Dietetycy i eksperci ds. zdrowego odżywiania są pewni - śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i powinien składać się z produktów, które dostarczają nam cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych. Zdrowe i...