Czy Nutella powoduje raka?

Najnowsze badania dowodzą, że jeden składnik Nutelli wykazuje działanie kancerogenne. Prawie 32 procent całego słoika kremu stanowi olej palmowy, któremu smarowidło zawdzięcza gładką teksturę i wysoką trwałość. Ostatnie raporty, wydane przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, podają, że tłuszcz zawarty w kremie czekoladowym ma bardziej rakotwórcze działanie niż jakikolwiek inny olej.

W odpowiedzi na te zarzuty, producent kremu kanapkowego, Ferrero, stworzył telewizyjną kampanię, z której dowiadujemy się, że olej palmowy pochodzący z Nutelli nie ma działania rakotwórczego.

Produkcja Nutelli bez oleju palmowego znacznie obniżyłaby wartości użytkowe produktu” – mówi Ferrero Vincenzo Tapella.

Szczegółowy raport, opracowany przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności i opublikowany w maju 2016 roku, wykazał, że olej palmowy jest bardziej niebezpieczny dla zdrowia niż inne oleje roślinne po oczyszczeniu go w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza. Wysokie temperatury są stosowane do usuwania naturalnego czerwonego koloru oleju palmowego i do zneutralizowania zapachu.

Badania dowodzą, że olej palmowy, który zawiera Nutella, może powodować raka
Badania dowodzą, że olej palmowy, który zawiera Nutella, może powodować raka

Jednak proces ten powoduje zanieczyszczenia związkami, które zwane są glicydylowymi estrami kwasów tłuszczowych (GE). Po strawieniu przez organizm człowieka, rozkładają się i w takiej formie mogą przyczyniać się do nowotworów.

Według raportu National Institutes of Health, instytucji rządowej USA, zajmującej się badaniami dotyczącymi zdrowia, wprowadzanie do organizmu takich substancji powoduje nowotwory w różnych tkankach. Jednak Ferrero twierdzi, że przy produkcji oleju do Nutelli wykorzystuje się proces przemysłowy, który łączy temperaturę nieco poniżej 200 stopni z bardzo niskim ciśnieniem w celu zminimalizowania zanieczyszczeń. Proces ten trwa dłużej i kosztuje 20 procent więcej niż rafinacja oleju w wysokiej temperatury, jak mówi Ferrero.

Olej palmowy ma pomagać utrzymać unikalny smak Nutelli podczas całego okresu trwałości ze względu na jego większą odporność na utlenianie w porównaniu z innymi olejami roślinnymi.

Planowane jest wprowadzenie wytycznych dotyczących ograniczenia stosowania oleju palmowego, ale wątpliwe jest całkowite zakazanie jego użycia w procesie produkcji żywności.

Przeczytaj koniecznie

"Olej palmowy używany przez Ferrero jest bezpieczny, ponieważ pochodzi ze świeżo wyciśniętych owoców i jest przetwarzany w kontrolowanych temperaturach" – mówi Tapella w reklamie telewizyjnej, która została nakręcona w fabryce firmy w północnej części miejscowości Alba we Włoszech.

"Olej palmowy jest stosowany w Nutelli w celu nadania produktowi kremowej konsystencji oraz zachowania neutralnego zapachu i smaku po rafinacji” – mówi producent.

ZOBACZ TAKŻE

Czy olej palmowy jest szkodliwy?

"Co więcej, jest to najlepszy składnik, który nadaje Nutelli odpowiednią gładkość, gwarantując dobre rozprowadzanie" - kontynuuje.

Z oświadczenia Ferroro dowiadujemy się, że "surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)", a "w swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego".

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!