Sałatka dla zdrowej tarczycy

Tarczyca to organ szczególnie istotny dla kobiet. Na jej niedoczynność cierpi aż pięć razy wiecej pań niż mężczyzn. To choroba, która pojawia się, gdy gruczoł produkuje niewystarczającą ilość hormonów. Jej ryzyko rośnie z wiekiem.

Objawy niedoczynności tarczycy to prawdziwa zmora. Spowolniony metabolizm skutkuje zwiększeniem masy ciała, męczliwością, pogorszeniem wyglądu skóry i włosów. Cera staje się sucha, szorstka i blada, a włosy łamliwe, z tendencją do wypadania.

Jedz to, co kochasz i chudnij

Uroda to ważny aspekt, ale inne symptomy nieprawidłowej pracy tarczycy są jeszcze poważniejsze. Dokuczają zaparcia, koncentracja ulega pogorszeniu, pojawiają się nastroje depresyjne. Jednym z największych problemów są również nieregularne cykle menstruacyjne, obfite miesiączki, a także problemy z zajściem w ciążę i jej donoszeniem.

Niedoczynność tarczycy musi być jak najszybciej zdiagnozowana, ponieważ tylko szybkie wprowadzenie leczenia może uchronić przed groźnymi skutkami tej choroby. Walką z nią może z powodzeniem wspomagać odpowiednio dopasowana dieta. Niektóre produkty żywnościowe wspierają bowiem działanie tego gruczołu i pomagają regulować wydzielanie odpowiedniej ilości hormonów. Jedną z pozycji, która powinna znaleźć się w menu kobiet chcących zadbać o swoją tarczycę, jest sałatka regulująca wydzielanie hormonów.

Przepis na sałatkę

Składniki na dwie porcje:

  • szklanka ugotowanej kaszy quinoa;
  • 3 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych;
  • 2 łyżeczki posiekanych orzechów makadamia;
  • garść liści szpinaku (najlepiej świeżego, ale może być mrożony, nierozdrobniony);
  • 1 mały ogórek;
  • szklanka posiekanej czerwonej kapusty;
  • garść wydrylowanych wiśni (najlepiej świeżych, ale mogą być suszone lub mrożone);
  • sok z jednej cytryny;
  • skórka otarta z cytryny;
  • dwie łyżeczki oliwy z oliwek;
  • pęczek posiekanej kolendry lub pietruszki;
  • szczypta chilli, pieprz, sól do smaku.

Orzechy można uprażyć, choć nie jest to konieczne. Warzywa posiekać, wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku. Jeśli sałatka ma przynieść widoczną poprawę działania tarczycy, należy jeść ją w początkowym okresie codziennie przez tydzień, a później co najmniej raz w tygodniu.

Karolina Majewska, 9 miesięcy temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze (18)
~Camea
~Camea 9 miesięcy temu

Miałam problem z niedoczynnością ponad 20 lat . Leki to za mało aby wyleczyć problem. Dieta i leki a do tego myślący lekarz. Opracowałam dietę . Wyleczyłam stan zapalny. Tarczyca po przejściach, blizny po guzkach ale wróciła do normalnych rozmiarów. Hormony w normie , schudłam i to dużo . Te dziwne diety, które widzę w necie to tragedia . Suplementy, dziwne składniki . Po co?? Wystarczy wyeliminować produkty szkodzące i jeść rozsądnie . Jedynie uzupełniałam tran z wit. D . Od miesięcy bez leków, wyniki kontrolne prawidłowe. Smutne jest to, że dostaje się dziesiątki, setki porad, coraz dziwniejsze diety a gdzie zdrowy rozsądek???

Odpowiedz
~łOna
~łOna ponad rok temu

czasem zastanawiam się jak "ludzkość" przeżyła tyle wieków bez wyjątkowych orzechów makadamia, chia, czy kaszy quinoa i innych równie egzotycznych dla naszej szerokości geograficznej składników. Zdaję sobie sprawę, że świat jest coraz mniejszy, jest dostępny na wyciągnięcie ręki, ale z drugiej strony czemu odrzucamy nasz lokalny dobrobyt na rzecz egzotyki? czy nie można już znaleźć odpowiedników dla nas? czy każdy dietetyk i pro-fitness musi wypełniać porady takimi przykładami....? to wręcz smutne, że do działu "zdrowie" wszedł tak silny marketing i podział na "bogaczy - bo mnie stać na to" i "bidnych - nie stosuje diety, bo podali za drogi skład".... po prostu smutne...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Przekąski poniżej 150 kcal (prezentacja edukacyjna)

Jabłko z 3 łyżkami lekkiego masła orzechowego Trzy najlepsze składniki na zabicie głodu: błonnik i soczysty owoc z masłem orzechowym. Truskawki zanurzone w 25 g gorzkiej czekolady Nie jest to przekąska na każdy dzień, ale możemy ją zjeść jako...

Zdrowe odżywianie

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

zdrową wagę? Naucz się kontrolować wielkość posiłków oraz ilość konsumowanego jedzenia. Oto kilka pomysłów, jak to zrobić. Zastosuj się do nich, a efekty (...) - dziel się jedzeniem z towarzyszami - jedz zdrowe posiłki,...

Zdrowe odżywianie

Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu

Soki antyrakowe - zapobiegają wystąpieniu nowotworu

Sok z winogron Winogrona pomogą chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. nadciśnieniem tętniczym i rakiem. Podobnie jak granaty, winogrona zawdzięczają swoje antyrakowe właściwości flawonoidom oraz witaminom A i C, które znajdują się zarówno...

Zdrowe odżywianie

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Zmień dietę i poczuj się młodziej!

Myślisz, że zła dieta nie wpłynie negatywnie na twoje samopoczucie? Błąd! To co wchodzi w skład naszego codziennego menu ma duży wpływ na działanie całego organizmu: procesy myślenia, bóle mieśni czy poziom energii. Zmień dietę i zatrzymaj proces starzenia! ...

Zdrowe odżywianie

Zdrowe dodatki do sałatek

Zdrowe dodatki do sałatek

, aromatyczny i zdrowy dodatek do sałatek, który świetnie zastępuje majonez. Oliwa zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią (...) . Zdrowe awokado Awokado, podobnie jak oliwa z oliwek, ma wiele...

Zdrowe odżywianie

Najważniejsze właściwości migdałów

Najważniejsze właściwości migdałów

Moc drzemie w migdałach Migdały, czyli nasiona migdałowca, są najszlachetniejszą odmianą orzechów oraz bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki tej unikalnej...

Zdrowe odżywianie

Czego nie jeść latem?

Czego nie jeść latem?

Szybki rozwój bakterii w jedzeniu w czasie upalnych dni najczęściej przypłacamy bólem głowy, gorączką i wymiotami. Co wykluczyć latem z jadłospisu, aby uniknąć infekcji pokarmowych? Sosy na bazie majonezu Tego typu sosy należy od razu po przygotowaniu...