Zdrowa dieta bezmięsna

Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub ogranicza spożycie mięsa. Rezygnacja z mięsnych posiłków może mieć różne przyczyny, ale najczęściej jest spowodowana względami zdrowotnymi. Specjaliści od żywienia są zgodni, że dieta bezmięsna ma wiele zalet, ale przypominają, że wiąże się z nią ryzyko niedoboru składników odżywczych. Jeśli chcesz wprowadzić kilka zmian w swoim jadłospisie i zmniejszyć ilość spożywanego mięsa, przyda ci się garść wskazówek, jak to zrobić bez narażania swojego zdrowia na szwank.

1. Jak powinna wyglądać zdrowa dieta bezmięsna?

Zdrowa dieta wegetariańska powinna dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, błonnik i białko, przy czym wskazany jest umiar w ilości spożywanego tłuszczu. Nie bez znaczenia jest także odpowiednia kaloryczność posiłków. Jeżeli chcesz zrezygnować z mięsa lub ograniczyć jego spożycie, ale jednocześnie dobrze się odżywiać, spróbuj stopniowo wprowadzać do swojego jadłospisu coraz więcej warzyw. Doskonałym zamiennikiem mięsa są rośliny strączkowe. Na początek dodawaj je do swoich ulubionych dań zamiast mięsa. Najlepsze będą potrawy o wyrazistym smaku. Będąc w sklepie, zwróć uwagę na produkty wzbogacone o wapń, witaminę D i B12. Jeśli do tej pory nie próbowałaś tofu i soi, czas to zmienić, ponieważ pokarmy te są ważnym elementem w diecie bezmięsnej lub ubogiej w produkty pochodzenia zwierzęcego. Warto sięgnąć również po ciemnozielone, liściaste warzywa bogate w żelazo i wapń. Aby w diecie nie zabrakło białka, posyp sałatki, zupy lub gulasze fasolą, orzechamilub ziarnami. Jeśli chcesz mieć pewność, że przyjmujesz odpowiednio dużo składników odżywczych, zacznij stosować suplementy diety. Zanim zdecydujesz się na multiwitaminę, skonsultuj się z lekarzem, zwłaszcza jeżeli jesteś w ciąży. Twojemu zdrowiu przysłuży się także spożywanie niskotłuszczowego nabiału oraz produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

2. Korzyści z diety wegetariańskiej

Badania wykazały, że wegetarianie rzadziej zapadają niemal na wszystkie choroby przewlekłe. Są też mniej narażeni na nadwagę i otyłość. Dzięki bezmięsnej diecie spada u nich poziom cholesterolu, a ciśnienie krwi jest w normie. Rezygnacja z mięsa powoduje również spowolnienie rozwoju cukrzycy typu 2, choroby serca i niektórych rodzajów raka. Co ciekawe, wegetarianie mają niższy wskaźnik BMI niż osoby jedzące mięso. Ma to związek z faktem, że dania wegetariańskie są zwykle bardziej sycące dzięki większej zawartości błonnika i białka, dzięki czemu można poczuć sytość po spożyciu mniejszej porcji. W rezultacie łatwiej jest utrzymać wagę, a nawet schudnąć. Oczywiście, wiele zależy od tego, co jest na talerzu. Frytki polane majonezowym sosem to bomba kaloryczna, która na pewno nie sprawi, że schudniesz.

Specjaliści od żywienia są zgodni, że nie trzeba jeść mięsa, by zdrowo się odżywiać. Jednak rezygnacja z niego może wywołać niedobory składników odżywczych. Dlatego tak ważne jest dobre zaplanowanie jadłospisu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!