Przejdź na WP

Mięta pieprzowa - właściwości, zastosowanie, olejek miętowy

Mięta to jedna z najstarszych roślin świata. Od wieków znana jest medycynie chińskiej, używano jej między innymi do balsamowania zwłok w Egipcie. Wzmianki na jej temat możemy znaleźć w mitologii greckiej, czy też w Nowym Testamencie.

spis treści

Zobacz film: "Jakie właściwości ma mięta?"

1. Mięta - historia

W dawnych czasach panował powszechny pogląd, że mięta pobudza do myślenia, stąd często pojawiała na skroniach uczniów rzymskich filozofów. Przypisywano jej nawet właściwości magiczne.

Napar z mięty według wierzeń ludowych, był w stanie odgonić złe i nieczyste myśli, a gałązka mięty zawiązana na supełki w jedwabiu, włożona do małżeńskiego łoża miała zapewnić małżeńską wierność.

Avicenna, Paracelsus i Hipokrates doceniali jej zastosowanie do leczenia wyprysków skórnych i ropni. Leczyli nią bóle głowy, wymioty i mdłości, stosowali ją również przy żółtaczce.

W średniowieczu w Polsce używano mięty nawodnej i kędzierzowej. Po ukąszeniach pszczół i szerszeni doradzano smarować obolałe miejsca sokiem z mięty lub przykładać roztarte liście.

Panowało przekonanie, że mleko z parzonym liściem mięty wstrzymuje laktację u kobiet.

Aby uśmierzyć ból głowy, przykładano na czoło liście mięty pieprzowej, natomiast na ropne stany skóry przyrządzano plastry z mąki ziemniaczanej z suszoną miętą lub jej sokiem.

Japończycy zwykli nosić przy sobie listki mięty zwinięte w kulki, orzeźwiając się nawet samym jej zapachem.

2. Mięta pieprzowa - właściwości

Mięta pieprzowa bardzo popularną i łatwą w uprawie rośliną, która może mieć doskonały wpływ na nasz organizm. Liście mięty zawierają węglowodany i białka; roślina ta bogata jest w magnez, fosfor, wapno i żelazo.

Mięta zielona - inaczej pieprzowa, to także bogate źródło witaminy B3 i witaminy A. Pod kątem mocy i siły działania, nie ma różnicy pomiędzy miętą świeżą, a suszoną.

3. Mięta pieprzowa a odchudzanie

Mięta może być doskonałym wsparciem w walce o szczupłą sylwetkę. Ma wpływ na procesy trawienne organizmu, co pozwala wspomagać proces odchudzania.

Liście mięty zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, usprawniają pracę jelit oraz pobudzają wytwarzanie żółci. Stosowane są jako środek wiatropędny, w chorobach dróg żółciowych oraz [wątroby]https://portal.abczdrowie.pl/chora-watroba), a także przy zaburzeniach trawienia.

4. Mięta pieprzowa w diecie

Najbardziej znana i najpopularniejsza jest oczywiście herbatka miętowa, którą możemy wypić zarówno w na gorąco, jak i na zimno. W zimie sprawdzi się jako doskonały środek rozgrzewający, w lecie zaś szybko i skutecznie ugasi pragnienie.

Herbatka z mięty jest przyjemna w smaku, pozostawia w ustach uczucie świeżości. Ten napar jednocześnie przeciwdziała senności i działa orzeźwiająco.

Niewiele osób wie, że suszone lub świeże liście mięty możemy dodać do ryb, farszu mięsnego, sałatek czy twarogu. Liście mięty można dołączyć do większości potraw, wzbogacając ich smak i aromat.

Listki mięty można też wykorzystać podczas gotowania mleka. Po wrzuceniu do garnka z gotującym się mlekiem kilku listków mięty zapobiegniemy jego zważeniu.

Mięta jest możliwa do spożycia bez obróbki termicznej. Żucie jej listków pomaga oczyścić jamę ustną, poprawić smak i zniwelować nieświeży oddech. Nie musimy wypluwać tych liści, spokojnie możemy je połknąć, bez szkody dla zdrowia. Ważne jest jednak, aby przed spożyciem listki te opłukać.

Najlepsze efekty (głównie w regulacji pracy jelit i procesów trawiennych) zyskamy, gdy będziemy miętę zażywać regularnie.

