2 z 9Rakowiaki
Rakowiaki, w największym uproszczeniu, występują w żołądku, jelitach lub trzustce. Rodzaj ten stanowi około 50 proc. wszystkich nowotworów neuroendokrynnych. Guzy te mogą mieć różny potencjał złośliwości, a ich rozwój długo przebiega bezobjawowo. Rakowiaki najczęściej atakują wyrostek robaczkowy oraz jelito cienkie. Bardzo często ich wykrycie to przypadek i dochodzi do niego podczas zabiegów operacyjnych.
Jeżeli nowotworu tego nie uda się wykryć przypadkiem, wówczas o jego obecności pacjent dowiaduje się, gdy guz jest już bardzo zaawansowany i występują przerzuty. Charakterystyczną cechą rakowiaków jest to, że mogą wydzielać serotoninę. Wywołuje ona biegunkę, astmę, zaczerwienienie skóry, prowadzi do wad zastawek serca, które są przyczyną zastoinowej niewydolności krążenia.
Na kolejnej stronie zobaczysz WIDEO, dotyczące żywienia osób z chorobą nowotworową
Zobacz także: Oto 6 posiłków i produktów, które są niebezpieczne dla życia. Mimo , że są trujące, ludzie chętnie po nie sięgają