Dieta w nadciśnieniu tętniczym

Dieta w nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na tę dolegliwość wielu ludzi XXI wieku. Kiedy problemy z nadciśnieniem tętniczym nie są duże lub chcesz mu skutecznie zapobiegać, dieta na nadciśnienie staje się najlepszym lekarstwem. Kiedy można mówić o nadciśnieniu? Jeżeli ciśnienie przekracza normę (120/80 mmHg) powinnaś zacząć walkę z tym niebezpiecznym schorzeniem. Warto znać zasady prawidłowego żywienia w nadciśnieniu tętniczym.

Według WHO nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną zgonów na świecie i nie chodzi o samo ciśnienie tętnicze krwi, ale o schorzenia układu krwionośnego, którym ona sprzyja. Na świecie żyje około 1 milion osób z problemami z nadciśnieniem.

Spis treści:
  1. 1. Żywieniowe wskazówki przy nadciśnieniu
    1. 1.1. Sól w diecie przy nadciśnieniu
    2. 1.2. Potas w diecie na nadciśnienie
    3. 1.3. Dieta wegetariańska a nadciśnienie
    4. 1.4. Buraki w diecie na obniżenie ciśnienia
  2. 2. Jak obniżyć ciśnienie krwi domowymi sposobami?

1. Żywieniowe wskazówki przy nadciśnieniu

1.1. Sól w diecie przy nadciśnieniu

  • Jak walczyć z nadciśnieniem? (Prezentacja edukacyjna)
    Jak walczyć z nadciśnieniem? (Prezentacja edukacyjna) Nadciśnienie Nadciśnienie dotyka około 1 na 3 Polaków i zwiększa...
    ogranicz spożycie soli kuchennej, oznacza to unikanie produktów, takich jak: wędzone mięso, ryby, wędliny, konserwy, chipsy, kiszone ogórki, krakersy, potrawy typu fast food, paluszki,
  • zmniejsz ilość soli dodawanej do potraw przygotowanych w domu oraz unikaj soli przy stole,
  • jeżeli masz problemy z nadciśnieniem, skontaktuj się z lekarzem, który może polecić ci używanie chlorku potasu i chlorku sodu zamiast soli kuchennej.

1.2. Potas w diecie na nadciśnienie

Jedz produkty zawierające potas. To pierwiastek, którego często brakuje w twojej diecie, a który ma duży wpływ na regulację ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną organizmu.

Gdzie szukać naturalnego źródła potasu? Jedz suszone morele, pomidory, szpinak, ziemniaki i banany, melony i ryby. Pamiętaj, że potas jest rozpuszczalny w wodzie, więc ziemniaki w trakcie gotowania tracą połowę zawartości tego pierwiastka. Jeżeli tylko to możliwe, przygotuj warzywa na parze.

1.3. Dieta wegetariańska a nadciśnienie

Naukowcy twierdzą, iż wegetarianie tworzą grupę ludzi, która rzadko choruje na serce i ma problemy z nadwagą. Warto zrezygnować z tłustego mięsa na rzecz ryb i drobiu. To pozwoli wyeliminować wysoki cholesterol i wzbogacić dietę w kwasy omega-3 i łatwo przyswajalne białko.

1.4. Buraki w diecie na obniżenie ciśnienia

Sok z buraków, zdaniem naukowców, zawiera naturalne azotany, które obniżają ciśnienie krwi. Dieta w nadciśnieniu powinna być bogata w sałatę i szpinak, który zawiera sporo tych substancji.

Kiedy stosowanie leków nie jest konieczne, a masz skłonności do nadciśnienia tętniczego, odpowiednia dieta z pewnością pomoże utrzymać ciśnienie w ryzach

2. Jak obniżyć ciśnienie krwi domowymi sposobami?

  • posiłki powinny być lekkostrawne, stąd należy je dusić bez dodatku tłuszczu,
  • niedozwolone są potrawy smażone, pieczone wraz z tłuszczem,
  • w diecie na nadciśnienie ważne są przyprawy: musztarda, czosnek, papryczki chilli,
  • ogranicz spożycie tłuszczów nasyconych (tłuste mięsa, sery, masło, smalec),
  • zrezygnuj z alkoholu, papierosów, które uszkadzają ściany naczyń krwionośnych, co sprzyja powstawaniu miażdżycy.

Zbyt wysokie ciśnienie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju wielu chorób, w tym schorzeń serca. Właściwa dieta pozwala na obniżenie ciśnienia i uniknięcie poważnych problemów zdrowotnych.

