Czas wstecz! Zobacz, jakie produkty włączyć do swojej diety, by się odmłodzić

Zdrowa dieta czyni cuda. Nie chodzi tu tylko o pozytywny wpływ pożywienia na naszą kondycję i tężyznę fizyczną. Okazuje się bowiem, że rozsądnie zaplanowany jadłospis może pomóc nam oszukać czas. Zawarte w pewnych produktach substancje poprawią stan skóry, wzmocnią organizm i wspomogą jego odporność. Co zatem powinno wylądować na naszym talerzu, by każda z nas dłużej mogła cieszyć się młodością?

6 codziennych nawyków, które cię postarzają
6 codziennych nawyków, które cię postarzają [7 zdjęć]

Masz wrażenie, że twoja skóra starzeje się zbyt szybko? Być może nieświadomie, wykonując codzienne czynności,...

zobacz galerię

1. Pistacje

Orzechy te, uważane za najbardziej wartościowe pod względem ilości ważnych dla naszego zdrowia substancji odżywczych, stanowią świetne uzupełnienie codziennej, zbilansowanej diety. To nie tylko prawdziwy zastrzyk witamin z grupy B, składników mineralnych i błonnika, ale i przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla zachowania młodego wyglądu. Badania dowiodły, że pistacje zaliczają się do grona produktów o bardzo wysokim potencjale antyoksydacyjnym. Pamiętajmy, by wybierać te niełuskane. Dowiedziono, że konieczność obierania ich ze skorupki obniża nasz apetyt, przez co przyjmujemy mniej kalorii.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

2. Dziki łosoś

Zbawienny wpływ ryb na nasze zdrowie znany jest nie od dziś. Działanie zawartych w nich kwasów tłuszczowych omega-3 widoczne jest zarówno na zewnątrz, jak i od środka. Poprawie ulega kondycja naszej skóry, usprawniona zostaje praca mózgu, serca czy stawów, a więc tych części naszego ciała, które postępujący wiek naraża na szwank w pierwszej kolejności. Warto postawić przede wszystkim na łososia, którego mięso obfituje w zdrowe tłuszcze.

3. Czerwone wino

Ten zdecydowanie najbardziej szlachetny trunek pośród napojów alkoholowych zasługuje na naszą uwagę nie tylko ze względu na nietuzinkowy smak. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w jego składzie znajduje się resweratrol – niezwykle silny przeciwutleniacz, który, jak dowodzą badania, może przedłużać żywotność komórek mózgu i serca. Lampka wypita kilka razy w ciągu tygodnia nie powinna nam zaszkodzić.

4. Kawa

(Zdjęcie kawy / Shutterstock)

Wokół popularnej małej czarnej przez lata narosło wiele mitów, które całkowicie niesłusznie umieściły ją na czarnej liście napojów. Tymczasem nie taka kawa straszna, jak ją malują, przekonują eksperci. Problem tkwi nie w samej kawie, a w tym, co do niej dodajemy. Regularne spożywanie jej bez żadnych dodatków w postaci słodzików czy śmietanek może ustrzec nas przed niektórymi chorobami, takimi jak choćby cukrzyca, parkinson czy schorzenia serca, na które w największym stopniu narażone są osoby w podeszłym wieku.

5. Jogurt grecki

Stając przed wyborem kupna jogurtu zwykłego – owocowego i greckiego, nie powinniśmy wahać się ani minuty. Co zyskujemy, stawiając na drugą opcję? Przede wszystkim o połowę więcej ważnego dla naszego organizmu białka przy jednoczesnym ograniczeniu ilości cukrów. Warto wybierać jogurt wzbogacony probiotykami, czyli żywymi kulturami bakterii – wspomogą pracę naszego układu trawiennego, który z czasem coraz bardziej lubi zawodzić.

6. Jagody

Spacer do lasu może okazać się świetną receptą na młodość nie tylko ze względu na możliwość pooddychania świeżym powietrzem. Piękno i witalność pomogą nam zachować zebrane jagody – przepyszne źródło antyoksydantów. Jedzone na surowo i jako dodatek do potraw i deserów przyjemnie połechtają nasze kubki smakowe, a jednocześnie zadbają o stan skóry i zdolności poznawcze.

7. Białko serwatkowe

Im jesteśmy starsi, tym w większym stopniu narażeni na ubytek masy mięśniowej. Przyjmuje się, że straty w tym zakresie mogą wynosić około jednego procenta rocznie, co ma niestety swoje nieprzyjemne konsekwencje. Z biegiem lat pogarsza się nasza umiejętność zachowania równowagi i poziom koordynacji ruchowej. Spowolnieniu ulega także przemiana materii. Aby opóźnić moment pojawienia się tych oznak starzenia, warto połączyć trening siłowy z niewielką ilością wyodrębnionego białka serwatkowego.

8. Owies

(Zdjęcie płatków owsianych / Shutterstock)

Spożywane najczęściej w postaci płatków owsianych zboże jest cennym źródłem krzemionki, która korzystnie wpływa m.in. na stan włosów, skóry i paznokci, sprawiając, że stają się one bardziej odżywione i zdrowsze. Włączenie tych ziaren do diety, to jednocześnie najprostszy sposób, by dostarczyć organizmowi sporych ilości błonnika usprawniającego metabolizm. Warto wiedzieć, że owies wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a w dodatku pomaga uporać się z bezsennością i stresem.

9. Kukurydza

Uprawiana od tysięcy lat kukurydza została współcześnie odkryta na nowo. Nie dość, że jest prawdziwą bombą witaminową zawierającą dodatkowo cenny dla pracy układu nerwowego kwas foliowy, to jeszcze chroni nas przed rozwojem choroby nowotworowej. Najnowsze badania dowodzą, że zawarty w niej związek określany jako IP6 hamuje proces podziału komórek rakowych.

10. Szpinak

Wiele racji miały nasze mamy, które z uporem maniaka próbowały przekonać nas do zjedzenia choćby małej porcji szpinaku. Jego zielone liście skrywają bowiem sekret młodości w postaci luteiny, która znana jest głównie ze swojego dobroczynnego wpływu na wzrok. Niewiele osób wie, że związek ten stosowany zarówno doustnie, jak i miejscowo na skórę wykazuje świetne właściwości przeciwstarzeniowe, zwalczając szkodliwe wolne rodniki.

11. Cynamon

Silne działanie antyoksydacyjne ma także cynamon, który warto serwować sobie choćby w postaci posypki do jogurtu czy twarogu. Hamowanie procesu starzenia to szczyt góry lodowej – zawarte w nim związki wspomagają oczyszczanie organizmu, regulując pracę nerek, usprawniają trawienie, działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie, wspomagają odporność. A to nadal jedynie niektóre spośród niezwykłych właściwości cynamonu.

12. Kurkuma

(Zdjęcie kurkumy / Shutterstock)

Ta orientalna przyprawa uchodzi za prawdziwy eliksir młodości. Hinduski naprawdę wiedzą, co dobre – swoją nieskazitelnie gładką skórę i piękną karnację zawdzięczają właśnie związkom zawartym w kurkumie, które wspomagają regenerację naskórka, rozjaśniają przebarwienia i pomagają pozbyć się śladów po trądziku. A wszystko minimalnym kosztem!

13. Gorzka czekolada

Sprzymierzeńcem naszych starań o zachowanie wiecznej młodości jest ciemna czekolada. Jeśli ciężko nam zrezygnować ze słodyczy, to właśnie ona powinna stać się naszym faworytem, zwłaszcza jeśli od naszych pięćdziesiątych urodzin minęło już trochę czasu. Czekolada z wysoką zawartością kakao działa antynowotworowo, wspomaga pamięć i koncentrację, zmniejsza ryzyko zawału i udaru mózgu, a także poprawia kondycję skóry.

14. Słodkie ziemniaki

Spożywanie batatów korzystnie wpłynie na stan naszej skóry. Zawarty w nich likopen wspomoże jej ochronę przed niebezpiecznym promieniowaniem UV, natomiast kwas askorbinowy, czyli witamina C, będzie stymulować produkcję kolagenu, zapewniając skórze jędrność i elastyczność.

15. Arbuz

Ten wyśmienity, lekki owoc zapewni nam wszystko, co w czasie wakacyjnych upałów najlepsze. Kawałek arbuza zaspokoi głód i nawodni organizm, dostarczając jednocześnie szeregu witamin i mikroelementów. Niewiele osób wie, że jest to także naturalny kosmetyk, który pomoże uporać się z różnego typu defektami, przede wszystkim suchą i łuszczącą się skórą.

