Używasz tych szczypiec w kuchni? Natychmiast je wyrzuć
Szczypce kuchenne, które mogą być używane m.in. do grilla zostały wycofane ze sprzedaży - informuje Główny Inspektorat Sanitarny. Ostrzega, że podczas ich kontaktu z żywnością, do jedzenia mogą przenikać toksyczne związki.
1. Niebezpieczne dla zdrowia
Chodzi o pierwszorzędowe aminy aromatyczne, substancje bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Badania wykazały, że podczas kontaktu szczypiec z żywnością, te toksyczne zwiazki mogą przenikać do jedzenia.
"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach wyrobu pn. Szczypce uniwersalne 23cm Ambition" - czytamy w komunikacie GIS.
Jak informuje GIS, sprzedaż szczypiec została wstrzymana, a ich producent - firma DAJAR Sp. z o.o., "prowadzi aktualnie postępowanie wyjaśniające w oparciu o własne, posiadane badania właścicielskie oraz dostępną dokumentację".
2. Nie tylko szczypce
GIS informuje, że producent szczypiec podjął decyzję o wycofaniu z rynku produktu o numerze partii: 372366AS. "Proces wycofania produktu z rynku jest w toku. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - czytamy w komunikacie GIS.
To nie pierwszy taki przypadek, kiedy kuchenne akcesoria zostały wycofane ze wzgledu na tokstyczne związki. Podobna sytuacja dotyczyła wykonanej z nylonu ażurowej łopatki kuchennej NAVA, która została wycofana w maju. Prowadzone wówczas badania również wykazały możliwość przenikania do jedzenia szkodliwych pierwszorzędowych amin aromatycznych.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.