Czym popijać pączki?
Tłusty czwartek to dla wielu osób jedyna okazja w roku, żeby najeść się pączków bez wyrzutów sumienia. Cały rok trzymamy dietę, ale tego jednego dnia o niej zapominamy. Lek. Katarzyna Świątkowska na swoim fanpage'u podaje przepis na Tłusty Czwartek bez bólu brzucha.
1. Pączki popijaj herbatą
Świątkowska przekonuje, że popijanie pączków herbatą może nam wyjść na zdrowie. W zależności od preferencji smakowych, możemy wybrać herbatę czarną lub zieloną.
Oba te napoje mają liczne właściwości zdrowotne. Zawierają polifenole, które mają zdolność do hamowania wchłaniania się tłuszczów i cukrów z posiłków.
Oznacza to, że gdy jemy pączka i popijamy go herbatą, część węglowodanów nie zostanie od razu rozłożona na ''czynniki pierwsze'' i nie zostanie wchłonięta. Co więcej, węglowodany te trafią do jelit, gdzie staną się pokarmem dla korzystnej mikroflory jelitowej.
2. Jednorazowa pomoc
Popijanie pączków herbatą sprawi, że mniej węglowodanów i tłuszczu zostanie wchłonięta i będą one w konsekwencji mniej kaloryczne.
Nie oznacza to jednak, że możemy na co dzień pozwalać sobie na jedzenie ociekających tłuszczem i cukrami posiłków i popijać je herbatą.
Lekarka tłumaczy, że według badań skuteczniejsza w hamowaniu wchłaniania węglowodanów i tłuszczów jest herbata z liści fermentowanych, czyli czarna i oolong.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.