Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer

Kiedy u pacjenta onkologicznego pojawiają się problemy z połykaniem? Czym jest dysfagia?

 Ewa Rycerz
14.06.2017 08:51
Kiedy u pacjenta onkologicznego pojawiają się problemy z połykaniem? Czym jest dysfagia?
Kiedy u pacjenta onkologicznego pojawiają się problemy z połykaniem? Czym jest dysfagia?

Krztuszenie się, kaszel, łzawienie, częste odruchy wymiotne czy ból podczas połykania to tylko niektóre objawy dysfagii, czyli problemów z przełykaniem. Schorzenie charakterystyczne jest dla pacjentów po udarach jak też dla może wystąpić u chorych z nowotworami głowy i szyi. Jak radzić sobie z problemami, które niesie za sobą dysfagia?

spis treści

1. Co to jest dysfagia?

Termin „dysfagia” oznacza zaburzenia połykania. Ze względu na miejsce ich powstawania można ją podzielić na dysfagię ustnogardłową i przełykową.

Ta pierwsza wiąże się z trudnościami przechodzenia pokarmu z jamy ustnej do gardła i dalej do przełyku, natomiast w przypadku drugiej dochodzi do ograniczenia przechodzenia pokarmów lub płynów na drodze przełyk–żołądek.

Dysfagia u pacjentów z nowotworami głowy i szyi może występować jako konsekwencja lokalizacji samego guza jak też pojawiać się w wyniku leczenia, np. konieczności chirurgicznego usunięcia struktur odpowiedzialnych za odruch połykania, bądź też jako (czasowy najczęściej) efektradio- lub radiochemioterapii.

2. Konsekwencje dysfagii

Zobacz film: "Leki biologiczne na łuszczycę"

U pacjentów, u których zdiagnozowano dysfagię, przełykanie nie jest prawidłowe – najczęściej bywa spowolnione i przebiega mniej sprawnie, co może powodować często duży dyskomfort chorym. Występuje zwiększone ryzyko zachłyśnięcia się płynem lub kęsem pokarmu podczas żucia i/lub połykania, co może wiązać się z pojawieniem się powikłań w obrębie układu oddechowego.

Chorzy powinni zwracać zatem szczególną uwagę na spożywanie napojów oraz dań o rzadkiej konsystencji, takich jak np. sosy lub zupy. Podkreśla się ponadto, że pacjenci onkologiczni ze stwierdzoną dysfagią mogą cierpieć na zaburzenia czucia smaku lub całkowity jego brak. Nieprawidłowości związane mogą być również z odczuwaniem temperatury pożywienia i zaburzeniami czucia obecności pokarmu w jamie ustnej. Każdy z tych czynników pełni bardzo ważną rolę w procesie przełykania.

3. Pomoc w dysfagii

Pacjenci cierpiący na dysfagię powinni być ostrożni, zwłaszcza w pierwszej fazie występowania dolegliwości i dobrze, by unikali rzadkich zup i sosów, szczególną uwagę zwracając na przyjmowanie płynów. Wyjściem z sytuacji może być spożywanie dań o gęstej konsystencji – typu puree lub gęstego przecieru pomidorowego. Można też zmienić gęstość pokarmów i płynów. Zastosowanie takiego zabiegu powoduje, że pokarm łatwiej przesuwa się w jamie ustnej i przemieszcza do gardła i przełyku. Co więcej, formę gęstego dania łatwiej kontrolować podczas żucia czy gryzienia. W konsekwencji zmniejsza się ryzyko zachłyśnięcia.

Jak wpłynąć konsystencję pokarmów? Owszem, można zagęszczać je naturalnie, na przykład przy pomocy mąki lub drobnej kaszy, ale takie rozwiązania często nie wystarczają. Poza tym mogą u niektórych chorych nadmiernie obciążać żołądek, powodować wzdęcia jak też zmieniać smak i zapach przygotowywanych potraw.

Innym sposobem zagęszczania posiłków może być zastosowanie specjalnego produktu do zagęszczania o nazwie Nutilis Clear.

W skład Nutilis Clear wchodzi guma ksantanowa. Dzięki niej produkt charakteryzuje się odpornością na działanie enzymu amylazy, zawartego w ślinie. To ważne, ponieważ w efekcie dodania do posiłku lub napoju preparatu Nutilis Clear pacjent otrzymuje odpowiednio zagęszczony pokarm o niezmienionym smaku, zapachu i przejrzystości, a także taki, który odporny jest na działanie amylaz. Produkty z odpowiednią ilością gumy ksantanowej zmniejszają u chorego ryzyko zachłyśnięcia. Warto też pamiętać, że pomocne dla pacjentów może być wykonywanie specjalnych ćwiczeń usprawniających pracę mięśni w obrębie twarzy i szyi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze