Trwa ładowanie...

Rak płuc a dieta. Regularne spożywanie jogurtu i błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc

 Dorota Mielcarek
Dorota Mielcarek 26.09.2021 23:39
Jogurt z owocami to skuteczna broń w walce z rakiem płuc
Jogurt z owocami to skuteczna broń w walce z rakiem płuc (iStock)

Naukowcy zbadali związek między dietą a rakiem płuc. Okazuje się, że regularne jedzenie produktów zawierających błonnik i probiotyku (jogurtu, kefiru) zmniejsza występowanie tego nowotworu.

spis treści

1. Jedzenie a rak płuc

Badania opublikowane w czasopiśmie JAMA Oncology wskazują na występowanie związku między dietą a rakiem płuc. Zespół badaczy skoncentrował się na spożywaniu prebiotyku i probiotyku.

Prebiotyki to związki, które wspomagają wzrost bakterii jelitowych. Znajduje się w produktach bogatych w błonnik: owocach, zbożach, warzywach i orzechach.

Zobacz film: "Rak płuc - zabójca numer 1"

Probiotyki zawierają mikroorganizmy i znajdziemy je w jogurtach naturalnych i kefirach.

Choć niektórym może wydawać się to mało prawdopodobne, to jednak naukowcy znaleźli korelację między spożywaniem błonnika z probiotykiem a płucami. Bakterie jelitowe mają wpływ na cały organizm.

Dieta antyrakowa – fakty i mity
Dieta antyrakowa – fakty i mity [5 zdjęć]

Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi

zobacz galerię

Naukowcy zbadali ponad milion osób ze Stanów Zjednoczonych, Europy i Azji. Zebrali dane dotyczące diety badanych skupiając się na ilości spożywanego błonnika i jogurtu. Wzięli pod uwagę czynniki zwiększające ryzyko zachorowania na raka płuc: otyłość, palenie tytoniu, pochodzenie i wiek.

Mediana czasu obserwacji wyniosła 8 lat i w tym czasie u niemalże 19 tys. badanych wystąpił rak płuc.

Autorzy badania stwierdzili, że spożycie błonnika i jogurtu było związane z ryzykiem raka płuc. Oto, co zaobserwowali:

  • Ludzie, którzy spożywali sporo błonnika, mieli o 17 proc. mniejsze szanse na ryzyko wystąpienia raka płuc, niż ci, którzy jedli go mało.
  • Osoby, które regularnie spożywały jogurty, miały o 19 proc. mniejsze ryzyko zachorowania niż ci, którzy jogurtu nie spożywali.
  • Ci, którzy spożywali największe ilości błonnika i jogurtu, mieli o 33 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia raka płuc niż ci, którzy spożywali najmniej błonnika i nigdy nie jedli jogurtu.

Naukowcy widzą potrzebę dalszych badań, aby w przyszłości opracować dietę, która pomoże eliminować komórki rakowe z organizmu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze