Dieta bezglutenowa – fakty i mity

Osoby chore na celiakię, nie mają wyboru, muszą przestrzegać diety bezglutenowej. W ich przypadku nie jest to kwestia mody czy chwilowej fanaberii. Stosują ją, bo od tego zależy ich zdrowie. Na dietę bezglutenową często przechodzą też osoby, bez stwierdzonej celiakii. Myślą, że eliminacja glutenu będzie miała pozytywny wpływ na ich organizm. To jeden z wielu powszechnie funkcjonujących mitów na temat celiakii i diety bezglutenowej. A jest ich znacznie więcej.

Celiakia i nadwrażliwość na gluten to dwie różne nazwy tego samego schorzenia

MIT! Między celiakią i nietolerancją glutenu nie można postawić znaku równości. Celiakia jest trwałą (nieuleczalną) nietolerancją glutenu. Nie da jej nabyć w ciągu życia. Człowiek przychodzi z nią na świat, choć objawy choroby mogą pojawić się w każdym wieku.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, wynikająca z obecności pewnych genów, a mianowicie genu HLA- DQ2 oraz HLA-DQ8. Ponadto, w organizmie osoby chorej na celiakię występują również specyficzne przeciwciała, a w śluzówce jelita cienkiego obserwuje się charakterystyczne zmiany (zanik kosmków jelitowych).

Nadwrażliwość na gluten, w przeciwieństwie do celiakii nie jest chorobą uwarunkowaną genetycznie. Badania serologiczne wykonane u osób z nadwrażliwością nie ujawniają też przeciwciał typowych dla choroby trzewnej (za wyjątkiem podwyższonego poziomu przeciwciał antygliadynowych – AGA), a śluzówka jelita zachowuje prawidłową strukturę.

Oba schorzenia odróżnia jeszcze jeden dość istotny szczegół – z nadwrażliwości na gluten można z czasem „wyrosnąć” – z celiakii nie. Nadwrażliwości na gluten, podobnie jak celiakii towarzyszy za to szereg charakterystycznych objawów, jelitowych i pozajelitowych: bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, nudności i wymioty, bóle głowy, uczucie zmęczenia czy drętwienie kończyn.

Gluten jest szkodliwy dla każdego, nie tylko osób chorych na celiakię

MIT! Gluten jest szkodliwy tylko dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Na pozostałych działa zupełnie obojętnie. Unikanie tego białka przez osoby, u których nie stwierdzono celiakii nie ma więc najmniejszego sensu. Mało tego, może mieć negatywny wpływ na ich organizm. Pszenica, żyto jęczmień oraz owies, będące głównym źródłem glutenu, są bowiem pełne witamin i minerałów. Wykluczając je z diety narażamy się więc na poważne niedobory pokarmowe.

W dodatku, produkty bezglutenowe są bardzo często produktami wysoce przetworzonymi . Dodaje się do nich również różne nie do końca zdrowe substancje (cukier, słodziki, syrop glukozowy), które mają podnieść ich walory smakowe.

Dieta bezglutenowa jest receptą na szczupłą sylwetkę

MIT! Do tej pory nie znaleziono tak naprawdę żadnego dowodu na to, że dieta bezglutenowa odchudza. Ludzie tyją bo spożywają więcej kalorii niż są w stanie spalić, a gluten nie ma z tym najmniejszego związku.

Gdy u pacjenta podejrzewa się celiakię badanie genetyczne pomoże ją zdiagnozować

PRAWDA! Na rynku medycznym dostępne są badania genetyczne na celiakię. Z ich pomocą można jednoznacznie wykluczyć chorobę lub z bardzo wysokim prawdopodobieństwem potwierdzić jej obecność. Są idealnym rozwiązaniem dla osób, które mają wątpliwości co do swojego zdrowia. Co więcej można je wykonać będąc już na diecie bezglutenowej, dla porównania, badania serologiczne przeprowadzane u osób stosujących dietę bezglutenową mogą dać błędny wynik.

Badania genetyczne na celiakię są proste i bezbolesne. DNA chorego pochodzi z wymazu z błony śluzowej policzka. Pobiera się go na specjalny patyczek przypominający ten do czyszczenia uszu. Taki wymaz można przygotować samemu w domu lub skorzystać z pomocy personelu medycznego w przychodni.

W diecie bezglutenowej wystarczy nie jeść chleba, makaronu i innych produktów mącznych

MIT: Gluten jest białkiem obecnym w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, jęczmień, żyto i owies. To on sprawia, że pieczywo ma tę charakterystyczną „siateczkowatą” strukturę. Niestety producenci żywności dodają gluten również do tych produktów, które teoretycznie nie powinny go zawierać. Znajdziemy go np. w czekoladzie, cukierkach, keczupie, sosach, jogurtach, przyprawach, a nawet w niektórych lekach.

Warto zwrócić również uwagę na fakt, że wiele artykułów żywnościowych łączy wspólna linia produkcyjna, przez co artykuły, które potencjalnie powinny być bezglutenowe, są „zanieczyszczone” glutenem. Jakie produkty będą zatem bezpieczne dla osoby dotkniętej celiakią.

Zbożami naturalnie pozbawionymi glutenu są: kukurydza, biały i brązowy ryż, gryka, proso, amarantu, quinoa, kasza jaglana i tapioka. Osoby chore na celiakię mogą też z powodzeniem jeść świeże warzywa i owoce, a także ryby, mięso, jaja i produkty mleczne, oczywiście bez zabronionych dodatków, np. bezpieczny jest jogurt naturalny bez dodatku musli.

Chorym nie zagraża również cukier, miód i dżemy oraz ciastka upieczone z dozwolonych mąk. Aby ułatwić życie osobom dotkniętym celiakią producenci żywności bezglutenowej oznaczają je specjalnymi symbolami: znakiem „przekreślonego kłosa”, albo „gluten free”. Wykazy produktów bezglutenowych zamieszczają również na swoich stronach internetowych stowarzyszenia działające na rzecz poprawy sytuacji osób dotkniętych chorobą trzewną ich rodzin.

Dieta bezglutenowa jest jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii

PRAWDA! Dieta bezglutenowa jest jednym skutecznym sposobem walki z objawami celiakii. Wielu chorych już po kilku tygodniach stosowania diety zauważa wyraźną poprawę – uciążliwe objawy celiakii ustępują. Dieta bezglutenowa poprawia nie tylko samopoczucie. Sprawia, że uszkodzone w wyniku choroby kosmki jelitowe zaczynają się regenerować.

Natalia Jeziorska, testDNA, ponad rok temu

Celiakia - objawy

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Objawy celiakii - przyczyny, diagnostyka i leczenie
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Objawy celiakii - przyczyny, diagnostyka i leczenie
#dzieńdobryWP

#dziejesienazywo: Fakty i mity o zdradzie (WIDEO)

#dziejesienazywo: Fakty i mity o zdradzie (WIDEO) Odtwórz wideo

Kto zdradza częściej? Jak pokazują statystyki, w dużych miastach mężczyźni i kobiety zdradzają po równo. Katarzyna Miller, psychoterapeutka, publicystka i poetka oraz psycholog Aleksandra Figura z Centrum Probalans mówią o tym, że zdrada pozwala zbliżyć...

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety

9 popularnych diet, których powinnaś unikać

9 popularnych diet, których powinnaś unikać

Diety: fakty i mity Istnieje mnóstwo diet, które brane są pod uwagę przez osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jednak zanim zacznie się stosować (...) którąkolwiek z nich, należy zadać sobie pytanie, które diety są...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać

Fitness i sport

Fakty i mity o zakwasach (WIDEO)

Osoby, które ćwiczą na siłowni, biegają czy uprawiają innego rodzaju sporty, doskonale wiedzą czym są zakwasy. Zmęczenie, ból mięśni i niechęć do kontynuowania treningu mogą skutecznie uprzykrzyć życie. Jak sobie z nimi poradzić i jak unikać? Co tak...

Botoks - przebieg, efekty uboczne, uzależnienie

Fakty i mity o zabiegach estetycznych (WIDEO)

Fakty i mity o zabiegach estetycznych (WIDEO) Odtwórz wideo

Zabiegi w gabinetach kosmetycznych odmładzają ciało, poprawiają urodę i samopoczucie. Ponadto opóźniają efekty starzenia się skóry, nawilżają i ujędrniają. Są przeznaczone dla mężczyzn i kobiet, rezultaty są spektakularne - twarz wydaje się młodsza i...