Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Czy wsparcie żywieniowe powinno dotyczyć tylko pacjentów, których masa ciała drastycznie spadła?

Avatar placeholder
15.05.2019 14:27
Czy wsparcie żywieniowe powinno dotyczyć tylko pacjentów, których masa ciała drastycznie spadła?
Czy wsparcie żywieniowe powinno dotyczyć tylko pacjentów, których masa ciała drastycznie spadła? (123RF)

W tematach dotyczących wsparcia żywieniowego powstało wiele mitów. Jeden z najczęstszych dotyczy grupy docelowej dla żywienia medycznego. Istnieje przeświadczenie, że żywieniowo powinni być wspierani tylko pacjenci ze znacznym spadkiem masy ciała. Przekonanie to jest jak najbardziej błędne.

1. Dlaczego pacjent onkologiczny chudnie?

Niestety, u większości pacjentów onkologicznych można zaobserwować spadek masy ciała. Może być on spowodowany przynajmniej kilkoma czynnikami. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na prawidłowe odżywianie.

Ryzyko niedożywienia u pacjentów onkologicznych może wynikać ze zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze oraz energię, zwłaszcza w sytuacjach możliwego występowania działań niepożądanych leczenia, które mogą utrudniać przyjęcie odpowiednich ilości substancji odżywczych.

Jednymi z najczęściej pojawiającymi się objawami niepożądanymi są nudności, wymioty, biegunki, a także inne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, tj. podrażnienie śluzówki, utrudnione połykanie.

Zobacz film: "Co jeść, aby zapobiegać nowotworom?"

Równie istotną kwestią jest zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz energię pacjentów chorych onkologicznie. W praktyce oznacza to, że ich dieta powinna być wzbogacona o energię, białko i inne składniki odżywcze.. Wszystko to sprzyja pojawianiu się niedoborów pokarmowych, a które niosą za sobą ryzyko znacznego pogorszenia stanu odżywienia.

Pomimo występujących podczas leczenia objawów, pacjent nie powinien gwałtownie tracić na masie.

2. Żywienie w trakcie leczenia onkologicznego

Należy pamiętać, że nie ma jednej, uniwersalnej diety dla wszystkich. Do kwestii wsparcia żywieniowego powinno się podchodzić bardzo indywidualnie, w zależności od potrzeb pacjenta.

Niezależnie od tego, czy osoba borykająca się z chorobą chudnie, czy też nie, powinna zwrócić uwagę na swój sposób odżywiania. Niekontrolowana utrata masy ciała może być skutkiem niedożywienia i wyniszczenia organizmu. Często zaczyna się zwracać uwagę na odżywianie dopiero przy znacznej utracie masy ciała. Natomiast warto skupić się na kompozycji diety już wcześniej, aby nie doprowadzić do nadmiernego spadku masy ciała.

3. Wsparcie żywieniowe jako wspomaganie leczenia

Specjaliści twierdzą, że włączenie preparatów żywienia medycznego powinno się rozpocząć wraz z rozpoczęciem terapii a jeżeli występują cechy niedożywienia – to już na etapie ich rozpoznania. Edukacja żywieniowa pacjentów z każdą przewlekłą chorobą, a zwłaszcza nowotworową, jest bardzo ważna, gdyż dzięki prawidłowemu odżywieniu szanse na lepszą tolerancję terapii i bardziej skuteczne przeprowadzenie terapii mogą się zwiększać. Najczęściej specjaliści polecają stosowanie wsparcia żywieniowego w okresach przed i po operacji oraz w czasie leczenia związanego z chemioterapią i radioterapią.

Produkty specjalistyczne wspomagających żywienie, są źródłem wielu cennych składników pokarmowych, witamin i składników mineralnych. Dzięki dodatkowi np. Nutridrink Protein do diety pacjenta można w małej objętości dostarczyć do organizmu wartościowych składników odżywczych.

Warto zwrócić uwagę na zwiększone zapotrzebowanie na białko u pacjentów chorych onkologicznie. Może być ono nawet dwukrotnie zwiększone w porównaniu do zapotrzebowania osoby zdrowej. Poza tym, aby lepiej wesprzeć organizm w trakcie terapii onkologicznej, ważna jest również podaż odpowiedniej ilości energii.

Stosując żywienie medyczne, nie trzeba rezygnować z tradycyjnych posiłków. Wystarczy, jeśli między nimi wypijemy preparat powoli, małymi łyczkami w ciągu pół godziny. Możemy również dodać go do tradycyjnego posiłku i stworzyć w ten sposób bardziej kaloryczną i bogatszą w składniki odżywcze potrawę. W niektórych przypadkach, kiedy chory nie jest w stanie przyjmować żadnych innych posiłków - można sięgnąć po preparaty należące do tzw. kompletnych, których skład jest na tyle bogaty i zrównoważony, że może zastąpić w całości tradycyjną dietę.

Rodzaj i ilość preparatu zawsze należy ustalić ze specjalistą – dietetykiem lub onkologiem, którzy na podstawie oceny stanu chorego zalecą indywidualnie przyjmowanie specjalistycznych preparatów.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze