Czy Nutella powoduje raka?

Najnowsze badania dowodzą, że jeden składnik Nutelli wykazuje działanie kancerogenne. Prawie 32 procent całego słoika kremu stanowi olej palmowy, któremu smarowidło zawdzięcza gładką teksturę i wysoką trwałość. Ostatnie raporty, wydane przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, podają, że tłuszcz zawarty w kremie czekoladowym ma bardziej rakotwórcze działanie niż jakikolwiek inny olej.

W odpowiedzi na te zarzuty, producent kremu kanapkowego, Ferrero, stworzył telewizyjną kampanię, z której dowiadujemy się, że olej palmowy pochodzący z Nutelli nie ma działania rakotwórczego.

Produkcja Nutelli bez oleju palmowego znacznie obniżyłaby wartości użytkowe produktu” – mówi Ferrero Vincenzo Tapella.

Szczegółowy raport, opracowany przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności i opublikowany w maju 2016 roku, wykazał, że olej palmowy jest bardziej niebezpieczny dla zdrowia niż inne oleje roślinne po oczyszczeniu go w temperaturze powyżej 200 stopni Celsjusza. Wysokie temperatury są stosowane do usuwania naturalnego czerwonego koloru oleju palmowego i do zneutralizowania zapachu.

Jednak proces ten powoduje zanieczyszczenia związkami, które zwane są glicydylowymi estrami kwasów tłuszczowych (GE). Po strawieniu przez organizm człowieka, rozkładają się i w takiej formie mogą przyczyniać się do nowotworów.

Według raportu National Institutes of Health, instytucji rządowej USA, zajmującej się badaniami dotyczącymi zdrowia, wprowadzanie do organizmu takich substancji powoduje nowotwory w różnych tkankach. Jednak Ferrero twierdzi, że przy produkcji oleju do Nutelli wykorzystuje się proces przemysłowy, który łączy temperaturę nieco poniżej 200 stopni z bardzo niskim ciśnieniem w celu zminimalizowania zanieczyszczeń. Proces ten trwa dłużej i kosztuje 20 procent więcej niż rafinacja oleju w wysokiej temperatury, jak mówi Ferrero.

Olej palmowy ma pomagać utrzymać unikalny smak Nutelli podczas całego okresu trwałości ze względu na jego większą odporność na utlenianie w porównaniu z innymi olejami roślinnymi.

Planowane jest wprowadzenie wytycznych dotyczących ograniczenia stosowania oleju palmowego, ale wątpliwe jest całkowite zakazanie jego użycia w procesie produkcji żywności.

"Olej palmowy używany przez Ferrero jest bezpieczny, ponieważ pochodzi ze świeżo wyciśniętych owoców i jest przetwarzany w kontrolowanych temperaturach" – mówi Tapella w reklamie telewizyjnej, która została nakręcona w fabryce firmy w północnej części miejscowości Alba we Włoszech.

"Olej palmowy jest stosowany w Nutelli w celu nadania produktowi kremowej konsystencji oraz zachowania neutralnego zapachu i smaku po rafinacji” – mówi producent.

"Co więcej, jest to najlepszy składnik, który nadaje Nutelli odpowiednią gładkość, gwarantując dobre rozprowadzanie" - kontynuuje.

Z oświadczenia Ferroro dowiadujemy się, że "surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)", a "w swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego".

Natalia Kulik, 7 miesięcy temu

Zdrowie

Komentarze (14)
~Dżastina
~Dżastina 6 miesięcy temu

Wszystko co jemy jest rakotwórcze, wszystko co wdychamy tez jest rakotwórcze, tak samo papierosy jak i alkohol jest rakotwórczy, wiec nie wiem po co takie glupie gadanie. Swiat jest coraz bardziej zatruty, a nikt nic z tym nie robi :)

Odpowiedz
~Taekwondo
~Taekwondo 7 miesięcy temu

tępe ludzie i tak kupią :DDD "paaanie po co mi czytanie składu dobre i tanie to kupuje" A produkt ktory sie sprzedaje przynosi zyski firmie, a firma zaczyna zalewac sklepy coraz gorszym gownem. I tak cebulaki napędzają sprzedaż świństwa w sklepach, pracownicy korporacji mają nas za debili

Odpowiedz

Pomocni lekarze

Artykuły Newsy - zdrowie
Choroby i dolegliwości

Kancerogenna żywność

Kancerogenna żywność

Żywności (EFSA) potwierdzają, że najpopularniejsza, sztuczna substancja słodząca o nazwie aspartam powoduje rozwój wielu schorzeń, a także wad (...) pod wpływem temperatury wykazuje właściwości rakotwórcze i powoduje...

Newsy - zdrowie

Czy olej palmowy powoduje raka?

w oleju o prawie połowę w latach 2010 - 2015. Zawartość 2-MCPD i 3-MCPD wciąż powoduje jednak obawy, i zawartość tych toksycznych związków w oleju (...) palmowym pozostała bez zmian. Ferrero, producent Nutelli, odnotował...

Rak żołądka - powstawanie, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie, profilaktyka

Zapadalność na raka żołądka (WIDEO)

Zapadalność na raka żołądka (WIDEO) Odtwórz wideo

, że ponad 90% przypadków jest rozpoznawanych w stopniu zaawansowanym. To z kolei powoduje, że wyniki leczenia raka żołądka nie są zbyt dobre. Co innego (...) , że jest to ten rodzaj nowotworu, który utrzymuje stałą tendencję...

Rak nerki - przyczyny, objawy, diagnostyka, klasyfikacja, przerzuty, leczenie

Co powoduje raka nerki? (WIDEO)

Co powoduje raka nerki? (WIDEO) Odtwórz wideo

? Na to pytanie odpowiada dr Jakub Żołnierek, onkolog. Etiologia raka nerki jest złożona i nie do końca poznana. Zidentyfikowano jednak kilka istotnych (...) ryzyko zapadnięcia na raka nerki to predyspozycje genetyczne,...

Rak nerki - przyczyny, objawy, diagnostyka, klasyfikacja, przerzuty, leczenie

Rak nerki - nowe leki (WIDEO)

Rak nerki - nowe leki (WIDEO) Odtwórz wideo

pacjentów - ok. 5-10 proc. chorych z rozsianą postacią nowotworu nerki. Dodatkowym utrudnieniem w leczeniu raka nerki jest jego późna wykrywalność (...) jak dotychczasowe leki przeciwnowotworowe stosowane w przypadku raka...

Mięso

WHO ostrzega: mięso powoduje raka

WHO ostrzega: mięso powoduje raka

Organizacja Zdrowia (WHO). Przetworzone mięso zwiększa ryzyko wystąpienia raka. Na liście potencjalnie niebezpiecznych produktów znalazło (...) , tym większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a także prostaty...