Trwa ładowanie...

Najgorszy produkt, niestety Polacy go nadużywają. "Wywiera znaczący wpływ na zdolności obronne organizmu"

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 02.05.2023 11:59
Majówka dla wielu Polaków to okazja do intensywnego spożywania alkoholu
Majówka dla wielu Polaków to okazja do intensywnego spożywania alkoholu (Pixabay)

Majówka bez alkoholu? Dyskonty do tego nie zachęcają. Tymczasem nadmiar alkoholu to ryzyko uszkodzenia wątroby, zaburzeń neurologicznych, w tym udaru mózgu czy zawału mięśnia sercowego, ale nie tylko. Prof. Szuster-Ciesielska tłumaczy, jak procenty wpływa na układ immunologiczny.

spis treści

1. Alkomajówka. Tak zachęcają do zakupu alkoholu

Ubiegłoroczny raport "Polska zalana piwem" Instytutu Jagiellońskiego wskazuje, że na przestrzeni ostatnich trzech dekad drastycznie wzrosła ilość spożywanego piwa. Statystyczny Polak, także ten nowo narodzony, wypija każdego roku 194 półlitrowe puszki piwa. Na tle innych Europejczyków jesteśmy rekordzistami.

Statystyczny Polak spożywa 194 puszki piwa rocznie
Statystyczny Polak spożywa 194 puszki piwa rocznie (Pixabay)
Zobacz film: "Z Ludzką Twarzą: Alkohol w Polsce"

Tymczasem co roku dyskonty przed nadejściem majówki organizują spektakularne promocje. Tak jest i w tym roku. W jednym z dyskontów, kupując w ostatnich dniach kwietnia 12 piw, drugie tyle klient dostawał za darmo, 2 maja obowiązywała promocja 10+10, 4 maja - promocja "5+5", 5 i 6 maja w promocji są sześciopaki. Podobne oferty mają i inne sklepy, a łączy je jedno – tłumy klientów, którzy alkohol wynoszą całymi zgrzewkami.

Taką zachętę do spożywania alkoholu komentuje w mediach społecznościowych wirusolog i immunolog, prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska z UMCS w Lublinie.

2. Alkohol a odporność

"Majówka i nie tylko. Alkohol na różne sposoby uszkadza naszą odporność. I aby nie było złudzeń, wypicie 5-6 drinków tylko podczas jednej sesji może osłabić układ odpornościowy nawet na 24 godziny. Fatalna reklama Biedronki na rzecz 'przeciwdziałania trzeźwości'" – pisze na Twitterze prof. Szuster-Ciesielska.

Ekspertka wskazuje wielotorowy wpływ nawet niewielkich ilości alkoholu na układ immunologiczny. Zwraca uwagę, że notoryczne sięganie po kieliszek przyspiesza starzenie układu odpornościowego, co "wywiera znaczący wpływ na zdolności obronne organizmu".

Jak pisze immunolog, alkohol m.in.:

  • wpływa negatywnie na neutrofile, skutkiem czego drobnoustroje mogą się szybciej namnażać w organizmie,
  • osłabia funkcje makrofagów, czyli dużych komórek układu odpornościowego, które pochłaniają patogeny i biorą udział w likwidacji uszkodzonych komórek; skutkiem tego jest m.in. większa podatność na infekcje,
  • upośledzają funkcje komórek dendrytycznych, które przekazują informacje do limfocytów o obecności patogenów, wskutek czego infekcje rozwijają się szybciej,
  • już po dwóch tygodniach regularnego picia następuje obniżenie liczby limfocytów NK, które mają niszczyć komórki nowotworowe,
  • zaburza mikrobiom jelitowy i zwiększa przepuszczalność jelit, skutkiem czego drobnoustroje mogą przenikać do krwi,
  • może znacząco zwiększać podatność na zapalenie płuc,
  • zaburza odporność nabytą, upośledzając reakcję na szczepienia czy zwiększając ryzyko rozwoju nowotworów.

Badania wskazują, że etanol sprzyja szczególnie rozwojowi raka piersi, jelita grubego, wątroby i trzustki, gardła oraz krtani. Wpływa również negatywnie na stan serca i naczyń krwionośnych, nie tylko zwiększając ryzyko zawału serca czy udaru mózgu, ale też rozwoju kardiomiopatii alkoholowej. Wywiera również bezpośredni toksyczny wpływ na komórki układu nerwowego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze