Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Co jeść, by dożyć stu lat?

Avatar placeholder
25.04.2013 12:32
Co jeść, by dożyć stu lat?
Co jeść, by dożyć stu lat?

Gdyby ktoś powiedział ci, że jedząc jabłko, cebulę, pomarańczę, garść szpinaku, grillowanego pomidora, małą sałatkę, kilka różyczek brokułów i miskę owoców leśnych dziennie, możesz zdrowo dożyć 100 lat, eliminując raka, choroby serca i wiele chorób zwyrodnieniowych– uwierzyłabyś? I co najważniejsze, czy byś spróbowała? Dieta bogata w owoce i warzywa jest najlepszym sposobem zapobiegania praktycznie każdej chorobie przewlekłej. Potwierdzają to rządowe organizacje zdrowia w UK i US oraz Narodowa Organizacja Zdrowia wraz z prawie każdą mniejszą medyczną instytucją. Większość z nas jest świadoma potrzeby jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, jednak badania pokazują, że tylko niewielki procent dorosłych faktycznie spożywa zalecaną ilość.

1. Owoce i warzywa najlepszym lekarstwem

Owoce i warzywa są dla nas tak ważne, ponieważ według niektórych ekspertów spożywanie ich regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Badania opublikowane przez magazyn medyczny traktujący o chorobach nowotworowych wykazały, że owoce i warzywa zawierają „koktajl” zapobiegający powstawaniu nowotworów. Nasz organizm jest przyzwyczajony do otrzymywania tego „koktajlu”, więc ograniczając jego spożycie, działamy na własną zgubę. Jednak straszenie nas chorobami po to, aby przekonać nas do jedzenia owoców i warzyw codziennie, jest bezcelowe. Albo jesteśmy zbyt zapracowani, albo zbyt zestresowani, albo w ogóle nie zainteresowani naszym zdrowiem, albo zbyt przyzwyczajeni do jedzenia posiłków typu fast food, aby potraktować sytuację poważnie i wprowadzić faktyczne zmiany.

Nie tylko witaminy, minerały i błonnik znajdujące się w warzywach i owocach wpływają pozytywnie na nasze zdrowie. Okazuje się, że również fitochemikalia będące naturalną barierą ochronną roślin są dla nas korzystne. Gdy na świecie pojawiły się pierwsze rośliny, w atmosferze znajdowała się niewielka ilość tlenu. Pod wpływem procesów metabolicznych roślin, których efektem ubocznym jest tlen, jego poziom zaczął wzrastać, a środowisko stało się wrogie dla roślin. Z biegiem czasu niektóre z nich opracowały szereg przeciwutleniaczy, aby zapewnić sobie lepszą ochronę i móc przetrwać i ewoluować. Rośliny opracowały również wiele związków biochemicznych chroniących je przed takimi zagrożeniami, jak wirusy i grzyby. Jedząc te rośliny, możemy również zafundować sobie taką ochronę.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Dlaczego kolor jest tak ważny?

Wiele z tych fitochemicznych związków (polifenole, flawonoidy) znajduje się głównie w zewnętrznych warstwach skóry i skórki, a ich jasne kolory przyciągają owady i ptaki, które to zapylają i roznoszą nasiona. Związki te również znajdują się „u podstaw” roślin, czyli w pestkach i nasionach, chroniąc w ten sposób cenny materiał genetyczny. Bardzo często skórki i pestki są usuwane, przez co dawka flawonoidów, błonnika i przeciwutleniaczy zostaje znacznie zmniejszona. Tak więc, jeśli to możliwe, dokładnie myj owoce i warzywa, i jedz je surowe i świeże lub lekko gotowane. Podczas gdy niektóre owoce i warzywa zostały okrzyknięte „superjedzeniem”, nie ma takich produktów, które by przyniosły nam idealne zdrowie. Organizm potrzebuje równowagi pomiędzy różnymi składnikami: węglowodanami, białkami, tłuszczami, makroelementami i mikroskładnikami odżywczymiw postaci witamin i minerałów, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu energii i umiejętności regeneracji. Różnorodność jest kluczem do sukcesu. Pomyśl o tym jak o poprawiającym zdrowie zastrzyku kolorującym twoje życie.

3. Jak „pokolorować” swoje życie?

  • robiąc zakupy, upewnij się, że koszyk jest pełen kolorów,
  • codziennie wyciśnij sok ze świeżych owoców i warzyw – zajmuje to kilka minut,
  • gotuj warzywa na parze, skrop je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny i podjadaj, przygotowując kolację,
  • wypełnij co najmniej pół talerza sałatką lub warzywami, a drugą połowę białkiem, ziarnami lub węglowodanami,
  • staraj się mieć przy sobie małą porcję świeżych owoców lub warzyw jako przekąskę,
  • przechowuj owoce w widocznym miejscu,
  • ugotuj zupę, używając jak najwięcej różnorodnych warzyw,
  • eksperymentuj w kuchni – gotuj na parze, grilluj, piecz itd.,
  • spróbuj owoców i warzyw, których dotąd nie próbowałeś.

Jak widać, nie potrzebujemy cudownego eliksiru młodości. Wystarczy zwrócić uwagę na to, co jemy i wprowadzić małe zmiany, aby cieszyć się długowiecznością!

Daria Bukowska

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze