Sałatka dla zdrowej tarczycy

Tarczyca to organ szczególnie istotny dla kobiet. Na jej niedoczynność cierpi aż pięć razy wiecej pań niż mężczyzn. To choroba, która pojawia się, gdy gruczoł produkuje niewystarczającą ilość hormonów. Jej ryzyko rośnie z wiekiem.

Zobacz film: "Za jakie problemy zdrowotne możesz obwiniać swoją tarczycę?"

Objawy niedoczynności tarczycy to prawdziwa zmora. Spowolniony metabolizm skutkuje zwiększeniem masy ciała, zmęczeniem, pogorszeniem wyglądu skóry i włosów. Cera staje się sucha, szorstka i blada, a włosy łamliwe, z tendencją do wypadania.

Uroda to ważny aspekt, ale inne symptomy nieprawidłowej pracy tarczycy są jeszcze poważniejsze. Dokuczają zaparcia, koncentracja ulega pogorszeniu, pojawiają się nastroje depresyjne. Jednym z największych problemów są również nieregularne cykle menstruacyjne, obfite miesiączki, a także problemy z zajściem w ciążę i jej donoszeniem.

Sprawdź także:

Niedoczynność tarczycy musi być jak najszybciej zdiagnozowana, ponieważ tylko szybkie wprowadzenie leczenia może uchronić przed groźnymi skutkami tej choroby. Walką z nią może z powodzeniem wspomagać odpowiednio dopasowana dieta. Niektóre produkty żywnościowe wspierają bowiem działanie tego gruczołu i pomagają regulować wydzielanie odpowiedniej ilości hormonów. Jedną z pozycji, która powinna znaleźć się w menu kobiet chcących zadbać o swoją tarczycę, jest sałatka regulująca wydzielanie hormonów.

1. Przepis na sałatkę

Składniki na dwie porcje:

  • szklanka ugotowanej kaszy quinoa;
  • 3 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych;
  • 2 łyżeczki posiekanych orzechów makadamia;
  • garść liści szpinaku (najlepiej świeżego, ale może być mrożony, nierozdrobniony);
  • 1 mały ogórek;
  • szklanka posiekanej czerwonej kapusty;
  • garść wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych, ale mogą być suszone lub mrożone);
  • sok z jednej cytryny;
  • skórka otarta z cytryny;
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek;
  • pęczek posiekanej kolendry lub pietruszki;
  • szczypta chilli, pieprz, sól do smaku.

Przeczytaj także:

Orzechy można uprażyć, choć nie jest to konieczne. Warzywa posiekać, wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. Jeśli sałatka ma przynieść widoczną poprawę działania tarczycy, należy jeść ją w początkowym okresie codziennie przez tydzień, a później co najmniej raz w tygodniu.

Następny artykuł: Jod w diecie tarczycowej

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!