Trwa ładowanie...

Uważaj na te produkty. Podwyższają poziom trójglicerydów (WIDEO)

Avatar placeholder
24.05.2023 11:51

Trójglicerydy to organiczne substancje tłuszczowe. Częściowo są wytwarzane przez wątrobę z kwasów tłuszczowych i węglowodanów. W większości jednak są dostarczane wraz z pożywieniem. Organizm czerpie z nich energię. Ich nadmiar jest magazynowany w tkance tłuszczowej. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, muszą jednak występować we właściwych ilościach.

Podwyższony poziom trójglicerydów jest niebezpieczny. Może prowadzić do otyłości i cukrzycy. Grozi wystąpieniem zawału serca i udaru mózgu, jak również zwiększa ryzyko wystąpienia zapalenia trzustki.

Choroby takie jak cukrzyca, niedoczynność tarczycy, niewydolność nerek, dna moczanowa czy otyłość mogą powodować zwiększenie ilości trójglicerydów. Inną przyczyną jest wysokokaloryczna dieta, obfitująca w cukry i tłuszcze. Winny jest też alkohol i brak ruchu.

W walce z trójglicerydami pomocne będą więc odpowiednie żywienie, regularna aktywność fizyczna i ograniczenie spożycia alkoholu.

Aby obniżyć poziom trójglicerydów, nie wystarczy tylko zrezygnować z jedzenia tłuszczów zwierzęcych, białego pieczywa, słodyczy, wysoko przetworzonych produktów i smażonych potraw. Należy wyeliminować z diety również pewne warzywa i owoce. Sprawdź jakie.

Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Uważaj na te produkty. Podwyższają poziom trójglicerydów (WIDEO)

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze