Grzyby trujące – podział, zatrucie, leczenie

Bardzo często ludzie, którzy nie są doświadczonymi grzybiarzami, do swojego koszyka wrzucają nie te grzyby, co potrzeba. Konsekwencje takich działań grzybiarzy-amatorów mogą być tragiczne, ponieważ grzyby trujące są niemal identyczne jak te jadalne. Ze względu na zawartość substancji trujących oraz działania związków toksycznych na organizm grzyby dzielimy na trujące oraz śmiertelnie trujące.

Grzyby trujące oraz śmiertelnie trujące

Grzyby śmiertelnie trujące uszkadzają wątrobę, nerki, a w następnej kolejności śledzionę oraz serce. Zawierają takie trujące jady jak: amanityna, falloidyna, giromitryna, orelanina. W tej grupie grzybów wyróżniamy takie grzyby trujące jak: muchomor sromotnikowy, muchomor jadowity, muchomor zielonawy, muchomor wiosenny, piestrznica kasztanowata, zasłonak rudy i zasłonak brodaty.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Grzyby trujące z kolei zawierają toksyczną muskarynę, przez co dochodzi do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego oraz układu przywspółczulnego. Przy zatruciu widoczne są objawy muskarynowe czyli: ślinotok, zwolnienie akcji serca, zaburzenia oddychania, łzawienie. Do tej grupy należą takie grzyby trujące jak: strzępiaki, lejkówka jadowita i strumykowa, muchomor czerwony i plamisty, wieruszka zatokowata, krowiak podwinięty, maślanka wiązkowa, czubajka czerwieniejąca, czernidłak pospolity.

Grzyby trujące – muchomor czerwony`

Ze względu na swój bardzo charakterystyczny wygląd ten grzyb trujący rzadko mylony jest z grzybem jadalnym, dlatego do zatruć dochodzi niezbyt często. Podczas grzybobrania rodzice powinni w szczególności uważać na dzieci, ponieważ muchomor czerwony przyciąga swoim wyglądem a zjedzony na surowo daje silne objawy zatrucia muskarynowego. Posiada delikatny miąższ o łagodnym smaku, dlatego nie trudno o zatrucie, szczególnie w przypadku maluchów. Po zjedzeniu tego grzyba trującego należy niezwłocznie udać się do najbliższego lekarza.

Poznaj 8 przepisów na pyszne dania z grzybami

Jesień to czas, kiedy na naszych stołach pojawiają się pyszne jabłka, dorodne dynie oraz fioletowe śliwki i bakłażany. Wrzesień i październik to także...

Grzyby trujące – objawy zatrucia

Podstawowymi objawami zatrucia grzybami trującymi są: biegunka, wymioty, nudności. Występują też objawy, których nie łączymy z zatruciem takie jak: łzawienie, ból głowy, zapaść, uczucie gorąca, spadek ciśnienia. Najczęściej objawy zatrucia grzybami trującymi możemy zauważyć po około 5 godzinach od zjedzenia potrawy. Występują jednak takie grzyby trujące jak zasłoniak rudy, którego toksyny uszkadzają nerki i daje objawy po około 14 dniach. Bez względu na to, który grzyb trujący wywołał niepokojące objawy, konieczna jest niezwłoczna konsultacja u lekarza lub w najbliższym szpitalu.

Grzyby trujące – postępowanie w przypadku zatrucia

Jeśli zauważymy niepokojące objawy zatrucia grzybami trującymi, niezwłocznie należy udać się do lekarza. Dobrze jest wziąć ze sobą resztki potrawy oraz resztki grzybów trujących. Pomoże to w zidentyfikowaniu toksyny, która nas zatruła. Ułatwi również lekarzom podjęcie odpowiedniego sposobu leczenia. Ważne jest, aby zatrucia grzybami trującymi nie leczyć się na własną rękę, ponieważ z zatruciem nie poradzimy sobie sami. Jeśli dojdzie do zatrucia muchomorem sromotnikowym, mamy małe szanse na przeżycie.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Artykuły Grzyby
Grzyby

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Japoński sekret Te niskokaloryczne, brązowe i mięsiste grzyby są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Ze względu na prozdrowotne właściwości (...) grzyby shiitake, a dokładniej twardniki japońskie, stały się azjatyckim...

Grzyby

Przechowywanie grzybów (WIDEO)

Przechowywanie grzybów (WIDEO) Odtwórz wideo

rozwiązaniem będzie więc przygotowanie ich do spożycia jeszcze tego samego dnia, czyli tuż po ich zebraniu. Warto wiedzieć także, że surowe grzyby (...) , mimo że są jadalne także mogą powodować niebezpieczne zatrucia. Jak zatem przechowywać...

Grzyby

Zatrucia grzybami

też pamiętajmy o tej zasadzie, by uchronić się przed zatruciem muchomorem sromotnikowym i zasłonakiem rudym. Grzyby jadalne są niezwykle smaczne (...) przewodu pokarmowego. Zdrowe osoby mogą jeść grzyby, jednak ich...

Grzyby

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby - cenne źródło związków prozdrowotnych

Grzyby już od czasów starożytnych znajdowały się w centrum zainteresowania człowieka jako źródło cennych składników odżywczych. Dodatkowo, to dzięki (...) się wysoką aktywnością biologiczną. Dodatkowo grzyby bogate są...