Liście mięty
Liście mięty
Olejki eteryczne, dzięki którym zrzucisz zbędne kilogramy
Olejki eteryczne, dzięki którym zrzucisz zbędne kilogramy [5 zdjęć]

Zdrowe nawyki żywieniowe i regularne ćwiczenia to najlepsza recepta na szczupłą sylwetkę. Istnieją jednak...

zobacz galerię

5. Mięta - domowa hodowla

Mięta jest całoroczną, wiecznie zieloną rośliną. Nie jest wymagająca; aby ją hodować wystarczy zakupić ziemię ogrodową, którą można nabyć w każdym większym sklepie. Możemy uprawiać ją cały rok w doniczce, w domu.

Mięta zielona może być również rozmnażana z nasion, najlepszą porą na jej posadzenie jest późna wiosna. Roślina ta dość szybko rośnie. Kiedy roślinki są już dostatecznej wielkości, tak, że można je trzymać w ręku, powinniśmy przesadzić je do oddzielnych doniczek.

Miętę możemy hodować na balkonie, w ogrodzie lub po prostu w domu. Najwygodniej jednak hodować ją w ogródku, pamiętając jednocześnie, że jest to roślina zaborcza. Aby nie rozprzestrzeniła nam się po całym ogrodzie, dobrze jest posadzić ją w głębokiej donicy z obciętym dołem.

Donicę tę powinniśmy zadołować, pozostawiając mniej więcej 8 centymetrów powyżej poziomu gruntu. Dzięki temu zapobiegniemy rozprzestrzenianiu się pędów mięty, zarówno w glebie, jak i na powierzchni.

6. Mięta pieprzowa - zastosowanie

Mięta pieprzowa jest rośliną hodowaną w Europie i Ameryce Północnej. W okresie pełnego rozwoju może sięgać nawet 30-90 cm. Mięta pieprzowa powstała z połączenia mięty wodnej i mięty zielonej. Liście rośliny używane są do produkcji herbat i jako przyprawa do wielu potraw.

Mięta pieprzowa znalazła zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Stosowana jest również do nadawania smaku takim produktom jak lody oraz – dzięki dużej zawartości mentolu – do produkcji past do zębów.

Naturalny preparat znalazł zastosowanie w branży perfumeryjnej – stosowany jest jako nuta średnia w perfumach, wodach kolońskich i świecach zapachowych. Lekko pikantny i orzeźwiający zapach odpręża umysł, uwalnia stres, zmęczenie, zwalcza depresję i łagodzi nerwy.

Chroniąc przed zmęczeniem fizycznym i psychicznym, wzmacnia system odpornościowy i wpływa na ogólne zdrowie organizmu, skóry i włosów.

Poniżej przedstawiam kilka zastosowań mięty pieprzowej.

6.1. Mięta pieprzowa na dolegliwości żołądkowe

W medycynie ludowej olejek miętowy oraz listki mięty pieprzowej stosowano w bólach żołądka, w kolkach jelitowych, zaburzeniach trawienia, nudnościach czy niestrawnościach. W obecnych czasach stosujemy liście mięty pieprzowej w herbatach, olejkach, nalewkach i wyciągach, do leczenia m.in. skurczów górnego odcinka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych.

Korzystne działanie wynika z właściwości rozkurczających i obniżających napięcie mięśni gładkich. Działanie przeciwskurczowe wynika z obecności flawonoidów oraz związków zawartych w olejku miętowym. Jednak gdy męczy nas nadkwaśność żołądka, mięta może powodować nasilenie związanych z nią dolegliwości.

Mięta bywa zalecana w przypadku niestrawności związanej z zaburzeniami wydzielania soków trawiennych. Mięta pieprzowa zwiększa ilość soku żołądkowego, co pozwala lepiej przyswajać pokarmy i ułatwia trawienie. Można ją także stosować w zespole jelita drażliwego oraz nieżycie żołądka.

Mięta pieprzowa również przywraca ruchy perystaltyczne jelit, umożliwiając odpowiednie przemieszczanie się treści jelitowej i odejście gazów, zapobiegając wzdęciom.

