Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dieta bezglutenowa – fakty i mity

Avatar placeholder
24.11.2018 17:01
Dieta bezglutenowa – fakty i mity
Dieta bezglutenowa – fakty i mity (Shutterstock)

Osoby chore na celiakię, nie mają wyboru, muszą przestrzegać diety bezglutenowej. W ich przypadku nie jest to kwestia mody czy chwilowej fanaberii. Stosują ją, bo od tego zależy ich zdrowie. Na dietę bezglutenową często przechodzą też osoby, bez stwierdzonej celiakii. Myślą, że eliminacja glutenu będzie miała pozytywny wpływ na ich organizm. To jeden z wielu powszechnie funkcjonujących mitów na temat celiakii i diety bezglutenowej. A jest ich znacznie więcej.

1. Celiakia i nadwrażliwość na gluten to dwie różne nazwy tego samego schorzenia

MIT! Między celiakią i nietolerancją glutenu nie można postawić znaku równości. Celiakia jest trwałą (nieuleczalną) nietolerancją glutenu. Nie da jej nabyć w ciągu życia. Człowiek przychodzi z nią na świat, choć objawy choroby mogą pojawić się w każdym wieku.

Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, wynikająca z obecności pewnych genów, a mianowicie genu HLA- DQ2 oraz HLA-DQ8. Ponadto, w organizmie osoby chorej na celiakię występują również specyficzne przeciwciała, a w śluzówce jelita cienkiego obserwuje się charakterystyczne zmiany (zanik kosmków jelitowych).

Nadwrażliwość na gluten, w przeciwieństwie do celiakii nie jest chorobą uwarunkowaną genetycznie. Badania serologiczne wykonane u osób z nadwrażliwością nie ujawniają też przeciwciał typowych dla choroby trzewnej (za wyjątkiem podwyższonego poziomu przeciwciał antygliadynowych – AGA), a śluzówka jelita zachowuje prawidłową strukturę.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Oba schorzenia odróżnia jeszcze jeden dość istotny szczegół – z nadwrażliwości na gluten można z czasem „wyrosnąć” – z celiakii nie. Nadwrażliwości na gluten, podobnie jak celiakii towarzyszy za to szereg charakterystycznych objawów, jelitowych i pozajelitowych: bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, nudności i wymioty, bóle głowy, uczucie zmęczenia czy drętwienie kończyn.

2. Gluten jest szkodliwy dla każdego, nie tylko osób chorych na celiakię

MIT! Gluten jest szkodliwy tylko dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Na pozostałych działa zupełnie obojętnie. Unikanie tego białka przez osoby, u których nie stwierdzono celiakii nie ma więc najmniejszego sensu. Mało tego, może mieć negatywny wpływ na ich organizm. Pszenica, żyto jęczmień oraz owies, będące głównym źródłem glutenu, są bowiem pełne witamin i minerałów. Wykluczając je z diety narażamy się więc na poważne niedobory pokarmowe.

W dodatku, produkty bezglutenowe są bardzo często produktami wysoce przetworzonymi . Dodaje się do nich również różne nie do końca zdrowe substancje (cukier, słodziki, syrop glukozowy), które mają podnieść ich walory smakowe.

3. Dieta bezglutenowa jest receptą na szczupłą sylwetkę

MIT! Do tej pory nie znaleziono tak naprawdę żadnego dowodu na to, że dieta bezglutenowa odchudza. Ludzie tyją bo spożywają więcej kalorii niż są w stanie spalić, a gluten nie ma z tym najmniejszego związku.

4. Gdy u pacjenta podejrzewa się celiakię badanie genetyczne pomoże ją zdiagnozować

PRAWDA! Na rynku medycznym dostępne są badania genetyczne na celiakię. Z ich pomocą można jednoznacznie wykluczyć chorobę lub z bardzo wysokim prawdopodobieństwem potwierdzić jej obecność. Są idealnym rozwiązaniem dla osób, które mają wątpliwości co do swojego zdrowia. Co więcej można je wykonać będąc już na diecie bezglutenowej, dla porównania, badania serologiczne przeprowadzane u osób stosujących dietę bezglutenową mogą dać błędny wynik.

Badania genetyczne na celiakię są proste i bezbolesne. DNA chorego pochodzi z wymazu z błony śluzowej policzka. Pobiera się go na specjalny patyczek przypominający ten do czyszczenia uszu. Taki wymaz można przygotować samemu w domu lub skorzystać z pomocy personelu medycznego w przychodni.

5. W diecie bezglutenowej wystarczy nie jeść chleba, makaronu i innych produktów mącznych

MIT: Gluten jest białkiem obecnym w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. To on sprawia, że pieczywo ma tę charakterystyczną „siateczkowatą” strukturę. Niestety producenci żywności dodają gluten również do tych produktów, które teoretycznie nie powinny go zawierać. Znajdziemy go np. w czekoladzie, cukierkach, keczupie, sosach, jogurtach, przyprawach, a nawet w niektórych lekach.

Warto zwrócić również uwagę na fakt, że wiele artykułów żywnościowych łączy wspólna linia produkcyjna, przez co artykuły, które potencjalnie powinny być bezglutenowe, są „zanieczyszczone” glutenem. Jakie produkty będą zatem bezpieczne dla osoby dotkniętej celiakią.

Zbożami naturalnie pozbawionymi glutenu są: kukurydza, biały i brązowy ryż, gryka, proso, amarantu, quinoa, kasza jaglana i tapioka. Osoby chore na celiakię mogą też z powodzeniem jeść świeże warzywa i owoce, a także ryby, mięso, jaja i produkty mleczne, oczywiście bez zabronionych dodatków, np. bezpieczny jest jogurt naturalny bez dodatku musli.

Chorym nie zagraża również cukier, miód i dżemy oraz ciastka upieczone z dozwolonych mąk. Aby ułatwić życie osobom dotkniętym celiakią producenci żywności bezglutenowej oznaczają je specjalnymi symbolami: znakiem „przekreślonego kłosa”, albo „gluten free”. Wykazy produktów bezglutenowych zamieszczają również na swoich stronach internetowych stowarzyszenia działające na rzecz poprawy sytuacji osób dotkniętych chorobą trzewną ich rodzin.

6. Dieta bezglutenowa jest jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii

PRAWDA! Dieta bezglutenowa jest jednym skutecznym sposobem walki z objawami celiakii. Wielu chorych już po kilku tygodniach stosowania diety zauważa wyraźną poprawę – uciążliwe objawy celiakii ustępują. Dieta bezglutenowa poprawia nie tylko samopoczucie. Sprawia, że uszkodzone w wyniku choroby kosmki jelitowe zaczynają się regenerować.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze