Naukowcy obalają mity na temat diety zdrowej dla serca
Naukowcy postanowili raz na zawsze rozprawić się z mitami na temat diety chroniącej przed chorobami serca. W przeglądzie badań, opublikowanym w "Journal of the American College of Cardiology", przyglądają się ostatnim doniesieniom naukowym.
Jeżeli chodzi o sposób żywienia, który działa, dowody zdecydowanie wskazują na konieczność jedzenia dużej ilości owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, rośliny strączkowych oraz, z umiarem, orzechów.
Niektóre diety zdrowe dla serca zawierają również bardzo małe ilości chudego mięsa, ryb, niskotłuszczowych i beztłuszczowych produktów mlecznych oraz płynnych olejów roślinnych.
"Istnieje wiele przekłamań dotyczących trendów żywieniowych, takich jak antyoksydanty w pigułkach, juicing i dieta bezglutenowa" - powiedział Andrew Freeman ze szpitala National Jewish Health w Denver i główny autor badania. "Jednakże istnieje również wiele wzorców żywieniowych, które wyraźnie zmniejszają ryzyko licznych schorzeń przewlekłych, w tym choroby wieńcowej serca".
1. Limity zalecanego spożycia jajek
Chociaż w ostatnich latach WHO przestało nakładać limity dotyczące zalecanego spożycia jajek, przegląd podsumowuje, że rozsądne jest ograniczenie cholesterolu w diecie, pochodzącego z tego właśnie źródła, do minimum. Dotyczy to także innych produktów, obfitujących w cholesterol.
2. Wpływ olejów na zdrowie serca
Oleje kokosowy i palmowy należy ograniczyć z powodu niewystarczających danych dotyczących częstego ich stosowania. Najzdrowsza dla serca jest oliwa z oliwek, ale tylko w umiarkowanych ilościach, ponieważ zawiera dość dużo kalorii - 884 kcal w 100 g. Należy pamiętać, że wysokokaloryczna dieta przyczynia się do nadwagi, a nie ma nic gorszego dla układu sercowo-naczyniowego niż zbędne centymetry.
3. Czy jagody i przeciwutleniacze rzeczywiście zmniejszają ryzyko chorób serca?
Owoce i warzywa są najzdrowszym i najkorzystniejszym źródłem przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko chorób serca. Nie ma jednak przekonujących dowodów, potwierdzających zasadność suplementacji antyoksydantów.
4. Umiar w spożyciu orzechów
Chociaż działają one zbawiennie na układ sercowo-naczyniowy, należy je spożywać w ograniczonych ilościach, ponieważ są bogate w kalorie. 100 g orzechów włoskich dostarcza 654 kcal, laskowych - 628 kcal, a ziemnych - 567 kcal.
ZOBACZ TAKŻE:
5. Świeżo wyciskane soki a ilość kalorii
Podczas gdy owoce i warzywa zawarte w sokach są zdrowe dla serca, proces wyciskania prowadzi do nagromadzenia kalorii w napoju, przez co łatwo spożyć ich zbyt dużo. Lepiej jest zjadać produkty w całości, a soki pić, gdy dzienne spożycie warzyw i owoców jest niewystarczające.
6. Wykluczenie glutenu z diety a zdrowie
Oczywiste jest, że osoby cierpiące na celiakię muszą stosować dietę bezglutenową - unikać pszenicy, jęczmienia i żyta. Jednak tym, które tolerują gluten, wykluczenie go z diety nie przynosi już tylu korzyści zdrowotnych.
Według Freemana, liczne badania są finansowane przez przemysł spożywczy, co może powodować dezinformację.
"Ponadto bardzo trudno jest oddzielić wpływ na zdrowie poszczególnych składników odżywczych, zawartych w produkcie. Na przykład jabłko dostarcza licznych potencjalnie korzystnych związków, w tym białko, witaminy i błonnik" - powiedział.
Co więcej ludzie odżywiający się zdrowo często nie stronią także od aktywności fizyczne, śpią wystarczającą liczbę godzin, unikają papierosów, czyli prowadzą ogólnie zdrowy styl życia. W takiej sytuacji trudniejsze jest określenie, jaki wpływ na organizm ma sam sposób żywienia, wykluczając inne czynniki przyczyniające się do jego dobrej kondycji.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.