6.2. Mięta pieprzowa na schorzenia wątroby i dróg żółciowych

Przetwory z mięty pieprzowej mogą być pomocne w łagodzeniu objawów chorób wątroby i dróg żółciowych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, zmniejszonym wytwarzaniu żółci w lekkiej niewydolności wątroby. Zgodnie z aktualną wiedzą mięta polecana jest pomocniczo w kamicy nerkowej i żółtaczce, a także w okresie rekonwalescencji po zapaleniu wątroby.

6.3. Mięta pieprzowa na opryszczkę

Mięta wcierana w skórę wykazuje działanie przeciwświądowe, przeciwzapalne i miejscowo znieczulające. Wywołuje uczucie chłodu. Z uwagi na te właściwości, w medycynie naturalnej zaleca się stosowanie tego środka w przebiegu ospy wietrznej.

Olejek miętowy najlepiej działa podczas rozpylania w postaci sprayu. Wykazuje podobne działanie do liści mięty, niektóre jednak właściwości (jak na przykład odkażające) są silniej wyrażane, inne słabiej.

Mięta pieprzowa bywa zalecana, aby przyspieszyć gojenie objawów opryszczki. Zostało udowodnione, że wodne wyciągi z liści mięty wykazują działanie hamujące na aktywność opryszczki pospolitej.

Ekstrakty z liści mięty wykazują działanie zarówno przeciwwirusowe, jak i przeciwbakteryjne. Liście te w odpowiednim stężeniu hamują wzrost bakterii Salmonelli, Vibrio parahaemolyticus oraz gronkowca złocistego.

Działanie antybakteryjna tej rośliny przypisywane jest garbnikom, oraz niektórym składnikom olejku eterycznego. Według innych badań wykazuje także aktywność wobec grzybów z rodzaju Candida, grzybów pleśniowych i dermatofitów.

7. Olejek z mięty pieprzowej

7.1. Olejek miętowy na kaszel

W naturalnej medycynie olejek z mięty pieprzowej stosowany jest w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych oraz stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej. Można go stosować do inhalacji, aby załagodzić objawy zapalenia zatok, grypy i przeziębienia. Wystarczą 3-4 krople wlane do gorącej wody.

Olejek z mięty pieprzowej możemy stosować również zewnętrznie, w obszarze nosa i piersi. Jednak nie powinniśmy stosować tej metody u małych dzieci i niemowląt, ponieważ mogą wystąpić skurcze oskrzeli i krtani.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

7.2. Olejek miętowy na ból głowy

Pliniusz Stary zalecał napar z mięty jako doskonały środek łagodzący migrenowe bóle głowy, a jednocześnie otwierający umysł. Listki mięty pieprzowej wcierano też w skórę. Olejek z mięty pieprzowej można stosować również miejscowo, w postaci balsamu do ciała lub maści, co pomaga w nerwobólach i bólach mięśni.

7.3. Olejek miętowy - przeciwwskazania oraz skutki uboczne

Olejek miętowy, gdy zostanie doustnie przedawkowany, może doprowadzić do bólu brzucha i wymiotów, a w przypadku znacznych dawek spowodować zachwianie równowagi i głęboki sen. Z uwagi na zbyt silne reakcje, jakie może wywołać po zażyciu zbyt dużej dawki, nie jest stosowany w lecznictwie samodzielnie.

Nie powinniśmy stosować go samego również zewnętrznie, ponieważ w niektórych przypadkach może spowodować zaczerwienie skóry i podrażnić ją. Aby do tego nie doszło najlepiej jest go rozcieńczyć np. z olejkiem migdałowym lub oliwą z oliwek.

Zalecana jest także ostrożnośc podczas stosowanie go u małych dzieci i osób w podeszłym wieku. Kobiety w ciąży powinny z niego zrezygnować.

8. Mięta pieprzowa w kuchni

W spożywczym przemyśle mięta pieprzowa jest używana między innymi do produkcji gumy do żucia, cukierków miętowych i niektórych likierów.

Jej listki możemy dodawać do lemoniady i innych napojów, aby skuteczniej ugasić pragnienie podczas upalnych dni. Zielone, świeże listki mięty możemy dodawać również do sałatek i twarożków.

Mięta pieprzowa dodaje smaku jagnięcinie i ziemniakom. Listki te powinniśmy przechowywać w ocienionym i przewiewnym miejscu, po wysuszeniu zaś w szczelnych pojemnikach, aby nie utracić cennego olejku eterycznego.

