Przejdź na WP

Właściwości czerwonej bazylii. Poznaj je wszystkie (WIDEO)

Właściwości czerwonej bazylii. Czerwona bazylia to jeden z trzydziestu pięciu gatunków tej rośliny, jej aromatyczne liście są doceniane jako składnik dań, ale też jako naturalny lek. Jakie ma właściwości? Czerwona bazylia pachnie mocniej niż zielona i ma bardziej intensywny smak. Jest źródłem polifenoli, antocyjanów, flawonoidów i fenoli.

Zawarty w liściach betakariofilen łagodzi stany zapalne jelit i stawów, a także przeciwdziała zapaleniu pęcherza, chroni przed HIV i stwardnieniem rozsianym. Na konferencji British Pharmaceutical BBC w Manchesterze przedstawiono badania potwierdzające odmładzające właściwości rośliny. Ekstrakt z jej liści nie tylko poprawia wygląd skóry, ale też zapobiega szkodom wyrządzonym przez wolne rodniki w sercu, mózgu i wątrobie.

Jako źródło witaminy A, K, C, składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, potas i wapń, czerwona bazylia poprawia odporność obniża stany podgorączkowe i działa antybakteryjnie. Świetnie działa też na układ nerwowy, uspokaja, poprawia nastrój, zwalcza bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość i chroni przed depresją. Dodawaj bazylię do potraw, rób z niej napary i soki, a nawet żuj liście. Pamiętaj to samo zdrowie.

Zobacz też

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Przeslij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy