Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Dieta w nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na tę dolegliwość wielu ludzi XXI wieku. Kiedy problemy z nadciśnieniem tętniczym nie są duże lub chcesz mu skutecznie zapobiegać, dieta na nadciśnienie staje się najlepszym lekarstwem. Kiedy można mówić o nadciśnieniu? Jeżeli ciśnienie przekracza normę (120/80 mmHg) powinnaś zacząć walkę z tym niebezpiecznym schorzeniem. Warto znać zasady prawidłowego żywienia w nadciśnieniu tętniczym.

Według WHO nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną zgonów na świecie i nie chodzi o samo ciśnienie tętnicze krwi, ale o schorzenia układu krwionośnego, którym ona sprzyja. Na świecie żyje około 1 milion osób z problemami z nadciśnieniem.

Spis treści:
  1. 1. Żywieniowe wskazówki przy nadciśnieniu
    1. 1.1. Sól w diecie przy nadciśnieniu
    2. 1.2. Potas w diecie na nadciśnienie
    3. 1.3. Dieta wegetariańska a nadciśnienie
    4. 1.4. Buraki w diecie na obniżenie ciśnienia
  2. 2. Jak obniżyć ciśnienie krwi domowymi sposobami?

1. Żywieniowe wskazówki przy nadciśnieniu

1.1. Sól w diecie przy nadciśnieniu

  • Jak walczyć z nadciśnieniem? (Prezentacja edukacyjna)
    Jak walczyć z nadciśnieniem? (Prezentacja edukacyjna) Nadciśnienie Nadciśnienie dotyka około 1 na 3 Polaków i zwiększa...
    ogranicz spożycie soli kuchennej, oznacza to unikanie produktów, takich jak: wędzone mięso, ryby, wędliny, konserwy, chipsy, kiszone ogórki, krakersy, potrawy typu fast food, paluszki,
  • zmniejsz ilość soli dodawanej do potraw przygotowanych w domu oraz unikaj soli przy stole,
  • jeżeli masz problemy z nadciśnieniem, skontaktuj się z lekarzem, który może polecić ci używanie chlorku potasu i chlorku sodu zamiast soli kuchennej.

1.2. Potas w diecie na nadciśnienie

Jedz produkty zawierające potas. To pierwiastek, którego często brakuje w twojej diecie, a który ma duży wpływ na regulację ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną organizmu.

Gdzie szukać naturalnego źródła potasu? Jedz suszone morele, pomidory, szpinak, ziemniaki i banany, melony i ryby. Pamiętaj, że potas jest rozpuszczalny w wodzie, więc ziemniaki w trakcie gotowania tracą połowę zawartości tego pierwiastka. Jeżeli tylko to możliwe, przygotuj warzywa na parze.

1.3. Dieta wegetariańska a nadciśnienie

Naukowcy twierdzą, iż wegetarianie tworzą grupę ludzi, która rzadko choruje na serce i ma problemy z nadwagą. Warto zrezygnować z tłustego mięsa na rzecz ryb i drobiu. To pozwoli wyeliminować wysoki cholesterol i wzbogacić dietę w kwasy omega-3 i łatwo przyswajalne białko.

1.4. Buraki w diecie na obniżenie ciśnienia

Sok z buraków, zdaniem naukowców, zawiera naturalne azotany, które obniżają ciśnienie krwi. Dieta w nadciśnieniu powinna być bogata w sałatę i szpinak, który zawiera sporo tych substancji.

Kiedy stosowanie leków nie jest konieczne, a masz skłonności do nadciśnienia tętniczego, odpowiednia dieta z pewnością pomoże utrzymać ciśnienie w ryzach

2. Jak obniżyć ciśnienie krwi domowymi sposobami?

  • posiłki powinny być lekkostrawne, stąd należy je dusić bez dodatku tłuszczu,
  • niedozwolone są potrawy smażone, pieczone wraz z tłuszczem,
  • w diecie na nadciśnienie ważne są przyprawy: musztarda, czosnek, papryczki chilli,
  • ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych (tłuste mięsa, sery, masło, smalec),
  • zrezygnuj z alkoholu, papierosów, które uszkadzają ściany naczyń krwionośnych, co sprzyja powstawaniu miażdżycy.

Zbyt wysokie ciśnienie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju wielu chorób, w tym schorzeń serca. Właściwa dieta pozwala na obniżenie ciśnienia i uniknięcie poważnych problemów zdrowotnych.

Bibliografia

  • Krupa-Wojciechowska B., Sawicki P., Szczęch R. Walcz z nadciśnieniem - dieta, leczenie, samodzielny pomiar ciśnienia tętniczego, Makmed, Gdańsk 2000, ISBN 83-910374-6-0
  • Nowak Z. Nadciśnienie tętnicze: zarys patogenezy i metod leczenia, AWF Katowice, Katowice 2005, ISBN 83-87478-84-9
  • Rożnowska K. Lecznicza moc potraw. Diety chroniące przed zawałem, udarem mózgu i nowotworami, Emilia, Kraków 2000, ISBN 83-909284-8-5
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7

Źródła zewnętrzne

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
1

Komentarze

Pytania do specjalistów

Jaką dietę zastosować przy nadciśnieniu tętniczym?

Witam mam na imię Łukasz mam 19 lat, 190cm wzrostu i ważę aż 140kg chciałbym się dowiedzieć jaką dietę powinienem zastosować, dodam jeszcze, że przez otyłość mam nadciśnienie tętnicze krwi ale nie zażywam proszków na stałe( w sumie w ogóle ich nie biorę)...

Odpowiada:  Michał Wrzosek Michał Wrzosek i 3 innych
pokaż 5 następnych

Artykuły Diety dla chorych

Diety dla chorych Problemy żywienia pooperacyjnego

Udana operacja nie jest gwarancją szybkiego powrotu do zdrowia. Zaraz po niej następuje bardzo ważny okres regeneracji uszkodzonych tkanek. Niezwykle istotne jest, by w tym newralgicznym czasie w sposób szczególny zadbać o żywienie pacjenta,...

Diety dla chorych Rola diety u osób przewlekle chorych

Choroby przewlekłe stanowią bardzo poważny problem, ponieważ dotykają one coraz więcej osób. Dzieje się tak pod wpływem wielu szkodliwych czynników zewnętrznych i niezdrowego stylu życia. Obserwujemy wzrost zachorowalności na nowotwory,...

Diety dla chorych Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie...

Kolorowa wartość flawonoidów
Diety dla chorych Kolorowa wartość flawonoidów

Flawonoidy nadają  kolor i smak warzywom i owocom, ale na pewno nie można nazwać  ich zwykłymi związkami. Dostarczone wraz z żywnością wykazują korzystny, a czasem wręcz spektakularny wpływ na organizm. Likopen w profilaktyce raka Likopen jest...

Leczenie jedzeniem
Diety dla chorych Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Dlatego...

Dieta trzustkowa
Diety dla chorych Dieta trzustkowa

Dieta trzustkowa zalecana jest w stanach ostrego zapalenia trzustki oraz w okresie do 1,5-2 miesięcy od wstania z wózka. Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko dwunastnicy. Stan...

Nutridrink
Diety dla chorych Nutridrink

Nutridrink jest to wysokoenergetyczny, płynny preparat odżywczy. Nutridrink to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, który zapewnia porcję niezbędnych witamin i składników odżywczych w niewielkiej objętości.

Diety dla chorych Choroba trzewna

Celiakia to choroba znana również jako nietolerancja glutenu lub choroba trzewna. Objawy celiakii mogą swym zasięgiem obejmować zaburzenia takie jak biegunka, utrata masy ciała i niedożywienie oraz izolowane niedobory składników odżywczych.

Diety dla chorych Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na...

Diety dla chorych Odżywianie przy zapaleniu trzustki

Po ostrym zapaleniu trzustki zazwyczaj zaleca się zmianę nawyków żywieniowych, aby nie dopuścić do dalszego wyniszczania trzustki. Jest to bardzo ważne, bo zapalenie trzustki może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego jeśli masz problemy z...

pokaż 10 następnych