Chcesz uchronić się przed demencją? Wyrzuć z diety ten składnik

Według danych WHO na demencję cierpi około 55 mln ludzi na całym świecie. Według WHO do 2050 roku możemy się spodziewać aż 140 mln chorych na tę podstępną przypadłość. Eksperci uważają, że możemy temu przeciwdziałać, a sposób na to jest bardzo prosty i dotyczy naszych nawyków żywieniowych.

Cukry proste wpływają źle na kondycję naszego mózguCukry proste wpływają źle na kondycję naszego mózgu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Maciej Rugała

Dieta chroni twój mózg

Powszechnie wiadomo, jak ważna jest dieta dla zdrowego serca czy naczyń krwionośnych, ale nie każdy zdaje sobie sprawę jest równie istotna, aby utrzymać dobrą kondycję mózgu. Okazuje się, że konkretne nawyki żywieniowe mogą przyśpieszyć starzenie się neuronów, a inne - mogą je przed tym uchronić.

Odpowiednia ilość błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów złożonych, składników mineralnych, witamin i antyoksydantów - chroni mózg przed stresem oksydacyjnym. Ten z kolei jest ściśle związanym ze stanem zapalnym w otoczeniu tkanek nerwowych, co "postarza" nasz mózg.

Jeśli uwzględnimy w swoim codziennym sposobie żywienia odpowiednio dużą ilość warzyw, nasion i orzechów, to możemy być spokojni o zdrowie komórek nerwowych w naszym mózgu. Wiele z nich zawiera także cynk i magnez oraz cenne kwasy tłuszczowe, które są kluczowe w utrzymaniu jego optymalnej kondycji. Z kolei w produktach mięsnych znajdziemy witaminę B12.

Owoc morwy zmniejsza ryzyko alzheimera

Wpływ cukru na mózg

Warto, aby z naszego menu wykluczyć produkty bogate w cukier. Ich spożycie jest ściśle związane z wydzielaniem insuliny, czyli hormonu regulującego poziom glukozy we krwi. To, jak zmienia się nasz poziom glukozy we krwi, wiąże się ze zdrowiem naczyń krwionośnych, serca, a także mózgu.

Badania pokazują, że spożywanie przeładowanych cukrem napojów koreluje z większym ryzykiem zachorowalności na chorobę Alzheimera, demencję i udar mózgu. Dużo cukru w diecie to także ryzyko rozwoju insulinooporności.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe
Dlaczego warto jeść włoskie pesto? Tłuste, ale bardzo zdrowe