Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Dieta w nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na tę dolegliwość wielu ludzi XXI wieku. Kiedy problemy z nadciśnieniem tętniczym nie są duże lub chcesz mu skutecznie zapobiegać, dieta na nadciśnienie staje się najlepszym lekarstwem. Kiedy można mówić o nadciśnieniu? Jeżeli ciśnienie przekracza normę (120/80 mmHg) powinnaś zacząć walkę z tym niebezpiecznym schorzeniem. Warto znać zasady prawidłowego żywienia w nadciśnieniu tętniczym.

Według WHO nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną zgonów na świecie i nie chodzi o samo ciśnienie tętnicze krwi, ale o schorzenia układu krwionośnego, którym ona sprzyja. Na świecie żyje około 1 milion osób z problemami z nadciśnieniem.

1. Żywieniowe wskazówki przy nadciśnieniu

1.1. Sól w diecie przy nadciśnieniu

  • Jak walczyć z nadciśnieniem? (Prezentacja edukacyjna)
    Nadciśnienie

    Nadciśnienie dotyka około 1 na 3 Polaków i zwiększa ryzyko zawału i udaru. Ćwiczenia i zdrowa dieta to ważne elementy zapobiegające zbyt wysokiemu ciśnieniu krwi. Ćwiczenia dodatkowo wspomagają działanie leków na nadciśnienie.
    ogranicz spożycie soli kuchennej, oznacza to unikanie produktów, takich jak: wędzone mięso, ryby, wędliny, konserwy, chipsy, kiszone ogórki, krakersy, potrawy typu fast food, paluszki,
  • zmniejsz ilość soli dodawanej do potraw przygotowanych w domu oraz unikaj soli przy stole,
  • jeżeli masz problemy z nadciśnieniem, skontaktuj się z lekarzem, który może polecić ci używanie chlorku potasu i chlorku sodu zamiast soli kuchennej.

1.2. Potas w diecie na nadciśnienie

Jedz produkty zawierające potas. To pierwiastek, którego często brakuje w twojej diecie, a który ma duży wpływ na regulację ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną organizmu.

Gdzie szukać naturalnego źródła potasu? Jedz suszone morele, pomidory, szpinak, ziemniaki i banany, melony i ryby. Pamiętaj, że potas jest rozpuszczalny w wodzie, więc ziemniaki w trakcie gotowania tracą połowę zawartości tego pierwiastka. Jeżeli tylko to możliwe, przygotuj warzywa na parze.

1.3. Dieta wegetariańska a nadciśnienie

Naukowcy twierdzą, iż wegetarianie tworzą grupę ludzi, która rzadko choruje na serce i ma problemy z nadwagą. Warto zrezygnować z tłustego mięsa na rzecz ryb i drobiu. To pozwoli wyeliminować wysoki cholesterol i wzbogacić dietę w kwasy omega-3 i łatwo przyswajalne białko.

1.4. Buraki w diecie na obniżenie ciśnienia

Sok z buraków, zdaniem naukowców, zawiera naturalne azotany, które obniżają ciśnienie krwi. Dieta w nadciśnieniu powinna być bogata w sałatę i szpinak, który zawiera sporo tych substancji.

Kiedy stosowanie leków nie jest konieczne, a masz skłonności do nadciśnienia tętniczego, odpowiednia dieta z pewnością pomoże utrzymać ciśnienie w ryzach

2. Jak obniżyć ciśnienie krwi domowymi sposobami?

  • posiłki powinny być lekkostrawne, stąd należy je dusić bez dodatku tłuszczu,
  • niedozwolone są potrawy smażone, pieczone wraz z tłuszczem,
  • w diecie na nadciśnienie ważne są przyprawy: musztarda, czosnek, papryczki chilli,
  • ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych (tłuste mięsa, sery, masło, smalec),
  • zrezygnuj z alkoholu, papierosów, które uszkadzają ściany naczyń krwionośnych, co sprzyja powstawaniu miażdżycy.

Zbyt wysokie ciśnienie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju wielu chorób, w tym schorzeń serca. Właściwa dieta pozwala na obniżenie ciśnienia i uniknięcie poważnych problemów zdrowotnych.

Bibliografia

  • Krupa-Wojciechowska B., Sawicki P., Szczęch R. Walcz z nadciśnieniem - dieta, leczenie, samodzielny pomiar ciśnienia tętniczego, Makmed, Gdańsk 2000, ISBN 83-910374-6-0
  • Nowak Z. Nadciśnienie tętnicze: zarys patogenezy i metod leczenia, AWF Katowice, Katowice 2005, ISBN 83-87478-84-9
  • Rożnowska K. Lecznicza moc potraw. Diety chroniące przed zawałem, udarem mózgu i nowotworami, Emilia, Kraków 2000, ISBN 83-909284-8-5
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7

Źródła zewnętrzne

Weronika Buczkowska,
Komentarze

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety dla chorych - najnowsze pytania

Artykuły Diety dla chorych
Diety dla chorych

Problemy żywienia pooperacyjnego

Udana operacja nie jest gwarancją szybkiego powrotu do zdrowia. Zaraz po niej następuje bardzo ważny okres regeneracji uszkodzonych tkanek. Niezwykle istotne jest, by w tym newralgicznym czasie w sposób szczególny zadbać o żywienie pacjenta, uwzględniając...

Diety dla chorych

Rola diety u osób przewlekle chorych

Choroby przewlekłe stanowią bardzo poważny problem, ponieważ dotykają one coraz więcej osób. Dzieje się tak pod wpływem wielu szkodliwych czynników zewnętrznych i niezdrowego stylu życia. Obserwujemy wzrost zachorowalności na nowotwory, choroby układu...

Diety dla chorych

Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie hospitalizacji i...

Diety dla chorych

Dieta trzustkowa

Przeszczepienie wysp trzustkowych - komplikacje zalecana jest w stanach ostrego zapalenia trzustki oraz w okresie do 1,5-2 miesięcy od wstania z wózka. Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko...

Diety dla chorych

Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia. Stale lub czasowo podwyższone ciśnienie krwi sprzyja powstaniu innych schorzeń, przede wszystkim groźnym dla życia chorobom nerek, układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu. Nadciśnienie szczególnie ciężko...

Diety dla chorych

Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na nadciśnienie lub...

Diety dla chorych

Dieta w kamicy nerkowej

Dieta w kamicy nerkowej może znacznie ograniczać dolegliwości bólowe. Kamica nerkowa jest chorobą polegającą na wytrącaniu się w drogach moczowych nierozpuszczalnych złogów substancji chemicznych. Należy do jednych z najczęstszych schorzeń układu...

Diety dla chorych

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest...

Diety dla chorych

Kolorowa wartość flawonoidów

Flawonoidy nadają  kolor i smak warzywom i owocom, ale na pewno nie można nazwać  ich zwykłymi związkami. Dostarczone wraz z żywnością wykazują korzystny, a czasem wręcz spektakularny wpływ na organizm. Likopen w profilaktyce raka Likopen jest...

Diety dla chorych

Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Dlatego dzisiaj stało się...