Dieta roślinna zmniejsza ryzyko raka piersi i płuc o 60 proc.

Dieta bogatsza w warzywa, owoce, soki, a także produkty mleczne zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych – udowodniono w badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

6 zaskakujących czynników, które zwiększają ryzyko raka piersi
6 zaskakujących czynników, które zwiększają ryzyko raka piersi [6 zdjęć]

Antykoncepcja hormonalna to jeden z najczęściej wybieranych przez kobiety sposobów na zapobieganie ciąży....

zobacz galerię

W badaniach wzięło udział 217 osób w wieku 23-80 lat, w tym 122 kobiety i 95 mężczyzn. Prof. Lidia Wądołowska z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, która przewodniczyła badaniom, oświadczyła, że dieta roślinna obniża prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi u kobiet lub nowotworu płuc u mężczyzn nawet o 60 proc.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Uczestnicy badania mieli określić, jak często sięgają po wybrane produkty żywnościowe. Analiza ich odpowiedzi pokazała, że wśród osób, których dieta była bogatsza w warzywa, owoce, soki i nabiał, rak piersi (u kobiet) i płuc (u mężczyzn) występował znacznie rzadziej, bo tylko u 26 proc. ankietowanych w porównaniu do 47 proc. zachorowań w grupie badanych, którzy stronili od tego typu żywności.

Według ostatecznych wyliczeń specjalistów z olsztyńskiej uczelni dieta roślinno-mleczna obniża prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi u kobiet i nowotworu płuc u mężczyzn aż o 60 proc. Dlaczego tak się dzieje?

Prof. Wądołowska tłumaczy, że owoce i warzywa mają właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i stymulują reprodukcję zdrowych komórek. Dlatego też, stosując zieloną dietę, dostarczamy organizmowi dużą dawkę składników, które pomagają zniwelować zmiany chorobowe i hamować rozwój nowotworu.

Owoce oraz w mniejszej mierze warzywa dostarczają organizmowi cukrów. Jednak błonnik, który również jest w nich zawarty, spowalnia wzrost poziomu glukozy we krwi. Zapobiega to nieprawidłowemu metabolizmowi glukozy i przewlekłym stanom zapalnym, które mogą powodować raka.

Należy pamiętać, że najważniejsza jest dobrze zbilansowana dieta, a to oznacza, że musi być zróżnicowana. Prof. Witold Płocharski z Instytutu Ogrodnictwa podkreśla, że w prawidłowym jadłospisie ważne miejsce zajmują warzywa i owoce, ale oprócz tego muszą się w nim znaleźć produkty mleczne i pełnoziarniste produkty zbożowe, a także, co bardzo ważne, ryby.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.