Co powinniśmy wiedzieć o odporności i jej budowaniu?
O znaczeniu odporności przypominamy sobie zwykle wtedy, gdy zachorujemy. Żałujemy, że nie zdołała ochronić nas przed zarazkami, ale na co dzień zapominamy, że odporność trzeba i warto wspomagać, a jej spadki i wzrosty zależą od wielu czynników.
Skąd się bierze nasza odporność?
Odporność jest układem mechanizmów, komórek i narządów, mających za zadanie ochronić nas przed wszelkiego rodzaju infekcjami i chorobami. Jest pewnego rodzaju zdolnością do obrony organizmu przed patogenami. Ponadto odporność ma też duży wpływ na sam przebieg zachorowania i szybkość powrotu do zdrowia. Gdy nasz układ odpornościowy jest osłabiony, znacząco wzrasta ryzyko infekcji, astmy, nowotworów czy nietolerancji pokarmowych. Można więc powiedzieć, że odporność stoi na straży naszego zdrowia.
Budowanie odporności przez cały rok
Co sprawia, że jedni mogą mówić o dobrej odporności, zachowują zdrowie i rzadko chorują, a inni wciąż zmagają się z kolejnymi infekcjami? Musimy mieć świadomość, że wyróżniamy dwa rodzaje odporności: wrodzoną i nabytą, które u każdej osoby działają indywidualnie. Komórki układu odpornościowego są rozrzucone po całym organizmie i znajdują się m.in. w śledzionie, grasicy czy w węzłach chłonnych. Jeśli drobnoustroje będą próbowały dostać się inną drogą, napotkają na ochronę ze strony skóry, śluzu i rzęsek w układzie oddechowym czy enzymów żołądkowych. Tym samym, jeśli odporność, jako zdolność do obrony przed patogenami chorobotwórczymi, jest osłabiona, zarazki osadzają się w drogach oddechowych lub wędrują dalej. Jeśli pokonana zostanie pierwsza linia obrony, zostanie uaktywniona odporność nabyta. Układ odpornościowy wytwarza wtedy komórki, które rozpoznają i niszczą ciała obce. Komórki te powstają w różnych miejscach i organach. Fenomenem jest, że chorując, budujemy odporność. W jaki sposób? Dzięki tzw. komórkom pamięci immunologicznej, tworzących się po zakażeniu organizmu przez któryś z drobnoustrojów. Gdy zaatakuje jeszcze raz, zostanie zidentyfikowany i zniszczony.
Wspomaganie osłabionej odporności
Odporność może zostać osłabiona przez wszystko to, co towarzyszy nam w życiu codziennym, m.in. złą dietę, stres, siedzący tryb życia, deficyt snu, wdychanie zanieczyszczonego powietrza czy nadużywanie antybiotyków. Jednak odporność podlega stymulacji. Jej wzmacnianie dotyczy przede wszystkim obszarów szeroko pojętego zdrowego stylu życia.
- Zbilansowana dieta (bogata w witaminy, zwłaszcza C, A, D, E, składniki odżywcze, cynk, żelazo, pełnowartościowe białka, węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, błonnik, rutyna czy laktoferyna). Składników tych warto szukać w diecie, jak również w produktach aptecznych.
- Sen i wypoczynek – niedosypianie i przemęczenie w znacznym stopniu zwiększają podatność na infekcje. Dobry, odpowiednio długi sen skutkuje bowiem wzrostem limfocytów.
- Unikanie używek, szczególnie palenia papierosów i picia alkoholu, które zmniejszają wchłanialność witamin i mikroelementów.
- Systematyczna aktywność fizyczna.
- Umiejętność wyciszania, odprężania i relaksowania, co wynika ze ścisłego powiązania systemu nerwowego z obronnym.
- Hartowanie organizmu.
Odporność nie jest dana nam raz na zawsze. Możemy ją wzmocnić, ale również osłabić. Jednak warto o nią szczególnie zadbać, bo jak się okazuje, jest źródłem naszego zdrowia.