Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz schorzeniami układu krążenia.

Rola kwasów omega-6

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 zawierają wiele wiązań podwójnych w swojej cząsteczce. Kwasy tłuszczowe nienasycone mają niższe temperatury topnienia w porównaniu do odpowiadających im kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego w większości są substancjami płynnymi w temperaturze pokojowej.

Zobacz film: "Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3"

Do nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 należą:

  • kwas linolowy (C18:2, n-6)
  • kwas gamma-linolenowy (GLA) (C18:3, n-6),
  • kwas arachidonowy (AA) (C20:4, n-6).

Kwas arachidonowy w błonach komórkowych znajduje się w największej ilości i stanowi około 5-15% wszystkich kwasów tłuszczowych. W organizmie jest przekształcany do lipoksyn, które wykazują właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące, zapobiegające tworzeniu blaszki miażdżycowej w naczyniach. Ponadto przeciwdziałają rozwojowi i zmniejszają objawy chorób autoimmunologicznych, np. tocznia, reumatoidalnego zapalenia stawów, stwardnienia rozsianego.

Kwasy omega-6 wpływają na rozwój ośrodkowego układu nerwowego w okresie płodowym oraz zapobiegają niedorozwojowi umysłowemu. Natomiast u osób dorosłych warunkują prawidłowe przekaźnictwo impulsów w układzie nerwowym.

Kwasy omega-6 w diecie

Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 objawia się:

  • zwiększoną podatnością na infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • zmniejszoną odpornością organizmu,
  • zmniejszoną syntezą prostaglandyn,
  • bezpłodnością (może),
  • nieprawidłowym funkcjonowaniem naczyń krwionośnych - nadciśnienie,
  • upośledzoną czynnością serca, wątroby, nerek, gruczołów dokrewnych,
  • niedoborem płytek krwi (trombocytów),
  • różnymi zmianami skórnymi.

Kwas linolowy należący do rodziny omega-6 występuje w tłoczonych na zimno olejach: sojowym i kukurydzianym, a także nasionach słonecznika, nasionach dyni, nasionach sezamu i w większości orzechów.

Wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 - linolowego i gamma-linolenowego (GLA) - stwierdza się w oleju wiesiołkowym (71% LA + 10% GLA). Kwas gamma-linolenowy występuje również w oleju z nasion ogórecznika oraz oleju z nasion porzeczki czarnej. Niedobór kwasów omega-6 przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia, w tym miażdżycy oraz arytmii serca. Dlatego też osobom z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia zaleca się suplementację diety olejem z wiesiołka. Zawarte w nim kwasy zmniejszają stopień agregacji płytek krwi, zapobiegając w ten sposób zawałowi serca i udarowi mózgu. Olej z wiesiołka wspomaga leczenie schorzeń skóry takich jak atopowe zapalenie skóry, rumień. Ponadto pomaga w leczeniu astmy oskrzelowej, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Kwasy omega-6 są również pomocne w zmniejszaniu dolegliwości zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz okresu menopauzalnego.

Komentarze (8)
~etam
~etam 5 miesięcy temu

@~Kreska: Chyba na odwrót. To kwasy omega-6 przy nieodpowiedniej proporcji w stosunku do omega-3 powodują ryzyko zachorowania na różne choroby. Omega -6 jest bardzo powszechna w pożywieniu w odróżnieniu od omega-3.

Odpowiedz
~Kreska
~Kreska ponad rok temu

@~ala: przy nieodpowiedniej proporcji omega 3 zwieksza ryzyko zachorowania na raka a omega 6 zmniejsza, w naszej diecie raczej zwiekszylismy podaz omega 3 z czego wynika iz proporcje do omega6 sa zaburzone, proponuje przyjmowanie omega6

Odpowiedz
~obserwatorka
~obserwatorka ponad rok temu

Dobrze byłoby, żeby nie jedna osoba, ale cały zespół mądrych ludzi pochylił się nad Omega 3 i 6 w siemieniu lnianym. Czy ktoś nas truje czy nie, kupując z niepewnych źródeł. Jeśli proporcje Omega 3 do 6 są niewłaściwe, to czym jest to siemię w naszym organiźmie?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe
Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne? (WIDEO)

Kwasy omega-6 - czy mogą być niebezpieczne? (WIDEO) Odtwórz wideo

Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny i sportowy tłumaczy, jaka powinna być proporcja kwasów omega-3 i omega-6 w naszej codziennej diecie. Wyjaśnia, czym (...) może skutkować nadmiar kwasów...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Działanie kwasów tłuszczowych omega-3

Działanie kwasów tłuszczowych omega-3

Jedzenie z zawartością kwasów omega-3 Kwasy tłuszczowe omega-3 mają bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a dodatkowo poprawiają nastrój.

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Źródła kwasów nienasyconych (WIDEO)

Źródła kwasów nienasyconych (WIDEO) Odtwórz wideo

nienasycone w cząsteczce i kwasy omega-3, zawierające 6 wiązań podwójnych. Najważniejszą funkcją NNKT jest utrzymanie prawidłowej struktury (...) Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Stresujesz się? Jedz dużo ryb!

) oraz czynnik martwicy nowotworu alfa (TNFa). Okazało się, że u studentów otrzymujących kwasy omega-3, nastąpiła 14-procentowa redukcja ilości IL-6 (...) Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w kwasy...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Należą do nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a wśród nich kwasy omega-3 i omega-6. Wpływają (...) (przynajmniej...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Cała prawda o łososiu (WIDEO)

Cała prawda o łososiu (WIDEO) Odtwórz wideo

Łosoś - bogactwo zdrowych składników Łosoś jest jedną z najchętniej spożywanych ryb na świecie. Wiele osób uważa, że jego jedzenie przyczynia się do poprawy zdrowia. Zawiera przecież mnóstwo witamin, białka i niezwykle zdrowych kwasów...

Ryby

Pyszny sposób na łososia (WIDEO)

zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Jeśli szukasz inspiracji, to dobrze trafiłeś! Kuba Mędrala i Jacek Nowiński, uczestnicy MasterChefa Junior

Zdrowe odżywianie

Olej rydzowy - zapomniane złoto

Olej rydzowy - zapomniane złoto

Co znajduje się w oleju rydzowym? Zawiera mnóstwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz witaminę E, zapobiega zawałom serca, obniża poziom złego cholesterolu. Mowa o oleju rydzowym, który po wielu...