zatrucie pokarmowe

Zatrucie pokarmowe powstaje na skutek zakażeń bakteryjnych wywołanych przez pokarm zawierający chorobotwórcze drobnoustroje. Najczęściej objawiają się dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, a także podwyższona temperatura.

Dzieci są częściej narażeni na zatrucia pokarmowe niż dorośli, dlatego, że mają gorzej wykształcony układ odpornościowy, a drobnoustroje łatwiej przenikają przez bariery obronne organizmu.

Bakterie przenoszą się do organizmu najczęściej przez pokarm, ale także droga kropelkową - w wyniku bezpośredniego kontaktu z zarażoną osobą. Drobnoustroje bardzo szybko namnażają się w organizmie, ale nie zawsze od razu dają objawy. Czasem trzeba czekać nawet 72 godziny, zanim zauważymy pierwsze oznaki zatrucia.

Częstą przyczyną wystąpienia poważnych zatruć pokarmowych są bakterie z grupy Salmonella. Znajdują się najczęściej w mięsie i nabiale. Do zakażenia dochodzi także wskutek nieprawidłowego przechowywania żywności.

Szczególnie niebezpieczne dla człowieka jest także zatrucie jadem kiełbasianym, ponieważ jest to jedna z najsilniejszych znanych trucizn. Najczęściej znajduje się on we wszelkiego rodzaju konserwach.

  • ból brzucha
  • biegunka
  • nudności i wymioty
  • bóle i zawroty głowy
  • gorączka
  • dreszcze i zimne poty
  • bolesne skurcze i ruchy jelit
Zatrucia leczy się objawowo, podając leki na biegunkę zawierające loparemid albo nifuroksazyd. Bardzo ważne jest też picie dużej ilości wody, aby nie doszło do odwodnienia. Podczas biegunki z organizmu są usuwane także składniki mineralne, dlatego warto przyjmować też elektrolity.

Wodę należy pić małymi łyczkami, zbyt duża ilość naraz może spowodować wymioty.

W przypadku zatrucia warto przyjmować także węgiel leczniczy, który wiąże szkodliwe substancje i pomaga im usunąć się z organizmu. Węgiel jednak także wchłania potrzebne enzymy, dlatego kuracja nie powinna trwać dłużej niż 3 dni.

Jeśli objawy zatrucia nie ustępują lub nasilają się, koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza.

W trakcie trwania choroby a także po jej zakończeniu ważna jest odpowiednia dieta. Powinna być lekkostrawna, nie zawierać dużo tłuszczu ani produktów powodujących wzdęcia. Na początku warto jeść kaszki, kleiki i produkty takie jak chrupki kukurydziane, a także pić herbaty ziołowe (np. rumianek albo koper włoski). Kawa i mocna herbata mogą podrażniać żołądek.

Nie zaleca się także picia herbaty miętowej, ponieważ jej charakterystyczny smak także może działać drażniąco i powodować torsje.

Zapobieganie zatruciom nie należy do łatwych zadań, jednak podstawą jest zachowanie higieny. Należy często myć ręce, ale także owoce i warzywa, ponieważ nigdy nie wiemy, kto ich dotykał. Bakterie znajdują się często w mięsie, dlatego też ważne jest sprawdzanie jego świeżości, zanim zdecydujemy się na jedzenie.

Fala zatruć w Brazylii. Mieszkańcy boją się zamówić drinka w barze

Fala zatruć w Brazylii. Mieszkańcy boją się zamówić drinka w barze

Magdalena Pietras Magdalena Pietras
Nie zbieraj pod żadnym pozorem. Tak rozpoznasz "trujaki"

Nie zbieraj pod żadnym pozorem. Tak rozpoznasz "trujaki"

Katarzyna Prus Katarzyna Prus
Zatrucie w Tatrach. 17-latka walczyła o życie w szpitalu

Zatrucie w Tatrach. 17-latka walczyła o życie w szpitalu

Marta Słupska Marta Słupska
Nie jedz tego w hotelu. "Poważne zagrożenie dla zdrowia"

Nie jedz tego w hotelu. "Poważne zagrożenie dla zdrowia"

Magdalena Pietras Magdalena Pietras
Takiego mięsa nie tykaj. Zagrożenie rozpoznasz po opakowaniu

Takiego mięsa nie tykaj. Zagrożenie rozpoznasz po opakowaniu

Aleksandra Zaborowska Aleksandra Zaborowska