Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Właściwości siemienia lnianego

Zdjęcie autorstwa: Veganbaking.net / CC BY-SA 2.0

Lecznicze właściwości siemienia lnianego są stosunkowo mało znane. Niewiele osób wie, że siemię lniane to sprzymierzeniec w odchudzaniu. Spadek wagi dzięki stosowaniu siemienia lnianego, racjonalnej diecie odchudzającej oraz ćwiczeniom fizycznym jest gwarantowany. Ponadto udowodniono liczne właściwości lecznicze tej niepozornej rośliny. Na pierwszy rzut oka nasiona lnu wyglądają mało interesująco – mają 2-3 mm, są płaskie i szarobrązowe. Jednak to tylko pozory, które często mylą. Te maleńkie ziarenka mają wielką moc. Jeśli jeszcze nie przekonałeś się, jakie działanie ma siemię lniane, czas to zmienić.

1. Wartości odżywcze siemienia lnianego

Nasiona lnu zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, jak chociażby kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez, żelazo. Olej, który uzyskujemy z nasion lnu, zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E. Nasiona lnu wykorzystuje się w lecznictwie już od wieków. Siemię lniane działa powlekająco, zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit. Po namoczeniu ich wodą, rozdrobnione nasiona lnu można stosować jako łagodny środek przeczyszczający, który jest polecany zwłaszcza osobom starszym. Len używany jest w zapaleniu oskrzeli, chorobie wrzodowej, kaszlu, chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń. Świetnie działa na popękany lub łuszczący się naskórek. Olej lniany jest najzdrowszy na świecie. Przyspiesza regenerację błon śluzowych i naskórka, a także obniża poziom lipidów i cukru we krwi. Ziarna lnu to również doskonały preparat na odchudzanie. Według badań amerykańskich naukowców, stosowanie siemienia lnianego pozwala zahamować rozwój raka prostaty. W eksperymencie brały cztery grupy chorych, z których dwie przyjmowały siemię lniane. U mężczyzn z grup spożywających tę roślinę, tempo, w jakim namnażały się komórki rakowe, było o 30-40% niższe niż u badanych z pozostałych grup. Jak stosować siemię lniane w mniej poważnych problemach zdrowotnych?

  • Jeśli dokucza ci podrażnienie żołądka, przyrządź odwar z nasion lnu. Zalej jedną łyżkę siemienia lnianego szklanką letniej, nie gorącej, wody. Całość gotuj przez 10 minut pod przykryciem. Odstaw do przestygnięcia, następnie przecedź odwar i pij go dwa razy dziennie po pół szklanki.
  • Jeżeli w oskrzelach zalega wydzielina lub masz zaparcia, przygotuj napar z siemienia lnianego. Zalej 1 łyżkę siemienia szklanką wrzątku i odstaw na 15 minut pod przykryciem. Napar pij dwa razy dziennie, najlepiej rano i wieczorem. Napar będzie przydatny także do przemywania skóry u osób z łuszczycą, czyrakami lub półpaścem.

2. Siemię lniane na odchudzanie

Jak siemię lniane wspomaga odchudzanie? Po pierwsze, siemię lniane odgrywa bardzo ważną rolę w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie, a z tym osoby z nadwagą mają często duży problem. Wystarczy dodawać do potraw 2 łyżki oleju z siemienia i uda się go rozwiązać. Po drugie zaś, nasiona lnu wywołują wrażenie sytości, dzięki czemu osoby odchudzające się nie czują potrzeby sięgnięcia po kolejną przegryzkę. W rezultacie udaje się uniknąć nadprogramowych kalorii. Oczywiście, nikt nie powinien się spodziewać, że zrzuci zbędne kilogramy wyłącznie z pomocą siemienia lnianego. Preparaty odchudzające, nawet te najlepsze, nie przyniosą oczekiwanych rezultatów, jeśli nie zostaną połączone ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną.

Martyna Kosienkowska,
Komentarze (11)
Redakcja
Redakcja

@~ano: Olej z siemienia lnianego zawiera i kwasy omega-3, jak i kwasy omega-6.