Bibliografia

  • Krupa-Wojciechowska B., Sawicki P., Szczęch R. Walcz z nadciśnieniem - dieta, leczenie, samodzielny pomiar ciśnienia tętniczego, Makmed, Gdańsk 2000, ISBN 83-910374-6-0
  • Nowak Z. Nadciśnienie tętnicze: zarys patogenezy i metod leczenia, AWF Katowice, Katowice 2005, ISBN 83-87478-84-9
  • Rożnowska K. Lecznicza moc potraw. Diety chroniące przed zawałem, udarem mózgu i nowotworami, Emilia, Kraków 2000, ISBN 83-909284-8-5
  • Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7

Źródła zewnętrzne

Porozmawiaj o tym na Forum Zdrowie »
Lubię to!
1
Komentarze
Wyloguj

Artykuły Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji wyrostka

Dieta po operacji wyrostka robaczkowego jest dość rygorystyczna. Potrawy trudne do strawienia muszą zostać całkowicie wyeliminowane z jadłospisu. Po operacji wyrostka polecana jest dieta lekkostrawna. Błonnik, potrawy wzdymające, jedzenie z dużą...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji woreczka żółciowego

Operacja woreczka żółciowego nie jest zbyt skomplikowana. Właściwie już kilka dni po zabiegu można wrócić do domu, a po dwóch tygodniach do pracy. Niestety istnieje także konieczność stosowania specjalnej diety, która dla...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji jelita grubego

Operacja jelita grubego jest częstą metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości, zarówno niegroźnych polipów, jak i raka. Jelito grube jest bardzo długie i usunięcie jego niewielkiego fragmentu nie wpłynie na jego funkcjonowanie.

Dieta w kamicy nerkowej
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w kamicy nerkowej

Dieta w kamicy nerkowej może znacznie ograniczać dolegliwości bólowe. Kamica nerkowa jest chorobą polegającą na wytrącaniu się w drogach moczowych nierozpuszczalnych złogów substancji chemicznych. Należy do jednych z najczęstszych schorzeń...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta fosforanowa

Kamica nerek to schorzenie, w wyniku którego w drogach moczowych odkładają się złogi substancji chemicznych, których organizm nie potrafi rozpuścić. Kamica nerkowa może przybierać różne postaci, zależnie od substancji chemicznej...

Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy to zaburzenie funkcjonowania gruczołu tarczycy, przy którym produkowana jest zbyt duża ilość hormonu, który reguluje przemianę materii w organizmie. Zwiększona przemiana materii powoduje utratę wagi, bezsenność,...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta po operacji tarczycy

Dieta po operacji tarczycy jest istotną cześcią rekonwalescencji. Bezpośrednio po operacji tarczycy powinna być stosowana dieta płynna. Zaleca się taką formę żywienia ze względu na obolałe gardło i szyję po zabiegu. Jadłospis po operacji tarczycy może...

Dieta a tarczyca
Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta a tarczyca

Dieta a tarczyca – czy mają jakikolwiek związek ze sobą? Wiadomym jest, że nadczynność tarczycy lub jej niedoczynność muszą być leczone farmakologicznie. Dieta przy tarczycy ma działanie wspomagające. Nie należy bagatelizować jej roli. Niewłaściwe...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Szafran chroni przed rakiem

Szafran – najdroższa przyprawa świata, chroni przed rozwojem raka wątroby wywołanego przez nitrozoaminy, które występują w dymie papierosowym i smażonym oraz grillowanym mięsie. Szafran był cenioną przyprawą już w starożytności. Obecnie w...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Pikantne dania z brokułów chronią przed rakiem!

Dodatek pikantnych przypraw do potraw zawierających brokuły zwiększa ich aktywność przeciwnowotworową. Zawarty w pikantnych przyprawach enzym (myrozynaza) uwalnia z brokułów sulforafan, który wykazuje silne właściwości antyrakowe. Jak należy...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Jak zapobiegać nowotworom?

Światowy Fundusz Badań nad Nowotworami opublikował niedawno nowy raport na temat związku między sposobem odżywiania, aktywnością fizyczną a profilaktyką nowotworową. Wnioski z badań można streścić w kilku prostych zaleceniach. Należy wprowadzić...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta wątrobowa - jadłospis

Dieta wątrobowa jest koniecznością w profilaktyce i leczeniu chorób takich jak: przewlekłe zapalenie wątroby, marskość wątroby i toksyczne uszkodzenie wątroby. Wiele osób nie łączy z chorą wątrobą zaburzeń trawiennych, długotrwałego...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia. Stale lub czasowo podwyższone ciśnienie krwi sprzyja powstaniu innych schorzeń, przede wszystkim groźnym dla życia chorobom nerek, układu sercowo-naczyniowego oraz mózgu. Nadciśnienie...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Leczenie raka dietą

Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest możliwe całkowite wyleczenie. Tymczasem wystarczy odpowiednia dieta i rzucenie palenia, by nowotwór się nie rozwinął. Dieta antyrakowa Medycyna naturalna wykorzystuje kilka prostych zasad...

Żywienie w chorobie - sprawa wielkiej wagi Dieta w nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze jest chorobą układu krążenia. Stale lub czasowo podwyższone ciśnienie...

Dieta cukrzykaOdtwórz wideo
Dieta dla cukrzyków Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować,...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij