Niezdrowe odżywiania to współczesna plaga, która dotyczy coraz młodszych ludzi. Żyjemy w coraz większym biegu, przez co spożywane przed nas posiłki tracą na jakości, jest ich za mało albo za dużo, a niechęć lub brak czasu na aktywność fizyczną w niczym nie pomaga.
Niezdrowe odżywianie nie polega tylko na jakości spożywanych posiłków, ale także na tym, jak je spożywamy.
Niezdrowe odżywianie to przede wszystkim:
nieregularność posiłków - jedzenie dwóch posiłków dziennie albo małych ilości rano, a dużych wieczorem przekłada się na złe samopoczucie i pogorszenie stanu zdrowia. Organizm nie trawi regularnie, co sprzyja powstawaniu nadwagi.
jedzenie w biegu - pośpiech i jedzenie na stojąco sprzyjają powstawaniu zgagi, a nawet wrzodów żołądka. Jeść się powinno w spokoju, przeżuwając dokładnie każdy kawałek, aby nie połknąć za dużo powietrza. Jedzenie w pośpiechu wiąże się też z jakością posiłków - często w biegu sięgamy po fast foody.
nadmiar cukru, soli i tłuszczu - żaden z tych składników nie powinien być spożywany w nadmiarze. Jeśli chodzi o tłuszcze, najgroźniejsze są nasycone kwasy tłuszczowe. Duża ich ilość znajduje się w maśle, margarynie, oleju kokosowym, a bardzo mało (tylko 6%) - w oleju rzepakowym. Cukry sprzyjają powstawaniu niedoskonałości na twarzy i rozwojowi cukrzycy, natomiast sól zaburza gospodarkę wodną organizmu.
nieplanowane posiłki - inaczej mówiąc podjadanie między regularnymi posiłkami - zjedzony na szybko batonik albo spontanicznie zamówione frytki w barze szybkiej obsługi.
zbyt mało warzyw i owoców w diecie - skutkuje to niedoborem wielu witamin i składników mineralnych, a także obniża odporność organizmu. Warzywa i owoce powinny się zawierać w każdym posiłku - od śniadania po kolację.
Skutkiem niezdrowego odżywiania jest przede wszystkim wzrost wagi i pogorszenie samopoczucia. Ciągłe zmęczenie, stres, słaba kondycja fizyczna to tylko niektóre ze skutków niezdrowego odżywiania. Oprócz tego zwiększa się ryzyko wystąpienia wielu chorób, takich jak miażdżyca, nadciśnienie, choroby serca, etc. Mogą pojawić się też zaburzenia trawienia składników mineralnych i problemy związane z przemianą materii. W skrajnych przypadkach niezdrowe odżywianie może doprowadzić także do takich chorób jak bulimia czy anoreksja.
Co można zrobić, aby jeść zdrowiej:
- zaczynać dzień od pełnowartościowego śniadania
- nie podjadać słodkich ani słonych przekąsek między posiłkami
- nie objadać się przed snem
- częściej przygotowywać posiłki samemu, niż jeść na mieście
- regularnie ćwiczyć
- przestrzegać zróżnicowanej i dobrze zbilansowanej diety