Kuchnia bułgarska

Kuchnia bułgarska jest bardzo smaczna i urozmaicona. Jest jedną z typowych kuchni bałkańskich, na którą wpływ wywarły kuchnia turecka i kuchnia grecka. W języku bułgarskim istnieje powiedzenie: „Dobrata chrana sama se chwali” - "dobre jedzenie samo się chwali", które oddaje ducha tradycji kulinarnych tego kraju. Na dania bułgarskie składa się wiele specjałów i produktów kulinarnych zapożyczonych od sąsiadów. Kuchnia Bułgarii jest różnorodna, pełna lekkostrawnych dań, zawierających ogromne ilości warzyw i nabiału.

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Charakterystyka kuchni bułgarskiej

Bułgarzy używają do przyrządzenia potraw dużej ilości czosnku, ostrej papryki zwanej luta czuszka, która jest często używana jako przekąska do bardzo mocnej rakiji (regionalnego trunku alkoholowego), mleka i jogurtu. Niemalże do wszystkich potraw dodaje się pomidory – w każdej postaci.

Tradycyjne przyrządzanie potraw przebiega niczym swoisty rytuał. Bułgarzy w ogóle nie jedzą gotowanego ciasta, a więc nie spróbujemy u nich pierogów, kopytek czy klusek z ciasta. Zdrowa kuchnia tego kraju wykorzystuje przede wszystkim ogromne ilości warzyw, które stosuje się do przygotowania wszelkich sałatek i surówek.

Oto przykładowe potrawy z Bułgarii:

  • sałatka szopska – sałatka z warzyw: pomidorów, słodkiej i ostrej papryki oraz sera feta, natki pietruszki;
  • czorba – gęsta zupa, w smaku dosyć pikantna, może być spożywana na zimno lub na gorąco, musi być gotowana na wolnym ogniu, od samego początku z wszystkimi składnikami;
  • gjuwecz – danie mięsne;
  • kiufte – kulki zrobione z siekanego mięsa, opiekane na grillu;
  • skara – różne mięsa z rusztu;
  • ljutika – ostre papryczki, nadziewane czosnkiem i natką, a później marynowane – podaje się je ze świeżymi warzywami;
  • bob czorba – pikantna, lekko kwaśna zupa sporządzona na bulionie z baraniny;
  • tarator – chłodnik z ogórka i czosnku, na bazie jogurtu;
  • sirenki – ciasto z serem feta;
  • turszi z warzyw – kiszonki z różnych rodzajów warzyw, które przygotowuje się, przekładając je liśćmi winogrona – używane jako dodatek i składnik potraw;
  • kabapczeta – kotlety z mięsa baraniego, podobne do mięsa mielonego.

Kuchnia bułgarska ma w sobie także wiele charakterystycznych dla siebie smakołyków. Jest wśród nich zupa z pokrzywy. Roślinę sieka się na drobno, smaży na tłuszczu, dodaje do niej cebulę, wodę, mąkę i sól. Pod koniec kwietnia piecze się na ognisku młode jagnię, co jest wielowiekową tradycją jesienną. Jesień to w Bułgarii czas bakłażanów, świeżej, olbrzymiej papryki i soczystych arbuzów.

Przysmaki bułgarskie

Przetwory mleczne, głównie jogurty bułgarskie i sery są znane na całym świecie. Turyści zachwycają się też serami - te podaje się na gorąco. Otoczone w jajku kawałki sera smaży się na patelni na rozgrzanym ogniu, uważając, aby ich nie przysmażyć i kładzie się je na rozgrzany talerzyk. Wśród serów króluje kaszkawał – ser, który je się na zimno lub na gorąco. Nie sposób pominąć narodowego smakołyku dodawanego do wszystkich potraw – sera feta.

Deserami Bułgarów są najczęściej różne ciasta – triguna, kadaif bądź bakława. Inną formą deseru jest rewane, natomiast lżejszym przysmakiem jest kozunak, czyli ciasto drożdżowe z dodatkiem rodzynek i migdałów, posypane cukrem pudrem.

Między posiłkami popija się aromatyczną kawę, zwaną dżezwe. Sekret kawy stanowi jej przygotowanie, a mianowicie jest gotowana na małym ogniu z dodatkiem cukru, ale bez doprowadzenia jej do wrzenia. W Bułgarii pije się również dużo soków owocowych i lokalne napoje, np. ajran, który wytwarzany jest na bazie jogurtu oraz różne alkohole, m.in. wina – produkowane z prosa, drożdży i kukurydzy.

Tradycyjne potrawy w Bułgarii są zdrowe, lekkostrawne i zawierają małą ilość tłuszczu. Podstawą w jadłospisie każdego Bułgara są czorby, giuwecze i musaki. W kuchni bułgarskiej nie może zabraknąć zup, dań mięsnych (baraniny) oraz zapiekanek z ryżu i warzyw. Kuchnia bałkańska to zdrowa kuchnia, dobra dla każdego.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia bułgarska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia bułgarska
Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Kuchnia słowacka

Potrawy kuchni słowackiej

Potrawy kuchni słowackiej

Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.

Kuchnia żydowska

Bogactwo kuchni żydowskiej

Bogactwo kuchni żydowskiej

Charoset to potrawa przyrządzana z orzechów i owoców. Może to być połączenie orzechów włoskich, jabłek lub fig z dodatkiem miodu.