9. Mięta pieprzowa - zastosowanie w kosmetyce

Olejek z mięty pieprzowej wpływa na dobrą kondycję skóry. Dzięki zawartości mentolu, olejek odpręża zmęczoną skórę, rozjaśnia ciało pozbawione blasku i kontroluje prawidłowe natłuszczenie skóry. Po połączeniu z olejkiem jojoba, taka mieszanka olejków eterycznych odświeża skórę i reguluje intensywność wydzielania naturalnych tłuszczów, tym samym zapobiegając rozwojowi trądziku i zatykaniu się porów. Dzięki olejkowi z mięty pieprzowej cera staje się gładka i lśniąca.

Olejek z mięty pieprzowej jest naturalnym środkiem przeciwbólowym, który łagodzi delikatne bóle głowy i inne bóle dotykające różnych części ciała. Ponadto, olejek służy odprężaniu mięśni, dzięki czemu znalazł zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego.

Dzięki zawartości mentolu olejek pomaga w zwalczaniu dolegliwości układu oddechowego – wtarcie środka w skórę klatki piersiowej łagodzi kaszel, astmę i przekrwienie błony śluzowej nosa. Co więcej, olejek z mięty pieprzowej ma właściwości antybakteryjne, dlatego używany jest w produkcji past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.

Mięta pieprzowa znalazła również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Kilka kropli olejku dodanych do butelki szamponu do włosów pomoże ci pozbyć się uporczywego łupieżu, natomiast wmasowanie preparatu bezpośrednio w skórę głowy przyspiesza wzrost włosów. Poza tym, użycie 1-2 kropli olejku miętowego na włosy doda im blasku, likwidując problem puszenia się włosów i dyscyplinując fryzurę.

Wiele balsamów do ust i pomadek nawilżających korzysta z łagodzących i odżywiających właściwości mięty pieprzowej. Olejek nie tylko chłodzi i nawilża wargi, ale służy również zmiękczeniu i wygładzeniu suchych, popękanych ust.

Olejek z mięty pieprzowej ma szczególnie korzystny wpływ na usta poddane działaniu wiatru i spierzchnięte wargi, wysuszone promieniami słonecznymi – a wszystko za sprawą chłodzących właściwości mentolu.

Warto pamiętać, że olejek z mięty pieprzowej jest środkiem o bardzo silnym działaniu. Używanie go w czystej postaci może powodować podrażnienia i zaczerwienienie skóry.

Dlatego najlepiej rozcieńczyć go wodą, olejkiem jojoba, olejkiem ze słodkich migdałów i z awokado, albo oliwą z oliwek. Dzięki takiemu zabiegowi stosowanie olejku z mięty pieprzowej będzie bezpieczne i łatwe.

Małe ilości olejku nie wywołują efektów ubocznych, jednak duża dawka środka może prowadzić do zgagi i podrażnienia żołądka. Nigdy nie stosuj olejku z mięty pieprzowej w czystej postaci i nie nakładaj na włosy i skórę więcej niż 5-10 kropli.

10. Mięta pieprzowa - przepisy

Mięta pieprzowa, jak już wcześniej wspomniałam, jest doskonałym dodatkiem do potraw. Poniżej przedstawiam kilka przepisów na jej zastosowanie.

10.1. Kanapka z miętą i arcydzięglem

Składniki:

  • pełna garść mięty,
  • pełna garść młodych, świeżych liści arcydzięgla,
  • 2-4 kromki chleba żytniego (porcja dla dwóch osób),
  • 1-2 łyżki stołowej majonezu.

Sposób przyrządzenia:

  • liście mięty posiekać lub zemleć na maszynce do mięsa, wymieszać,
  • zarumienić chleb,
  • posmarować kromki majonezem,
  • z wierzchu posmarować grubo ziołami,
  • przykryć drugą grzanką lub pozostawić bez nakrycia,
  • chleb podawać pokrojony na ćwiartki.

10.2. Kandyzowane liście mięty

Składniki:

  • świeżo zebrane liście mięty,
  • białko jaja,
  • cukier puder.

Sposób przyrządzenia:

  • liście mięty moczyć w rozbitym białku,
  • posypać z obu stron cukrem pudrem,
  • suszyć w letnim piekarniku ułożone na pergaminie,
  • po wysuszeniu przechowywać w szczelnie zamkniętych naczyniach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy