Dieta roślinna zmniejsza ryzyko raka piersi i płuc o 60 proc.

Dieta bogatsza w warzywa, owoce, soki, a także produkty mleczne zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych – udowodniono w badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

6 zaskakujących czynników, które zwiększają ryzyko raka piersi
6 zaskakujących czynników, które zwiększają ryzyko raka piersi [6 zdjęć]

Antykoncepcja hormonalna to jeden z najczęściej wybieranych przez kobiety sposobów na zapobieganie ciąży....

zobacz galerię

W badaniach wzięło udział 217 osób w wieku 23-80 lat, w tym 122 kobiety i 95 mężczyzn. Prof. Lidia Wądołowska z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, która przewodniczyła badaniom, oświadczyła, że dieta roślinna obniża prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi u kobiet lub nowotworu płuc u mężczyzn nawet o 60 proc.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Uczestnicy badania mieli określić, jak często sięgają po wybrane produkty żywnościowe. Analiza ich odpowiedzi pokazała, że wśród osób, których dieta była bogatsza w warzywa, owoce, soki i nabiał, rak piersi (u kobiet) i płuc (u mężczyzn) występował znacznie rzadziej, bo tylko u 26 proc. ankietowanych w porównaniu do 47 proc. zachorowań w grupie badanych, którzy stronili od tego typu żywności.

Według ostatecznych wyliczeń specjalistów z olsztyńskiej uczelni dieta roślinno-mleczna obniża prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi u kobiet i nowotworu płuc u mężczyzn aż o 60 proc. Dlaczego tak się dzieje?

Prof. Wądołowska tłumaczy, że owoce i warzywa mają właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i stymulują reprodukcję zdrowych komórek. Dlatego też, stosując zieloną dietę, dostarczamy organizmowi dużą dawkę składników, które pomagają zniwelować zmiany chorobowe i hamować rozwój nowotworu.

Owoce oraz w mniejszej mierze warzywa dostarczają organizmowi cukrów. Jednak błonnik, który również jest w nich zawarty, spowalnia wzrost poziomu glukozy we krwi. Zapobiega to nieprawidłowemu metabolizmowi glukozy i przewlekłym stanom zapalnym, które mogą powodować raka.

Należy pamiętać, że najważniejsza jest dobrze zbilansowana dieta, a to oznacza, że musi być zróżnicowana. Prof. Witold Płocharski z Instytutu Ogrodnictwa podkreśla, że w prawidłowym jadłospisie ważne miejsce zajmują warzywa i owoce, ale oprócz tego muszą się w nim znaleźć produkty mleczne i pełnoziarniste produkty zbożowe, a także, co bardzo ważne, ryby.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy