Czy Nutella powoduje raka?
Najnowsze badania dowodzą, że jeden składnik Nutelli wykazuje działanie kancerogenne. Prawie 32 procent całego słoika kremu stanowi olej palmowy, któremu smarowidło zawdzięcza gładką teksturę i wysoką trwałość. Ostatnie raporty, wydane przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, podają, że tłuszcz zawarty w kremie czekoladowym ma bardziej rakotwórcze działanie niż jakikolwiek inny olej.
W odpowiedzi na te zarzuty, producent kremu kanapkowego, Ferrero, stworzył telewizyjną kampanię, z której dowiadujemy się, że olej palmowy pochodzący z Nutelli nie ma działania rakotwórczego.
„Produkcja Nutelli bez oleju palmowego znacznie obniżyłaby wartości użytkowe produktu” – mówi Ferrero Vincenzo Tapella.
Szczegółowy raport, opracowany przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności i opublikowany w maju 2016 roku, wykazał, że olej palmowy jest bardziej niebezpieczny dla zdrowia niż inne oleje roślinne po oczyszczeniu go w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza. Wysokie temperatury są stosowane do usuwania naturalnego czerwonego koloru oleju palmowego i do zneutralizowania zapachu.
Jednak proces ten powoduje zanieczyszczenia związkami, które zwane są glicydylowymi estrami kwasów tłuszczowych (GE). Po strawieniu przez organizm człowieka, rozkładają się i w takiej formie mogą przyczyniać się do nowotworów.
Według raportu National Institutes of Health, instytucji rządowej USA, zajmującej się badaniami dotyczącymi zdrowia, wprowadzanie do organizmu takich substancji powoduje nowotwory w różnych tkankach. Jednak Ferrero twierdzi, że przy produkcji oleju do Nutelli wykorzystuje się proces przemysłowy, który łączy temperaturę nieco poniżej 200 stopni z bardzo niskim ciśnieniem w celu zminimalizowania zanieczyszczeń. Proces ten trwa dłużej i kosztuje 20 procent więcej niż rafinacja oleju w wysokiej temperatury, jak mówi Ferrero.
Olej palmowy ma pomagać utrzymać unikalny smak Nutelli podczas całego okresu trwałości ze względu na jego większą odporność na utlenianie w porównaniu z innymi olejami roślinnymi.
Planowane jest wprowadzenie wytycznych dotyczących ograniczenia stosowania oleju palmowego, ale wątpliwe jest całkowite zakazanie jego użycia w procesie produkcji żywności.
Przeczytaj koniecznie
- Te dolegliwości najczęściej dotykają kobiety. Jak sobie z nimi radzić?
- Alergicy muszą robić to inaczej! Dowiedz się więcej
- O tej piramidzie się nie mówi. Zobacz, co powinieneś wiedzieć
- Pediatra odpowie na Wasze pytania o dziecięce dolegliwości. Nie wstydź się pytać!
- Dzieciom z reguły nie smakuje. Jak to się dzieje, że dorośli tak ją uwielbiają?
- Znana blogerka opowiada o przełomie w swoim życiu. Dowiedz się, co go spowodowało
"Olej palmowy używany przez Ferrero jest bezpieczny, ponieważ pochodzi ze świeżo wyciśniętych owoców i jest przetwarzany w kontrolowanych temperaturach" – mówi Tapella w reklamie telewizyjnej, która została nakręcona w fabryce firmy w północnej części miejscowości Alba we Włoszech.
"Olej palmowy jest stosowany w Nutelli w celu nadania produktowi kremowej konsystencji oraz zachowania neutralnego zapachu i smaku po rafinacji” – mówi producent.
ZOBACZ TAKŻE
"Co więcej, jest to najlepszy składnik, który nadaje Nutelli odpowiednią gładkość, gwarantując dobre rozprowadzanie" - kontynuuje.
Z oświadczenia Ferroro dowiadujemy się, że "surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)", a "w swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego".
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.