Pestki moreli – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie

Pestki moreli od dawna uważane są za lekarstwo na raka. Cenione są w medycynie niekonwencjonalnej za posiadanie właściwości antynowotworowych.

Pestki moreli – charakterystyka owocu

Morela to słodki, niepozorny owoc, który jest bardzo często pomijany przez nas w codziennej diecie, a posiada bardzo dużo właściwości odżywczych. Ten mały owoc posiada w sobie bardzo duże zawartości witaminy B17, czyli amigdaliny.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Pestki moreli – charakterystyka

Pestki moreli przez niektórych nazywane są morelowym migdałem lub gorzkim migdałem. Pestki moreli w swoim składzie zawierają amigdalinę. Substancja ta wykorzystywana jest do produkcji leku na raka. Niestety, pestki moreli w swoim składzie posiadają także cyjanek. Według niektórych badań spożywanie zbyt dużej ilości pestek moreli może doprowadzić do zatrucia cyjankiem.

Pestki moreli – lek na raka?

Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to...

Pestki moreli – lek na raka?

Amigdalina zawarta w pestkach moreli po spożyciu w organizmie rozkłada się na cyjanowodór, który według niektórych niszczy komórki rakowe. Żadne z przeprowadzonych badań jednak nie udowodniło, że amigdalina działa antynowotworowo. Przez lekarzy nie jest ona uważana za lek ani choćby za środek wspomagający chemioterapię.

Pestki moreli – zatrucie cyjankiem

Przy spożywaniu zbyt dużej ilości pestek moreli może dojść do przekroczenia stężenia toksycznego cyjanku. Skutkiem zatrucia może być uszkodzenie wątroby , niewydolność nerekuszkodzenie układu nerwowego i innych organów. Pojawić może się również kwasica oraz małopłytkowość. Ważne jest, aby pamiętać, by nie spożywać więcej niż 2–3 pestki moreli dziennie.

Najbardziej wartościowa część awokado to... pestka

Lubisz awokado? A czy wiesz, że wyrzucasz jego najbardziej wartościową część? Okazuje się, że pestka awokado to bomba antyoksydantów, które pozytywnie...

Pestki moreli – przeciwwskazania

Pestki moreli to produkt, który jest bezpieczny niemal dla wszystkich. Są tylko trzy wyjątki, kiedy ich spożycie jest niewskazane. Pestek moreli nie mogą spożywać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące mamy.

Pestki moreli – inne zastosowania

W naszym kraju pestki moreli nie są jeszcze tak szeroko dostępne. Najłatwiej znajdziemy je w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością. Pestki moreli oprócz zastosowania przez niektórych w walce z rakiem stosowane są także do dżemów, likierów, mas marcepanowych. Czasami można się spotkać z zastosowaniem pestek moreli w kosmetyce. Dodawane są do płynów i kremów dla dzieci, emulsji do pielęgnacji skóry, olejów wykorzystywanych do masażu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Dieta dla osób po 40. roku życia

Dieta dla osób po 40. roku życia

Witaminy z grupy B Wraz z upływem lat zmienia się zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Aby mógł skutecznie walczyć (...) z wszelkimi dolegliwościami związanymi z wiekiem, potrzebuje odpowiedniej diety, która dostarczy...

Składniki odżywcze

Produkty z wysoką zawartością sodu

Produkty z wysoką zawartością sodu

odżywczych niż chipsy, ale czy wiesz, że 1 kubek ma większą zawartość sodu niż 1 paczka chipsów? Zupę najlepiej gotować w domu, a kupowane zupy rozcieńczać wodą lub niskosodowym bulionem.

Składniki odżywcze

Kwas foliowy czy folian - jakie są różnice?

Kwas foliowy czy folian - jakie są różnice?

składnikiem odżywczym, który w przyrodzie występuje w postaci folianów. Są one odpowiedzialne za wiele ważnych funkcji w organizmie. Ich niedobór wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia schorzeń, takich jak choroby...

Składniki odżywcze

Michael Moss „Cukier, sól, tłuszcz" - recenzja

Cukier, sól i tłuszcz to trzy składniki, które razem dają niezwykłą mieszankę - to właśnie takiemu jedzeniu nie możemy się oprzeć. Uwielbiamy czekoladki, ciastka i słodycze, chętnie sięgamy po chipsy, krakersy i dania typu fast food....

Składniki odżywcze

Co kolor żółtka mówi o jajku?

Co kolor żółtka mówi o jajku?

. W związku z tym im bogatszy kolor żółtka, tym więcej składników odżywczych zostaje dostarczonych organizmowi. Czasami jednak blady kolor żółtka

Składniki odżywcze

Składniki mineralne

Minerały, czyli makro- i mikroelementy są związkami niezbędnymi dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Składniki mineralne zapewniają (...) rozwój, zdolność do reprodukcji oraz zdrowie. W przypadku organizmów roślinnych...