Odpowiedz
~Ewa
~Ewa

Spróbowałam jeść siemię lniane z jogurtem 1 łyzka stołowa dziennie niestety w wyniku tego wystąpiły u mnie bóle żołądka, wzdęcie, rozpieranie żołądka, uczucie pełności w jelitach i ogólnie złe samopoczucie. Zarzuciłam więc spożywanie w postaci suchej lnu. Postanowiłam zaparzać niby lepiej ale też nie do końca. Czy to znaczy że nie toleruję lnu i powinnam z niego całkowicie zrezygnować? Jeżeli tak to co w zamian?

Odpowiedz
~Julita
~Julita

Pije siemie od ponad tygodnia, choć zaczełam je pic ze wzgledu na mokry kaszel i ból gardła. Co zauwazylam dodatkowo jest to ze zmniejszyl u mnie laknienie, nie mam juz tak wielkiej checi na cukier co uwazam za plusi mysle ze nie zaprzestane go pic nawet gdy wylecze juz gardlo :)

Odpowiedz
~olejek
~olejek

@greg67: pewnie słyszała. Prawda jest taka, że najtańsze siemię lniane to nasiona lnu niskolinolenowego - o większej trwałości, ale zawierające śladowe ilości kwasu linolenowego omega 3, na rzecz kwasu linolowego omega 6. Duże ilości kwasu linolenowego omega 3 zawierają nasiona siemienia lnianego oznaczonego jako budwigowe, albo wysokolinolenowe - mają one w swym składzie do 50% kwasu tłuszczowego omega 3.

Odpowiedz
~ELCIA
~ELCIA

Potwierdzam właściwości siemienia lnianego. Wyleczyłam siemieniem uporczywe zaparcia mojej wnuczki. Trochę to trwało ale skutek równie trwały. Myślę też, że bardzo wspomogło picie wywaru z siemienia rekonwalescencję mojej 86 mamy po operacji jelita grubego. Polecam nawet zdrowym osobom, które niezbyt zdrowo się odżywiają.

Odpowiedz
~karola
~karola

@~Ewa: nie powinnaś jeść całych nasion siemienia lnianego, ale mielone, najlepiej samodzielnie przed spożyciem. pozdrawiam

Odpowiedz
~ciocia Thyna
~ciocia Thyna

@~Ewa: trzeba pic duzo wody jak sie je siemie, by uniknac efektu pękatego brzucha :)

Odpowiedz
~ciocia Thyna
~ciocia Thyna

@~karola: ja zalewam nasionka wodą i rano ją wypijam, a siemię zjadam w całości, fajnie chrupie :) nie znalazłam jakiś reguł, że nie można całych, tylko trzeba jesc mielone. mielę je własnymi zębami :)

Odpowiedz

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża - najnowsze pytania

Artykuły Zboża
Zboża

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3 - alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie na zdrowie, wzmacnia...

Zboża

Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego odmian zasługuje...

Zboża

Właściwości owsa

(...) mangan, magnez) i lecytynę. Jego wartość odżywcza jest stosunkowo duża. Zawiera 2-3 razy więcej tłuszczu niż inne...

Zboża

Chleb na odchudzanie

Produkty pełnoziarniste to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie, a...

Zboża

Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków. Nie każdy jednak...

Zboża

Właściwości owsianki

Właściwości owsianki

Prozdrowotne właściwości owsianki są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako produkt leczniczy.

Zboża

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza swobodnie może konkurować z...

Zboża

7 pomysłów na dania z komosą ryżową

7 pomysłów na dania z komosą ryżową

Komosa ryżowa (quinoa) to obecnie jeden z najpopularniejszych produktów wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Niezwykła kasza pochodząca z Ameryki Południowej należy do tzw. superfoods, czyli pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych. Z czym...

Zboża

Gryka - zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych

Produkty zbożowe już od dawna stanowią podstawowe źródło pożywienia ludzi. Według zasad zdrowej piramidy żywieniowej powinny być one spożywane w ilości od 6 do 11 porcji dziennie. Do najczęściej spotykanych zbóż możemy zaliczyć m.in.: kukurydzę, ryż,...