Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu

Ten naturalny sok owocowo-warzywny zaleca się osobom, które borykają się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Kuracja, która ma uregulować jego stężenie, trwa tydzień. W tym czasie należy pić napój trzy razy dziennie.

Do pewnego stopnia organizm potrzebuje cholesterolu. Jest niezbędny, aby mógł on prawidłowo funkcjonować. Jednakże nieodpowiednia dieta i siedzący tryb życia to czynniki, które przyczyniają się do podwyższenia jego stężenia we krwi. Skutkiem tego jest wzrost ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych (takich jak miażdżyca, udar mózgu czy zawał serca). Wówczas pacjent jest zmuszony zmienić styl życia.

10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu
10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu [11 zdjęć]

Kroki, które należy podjąć, by zmniejszyć wysoki poziom cholesterolu we krwi wydają się proste, ale wielu...

zobacz galerię

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Całkowite spożycie tłuszczu nie powinno przekraczać 30 proc. dziennej dawki kalorii, w tym 10 proc. powinny stanowić tłuszcze nasycone. Problem polega na tym, że większość ludzi nie przestrzega tej zasady.

Oprócz ćwiczeń i zbilansowanej diety można również rozważyć wprowadzenie do jadłospisu naturalnego soku, który pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi. Składniki są tanie i łatwo dostępne. Jabłka, marchew i seler są pełne witamin (A, B, C i D) oraz składników mineralnych (potasu, wapnia, żelaza i cynku). Wszystkie są potrzebne do wzmocnienia obrony organizmu i zoptymalizowania funkcji jego najważniejszych narządów.

Jeśli będziemy spożywać ten sok regularnie, dostarczymy nie tylko witamin i błonnika, ale wspomożemy obniżenie poziomu cholesterolu i ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto napój owocowo-warzywny ma korzystny wpływ na pamięć, układ pokarmowy, nerki i wątrobę.

1. Lista składników do przygotowania soku obniżającego cholesterol:

Sposób przygotowania:

Po umyciu wszystkie składniki kroimy na nieduże kawałki. Wrzucamy je do sokowirówki i dolewamy pół szklanki wody. Wyciskamy sok.

Należy pić ten sok 3 razy dziennie przez 7 dni. Po upływie tygodnia zaleca się zrobić 2-tygodniową przerwę, a następnie powrócić do kuracji. Pamiętajmy, żeby wypijać go tuż po przygotowaniu, aby w 100 proc. wykorzystać wszystkie jego właściwości i cieszyć się wysokim stężeniem składników odżywczych.

Zobacz także

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy