Nalewka z jarzębiny - właściwości i przepis

Nalewka z jarzębiny jest świetna na biegunki i przy chorobach pęcherzyka żółciowego. W zimowe wieczory zaś doskonale rozgrzewa. Jak ją przygotować?

Jagody tego drzewa są nie tylko piękną jesienną dekoracją. Owoce jarzębiny mają właściwości zdrowotne i świetnie nadają się do przetworów.

Z czerwonych jagód można przygotować soki, musy, galaretki do mięs, konfitury, dżemy oraz nalewkę. Do przetworów nadają się tylko dojrzałe owoce. Warto je jednak na dwa dni zamknąć w zamrażalniku lub zbierać dopiero po jesiennych przymrozkach. Są wtedy łagodniejsze w smaku i mniej gorzkie.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

1. Przepis na nalewkę

By ją przygotować, potrzebujemy 30 dag owoców jarzębiny, kilka suszonych daktyli, rodzynki, 100 ml spirytusu 96 proc., 100 ml brandy i 900 ml wódki. Umyte owoce zasypujemy cukrem, spirytusem, połową wódki i brandy.

Po czterech tygodniach zlewamy alkohol, a owoce zalewamy resztką wódki i znów odstawiamy (tym razem na tydzień). Potem łączymy zlane płyny, filtrujemy i odstawiamy na kilka miesięcy.

2. Nalewka z jarzębiny

Istnieje rownież inny sposób na przygotowanie tego specyfiku. Szklankę dojrzałych owoców jarzębiny zalewamy na dwa tygodnie 0,5 l wódki. Przelewamy do butelki, odstawiamy. Pozostałe owoce zalewamy kolejną porcją wódki i znów pozostawiamy na dwa tygodnie. Potem oba płyny zlewamy do garnka i dodajemy kilka łyżek miodu.

Nalewka nabierze smaku i charakteru po kilku tygodniach. Jarzębinówkę stosować można przy nieżytach jelit, biegunkach i chorobach pęcherzyka żółciowego.

3. Jarzębina czerwona – właściwości

Jarzębina zawiera sporą dawkę witaminy C, tak potrzebnej w leczeniu przeziębień, oraz witaminy A, E, K, P. Owoce dodaje się do mieszkanek ziołowych stosowanych w dolegliwościach pęcherza i nerek, bowiem jarzębina działa moczopędnie. Stosowana jest również w zaburzeniach jelitowych, zaparciach i wzdęciach.

Ze względu na zawartość garbników ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Obecność flawonidów wspomaga serce i uszczelnia naczynia krwionośne. Ma dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.