Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

30-latek zmarł po wizycie w restauracji. Zaatakowała go mięsożerna bakteria

Avatar placeholder
14.09.2023 20:16
Groźny patogen w owocach morza. Mężczyzna zmarł po zakażeniu bakterią
Groźny patogen w owocach morza. Mężczyzna zmarł po zakażeniu bakterią (Getty Images)

30-latek zmarł po spożyciu surowych ostryg w restauracji. Mężczyzna trafił do szpitala dwa dni po feralnym posiłku. Ze wstępnych ustaleń wynika, że cierpiał także na choroby współistniejące.

spis treści

1. Groźny patogen w surowych ostrygach

Przyczyną śmierci 30-latka było zakażenie bakterią Vibrio Vulnificus, potocznie nazywaną mięsożerną. Patogen występuje w środowisku wodnym, najczęściej można na niego natrafić w obszarach nadmorskich.

Bakteria jest przenoszona przez spożycie surowych lub niedogotowanych skorupiaków. Do zakażenia może dojść także podczas pływania z otwartymi ranami w wodach przybrzeżnych.

Infekcja V. vulnificus jest stosunkowo rzadka, CDC zgłasza około 150-200 zgonów rocznie. Bakteria jest jednak dominującą przyczyną śmierci ludzi spowodowaną przez środowisko morskie.

Zobacz film: "Wysoki poziom trójglicerydów"

Zakażenia powodowane przez patogen mają wysoką śmiertelność na poziomie około 50 proc.

Surowe ostrygi doprowadziły do śmierci 30-latka
Surowe ostrygi doprowadziły do śmierci 30-latka (Pixabay)

2. Zakażenie mięsożerną bakterią

Mężczyzna z Teksasu zjadł surowe ostrygi w restauracji, a dwa dni później trafił do szpitala. Lekarze walczyli o jego życie, ale 30-latka nie dało się uratować, zmarł trzy dni po tym, jak trafił na oddział.

Stacja telewizyjna ABC 13 podała, że mężczyzna przyjmował leki osłabiające jego odporność i miał problemy z wątrobą, co powodowało wysokie narażenie na infekcję.

Prowadzone jest śledztwo, by wskazać partię ostryg, które mogą stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia klientów restauracji. Bakteria Vibrio Vulnificus została także zidentyfikowana w Bałtyku, więc zagrożenie występuje na całym świecie.

Objawy infekcji pojawiają się w ciągu 24 godzin i obejmują:

  • gorączkę,
  • wymioty i nudności,
  • biegunkę,
  • zawroty głowy i dezorientację,
  • zaczerwienienie lub wysypkę skóry,
  • dreszcze,
  • pęcherze wypełnione płynem,
  • przyspieszone bicie serca.

Zakażenie patogenem może wywołać hipotensyjny wstrząs septyczny. W przypadku podejrzenia infekcji bakterią Vibrio Vulnificus niezwłoczna jest natychmiastowa hospitalizacja.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze