Używasz tych szczypiec w kuchni? Natychmiast je wyrzuć
Szczypce kuchenne, które mogą być używane m.in. do grilla zostały wycofane ze sprzedaży - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Ostrzega, że podczas ich kontaktu z żywnością, do jedzenia mogą przenikać toksyczne związki.
1. Niebezpieczne dla zdrowia
Chodzi o pierwszorzędowe aminy aromatyczne, substancje bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Badania wykazały, że podczas kontaktu szczypiec z żywnością, te toksyczne zwiazki mogą przenikać do jedzenia.
"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu pn. Szczypce uniwersalne 23cm Ambition" - czytamy w komunikacie GIS.
Jak informuje GIS, sprzedaż szczypiec została wstrzymana, a ich producent - firma DAJAR Sp. z o.o., "prowadzi aktualnie postępowanie wyjaśniające w oparciu o własne, posiadane badania właścicielskie oraz dostępną dokumentację".
2. Nie tylko szczypce
GIS informuje, że producent szczypiec podjął decyzję o wycofaniu z rynku produktu o numerze partii: 372366AS. "Proces wycofania produktu z rynku jest w toku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - czytamy w komunikacie GIS.
To nie pierwszy taki przypadek, kiedy kuchenne akcesoria zostały wycofane ze wzgledu na tokstyczne związki. Podobna sytuacja dotyczyła wykonanej z nylonu ażurowej łopatki kuchennej NAVA, która została wycofana w maju. Prowadzone wówczas badania również wykazały możliwość przenikania do jedzenia szkodliwych pierwszorzędowych amin aromatycznych.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.