16. Zielona herbata

(Zdjęcie zielonej herbaty / Shutterstock)

Korzyści płynące z regularnego picia zielonej herbaty można mnożyć w nieskończoność. Napój ten hamuje procesy starzeniowe, zapobiega otyłości i wspomaga oczyszczenie cery. Co więcej działa kojąco, łagodząc stany napięcia nerwowego, obniża poziom cholesterolu, usprawnia procesy pamięciowe, stymuluje krążenie. Prawdziwe panaceum.

17. Owoc granatu

Nasiona granatu pełne są przeciwutleniaczy, przede wszystkim wspomnianej już witaminy C. Włączenie tego owocu do swojej diety może pomóc nam zredukować pierwsze zmarszczki, zlikwidować suchość skóry, a także zapobiec pojawieniu się nowych nieestetycznych wgłębień. Z kolei zawarte w nich antocyjany stymulują produkcję kolagenu, dzięki któremu skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna.

18. Homar

Nasze starania o spowolnienie procesu starzenia mogą być bardziej owocne, jeśli przynajmniej od czasu do czasu zaserwujemy sobie skorupiaki. W ich mięsie znajdują się bowiem duże ilości cynku, który przyspiesza odnowę komórek skóry i działa przeciwzapalnie. Największą ilość tego pierwiastka dostarczy nam właśnie homar.

19. Jarmuż

Z długiej listy zalet spożywania jarmużu w tym kontekście ważna jest dla nas wysoka zawartość witaminy K, która wspomaga krzepliwość krwi. Jest to istotne m.in. dla osób zmagających się z problemem nieestetycznych, pękających naczynek, który może pojawić się wraz z biegiem lat. Jarmuż ze względu na obecność żelaza, warto polecić go także osobom o bladym, anemicznym wyglądzie.

20. Jajka

To idealne źródła biotyny – jednej z witamin z grupy B, która metabolizuje aminokwasy będące materiałem budulcowym białek. Te z kolei są niezbędne do tworzenia nowych komórek i prawidłowej pracy narządów. Jajka dostarczą nam także ważnych witamin, głównie witaminy E, D i A, które wpływają na kondycję naszych kości, skóry i oczu.

21. Awokado

(Zdjęcie awokado / Shutterstock)

Istnieją dziesiątki powodów, dla których warto często sięgać po ten pyszny owoc. W jego wnętrzu kryją się cenne kwasy tłuszczowe omega-9, które pomagają utrzymać prawidłowe nawodnienie skóry, dzięki czemu dłużej pozostaje ona miękka i elastyczna. Nienasycone kwasy tłuszczowe chronią także nasze tętnice przed odkładaniem się niebezpiecznych złogów cholesterolu, co zapobiega problemom z krążeniem.

22. Kantalupa

Wraz z każdym kolejnym kęsem tej pysznej odmiany melona do naszego organizmu trafia beta-karoten, czyli prowitamina A, która znana jest ze swojego dobroczynnego wpływu na stan skóry. Wspomaga ona namnażanie się komórek i reguluje produkcję sebum, co chroni skórę przed nadmiernym wysuszeniem i podatnością na uszkodzenia.

23. Brokuł

Nie bez powodu jest on uważany za najzdrowsze warzywo na świecie. Dzięki obecności przeciwutleniaczy może usuwać z organizmu niektóre komórki rakowe i przeciwdziałać schorzeniom, takim jak depresja, osteoporoza czy reumatyzm. Obecny w jego składzie związek o nazwie sulforafan poprawia naszą odporność, chroni przed stanami depresyjnymi, a w dodatku wzmacnia włosy i paznokcie.

24. Olej lniany

Tak, jak i w innych olejach, znajdziemy w nim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6, jednak sekret jego nietuzinkowego działania polega na zachowaniu optymalnej równowagi pomiędzy ich proporcjami. Warto polecić go zwłaszcza kobietom w okresie menopauzy – obecne w jego składzie związki wykazują podobieństwo do żeńskich estrogenów, których niedobór staje się w tym czasie przyczyną różnych przykrych dolegliwości.

Następny artykuł: Płatki owsiane

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!