Trwa ładowanie...

Pogłębia objawy, osłabia organizm "Wielkie obciążenie w czasie choroby"

Farmaceuta wskazuje na błędy, które popełniają pacjenci. Myślą, że im więcej wezmą leków, tym szybciej minie infekcja
Farmaceuta wskazuje na błędy, które popełniają pacjenci. Myślą, że im więcej wezmą leków, tym szybciej minie infekcja (Getty Images, FB)

Faszerują się wszystkimi dostępnymi środkami, na których jest napisane "na przeziębienie i grypę" - zupełnie nie analizując ich składu. Do tego z katarem, kaszlem, a często również gorączko chodzą do pracy, na zakupy i zarażają innych. Lekarze przyznają, że pacjenci oczekują leku, który w 24 godziny postawi ich na nogi, tymczasem w przypadku grypy i przeziębienia potrzeba przede wszystkim czasu i odpoczynku na zwalczenie infekcji.

spis treści

## Cztery najczęstsze błędy pacjentów, które przedłużają infekcje

1. Za dużo leków i suplementów

Zobacz film: "Niewidzialna maseczka przeciw wirusom to przełom?"

Abbas Kanani, brytyjski farmaceuta wskazuje najczęstsze błędy, które nagminnie popełniają pacjenci. Wskazuje, że przy najdrobniejszych dolegliwościach chorzy łykają masę leków i suplementów "zapobiegawczo", by jak najszybciej pozbyć się dolegliwości. Tymczasem w ten sposób działają na swoją niekorzyść i tylko wydłużają infekcję. Jednym z przykładów jest stosowanie leków przeciwgorączkowych przy niewielkim podwyższeniu temperatury. Gorączka jest reakcją obronną organizmu na atak bakterii, czy wirusów. Środki przeciwgorączkowe powinniśmy stosować, dopiero kiedy temperatura przekracza 38 stopni.

- Nie ma większego znaczenia, czy zaczniesz przyjmować produkty na przeziębienie i grypę wcześniej, czy później, ponieważ nie mają one żadnego wpływu na naturę wirusa i będzie on postępował niezależnie od tego, czy zażyłeś lek, czy nie - wyjaśnia Abbas Kanani, farmaceuta z brytyjskiego Chemist Click w rozmowie z brytyjskim "The Mirror".

Od września do 7 grudnia na grypę zachorowało w Polsce prawie 1,5 mln osób
Od września do 7 grudnia na grypę zachorowało w Polsce prawie 1,5 mln osób (Getty Images)

2. Antybiotyki na grypę

Kolejnym problemem jest sięganie po leki, które zostały po leczeniu poprzednich infekcji. Bywa, że pacjenci samodzielnie postanawiają sobie zaaplikować antybiotyk, który został w domu po chorobie innego z domowników albo który mieli przepisany podczas wcześniejszej infekcji. Kompletnie nie zdają sobie sprawy z tego, że antybiotyki są skuteczne w przypadku infekcji bakteryjnych, na choroby wirusowe, jak grypa - nie zadziałają, a może to dodatkowo osłabić organizm w walce z patogenami. Nadużywanie antybiotyków może doprowadzić do tego, że w przyszłości - organizm się na nie uodporni.

- Antybiotyki byłyby przydatne, gdyby rozwinęła się wtórna infekcja bakteryjna - podkreśla farmakolog i jednocześnie dodaje: - Przyjmując antybiotyki, gdy nie jest to konieczne, przyczyniasz się do rozwoju oporności na antybiotyki. Gdy organizm zaznajamia się na przykład z amoksycyliną, to gdy będzie to naprawdę konieczne, nie będzie na nią skutecznie reagował.

3. Za szybko do lekarza

Ekspert zauważa, że wielu pacjentów za szybko zgłasza się do lekarza, zanim pojawią się wszystkie objawy. Chorzy liczą, że jeżeli od razu rozpoczną leczenie, to infekcja szybciej minie. Tymczasem kolejne symptomy choroby, które pomogą określić, z jakim typem infekcji mamy do czynienia pojawiają się dopiero z czasem.

Pacjenci, którzy trafiają do lekarza z niewielkim katarem, tylko blokują dostęp chorym, którzy potrzebują pilnej pomocy. Dopóki dolegliwości są niewielkie: katar, lekki kaszel, stan podgorączkowy - warto stosować leczenie objawowe, a do lekarza zgłosić się, dopiero kiedy objawy się nasilą.

4. Niewłaściwa dieta

Zdaniem farmaceuty nadal nie doceniamy roli diety w procesie regeneracji organizmu. Podczas przeziębienia czy grypy warto postawić na lekkostrawne posiłki spożywane w mniejszych porcjach, dieta powinna obfitować w dużą ilość witamin oraz składników mineralnych, wspierających układ odpornościowy. Dobrym rozwiązaniem są dania gotowane na parze lub duszone. Ciężkostrawne potrawy i duża ilość cukru w diecie mogą tylko wydłużyć infekcję.

Bardzo ważne jest też odpowiednie nawodnienie organizmu. W trakcie infekcji powinniśmy wypijać więcej płynów, bo gorączka zwiększa ryzyko odwodnienia. - Odwodnienie jest dla organizmu większym obciążeniem w czasie choroby, ponieważ musi on pracować ciężej, gdy nie ma odpowiedniej ilości płynów - tłumaczy Kanani.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze