Trwa ładowanie...

Związek alzheimera i diety. Przetworzona żywność przyczynia się do Alzheimera

Wzrasta ilość zachorowań na chorobę Alzheimera oraz demencję wraz z przejęciem typowej zachodniej diety i żywności wysoko przetworzonej - hamburgerów, frytek, steków i smażonych kurczaków - to najnowsze doniesienia opublikowane w magazynie ''Journal of the American College of Nutrition''.

Zobacz film: "Wczesny objaw choroby Alzheimera"

Naukowcy nie są zdziwieni wynikiem badań. Spora ich część wskazuje, że dieta oparta na śmieciowym jedzeniu, mięsie i pokarmach bogatych w cukry zwiększa ryzyko choroby Alzheimera, a tradycyjne jedzenie bogate w naturalne składniki - głównie warzywa, obniża je.

W samych Stanach Zjednoczonych ilość osób cierpiących właśnie na chorobę Alzheimera zajmuje drugie miejsce na świecie z ilością pięciu milionów osób. Według przewidywań, do 2050 roku liczba ta może wzrosnąć nawet do 14 milionów.

Niektórzy lekarze nazywają choroby serca i chorobę Alzheimera bliźniaczymi patologiami ze względu na wspólny mianownik odnoszący się do czynników ryzyka, takich jak palenie papierosów, mała ilość ćwiczeń fizycznych czy też szeroko pojęty niewłaściwy styl życia.

To co jemy ma wielki wpływ na nasze zdrowie
To co jemy ma wielki wpływ na nasze zdrowie

Przetworzone jedzenie ma niską wartość odżywczą, a niska zawartość owoców i warzyw ma silnie negatywny wpływ na zdrowie. Przyczynia się nie tylko do destrukcji mózgu, ale także może wywołać nowotwory.

"Warto brać przykład z Japonii" - mówi autor badań, William B. Grant.

Tradycyjna japońska dieta jest bogata w różnego rodzaju ziarna i ryby, które są kojarzone z niskim ryzykiem rozwinięcia demencji. W ciągu kilku ostatnich dekad Japończycy zaczęli przejmować zachodnią dietę, bogatą w czerwone mięso, przetworzone produkty z dużą zawartością tłuszczu i cukrów.

Autor badań, William B. Grant, zauważa, że od kiedy Japończycy zmienili dietę, ilość chorób przewlekłych, takich jak nowotwory czy choroba Alzheimera wzrosła dramatycznie.

Dla porównania, w krajach takich jak Egipt czy Indie, gdzie tradycyjna dieta jest nadal utrzymywana, ilość zachorowań na chorobę Alzheimera jest niewielka nawet u starszych osób. Recepta na zdrowie to duża ilość warzyw i unikanie śmieciowego jedzenia.

Poznaj 5 zaskakujących oznak demencji
Poznaj 5 zaskakujących oznak demencji [6 zdjęć]

Demencja to termin opisujący objawy, takie jak zmiany osobowości, utrata pamięci, zaniedbywanie higieny...

zobacz galerię

Co dokładnie jeść, aby nie dotknęła nas demencja? Powinniśmy stosować dietę zawierającą jak najmniejszą ilość przetworzonych pokarmów, bogatą w świeże owoce, warzywa, orzechy, oliwę z oliwek, ryby, umiarkowaną ilość nabiału i czerwonego mięsa. Innymi słowy, wszystko to, co zawiera dieta śródziemnomorska, która jak dowiedli naukowcy redukuje ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, jak również jego progresję.

Dobrym rozwiązaniem może być dieta MIND opracowana przez naukowców przy Uniwersytecie w Chicago. Jak dowodzą badania, osoby, które przestrzegały dietę, ale nie w stu procentach, zmniejszyły ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera o 35 proc. Restrykcyjne stosowanie pozwoliło na redukcję tego ryzyka o blisko 50 proc.

Dieta ta zakłada 6 lub więcej posiłków z warzyw liściastych tygodniowo oraz 5 porcji orzechów. Ryby powinne być spożywane raz w tygodniu, drób zaś dwukrotnie. Zaleca się, aby oliwa z oliwek była podstawowym olejem, a dieta powinna być bogata w warzywa i owoce.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.