Pestki moreli – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie

Pestki moreli od dawna uważane są za lekarstwo na raka. Cenione są w medycynie niekonwencjonalnej za posiadanie właściwości antynowotworowych.

Pestki moreli – charakterystyka owocu

Morela to słodki, niepozorny owoc, który jest bardzo często pomijany przez nas w codziennej diecie, a posiada bardzo dużo właściwości odżywczych. Ten mały owoc posiada w sobie bardzo duże zawartości witaminy B17, czyli amigdaliny.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Pestki moreli – charakterystyka

Pestki moreli przez niektórych nazywane są morelowym migdałem lub gorzkim migdałem. Pestki moreli w swoim składzie zawierają amigdalinę. Substancja ta wykorzystywana jest do produkcji leku na raka. Niestety, pestki moreli w swoim składzie posiadają także cyjanek. Według niektórych badań spożywanie zbyt dużej ilości pestek moreli może doprowadzić do zatrucia cyjankiem.

Pestki moreli – lek na raka?

Mały, niepozorny owoc, często pomijany w diecie. Morela, słodka niewielkich rozmiarów śliwka, w środku której kryje się jeszcze mniejsza pestka. Za to...

Pestki moreli – lek na raka?

Amigdalina zawarta w pestkach moreli po spożyciu w organizmie rozkłada się na cyjanowodór, który według niektórych niszczy komórki rakowe. Żadne z przeprowadzonych badań jednak nie udowodniło, że amigdalina działa antynowotworowo. Przez lekarzy nie jest ona uważana za lek ani choćby za środek wspomagający chemioterapię.

Pestki moreli – zatrucie cyjankiem

Przy spożywaniu zbyt dużej ilości pestek moreli może dojść do przekroczenia stężenia toksycznego cyjanku. Skutkiem zatrucia może być uszkodzenie wątroby , niewydolność nerekuszkodzenie układu nerwowego i innych organów. Pojawić może się również kwasica oraz małopłytkowość. Ważne jest, aby pamiętać, by nie spożywać więcej niż 2–3 pestki moreli dziennie.

Najbardziej wartościowa część awokado to... pestka

Lubisz awokado? A czy wiesz, że wyrzucasz jego najbardziej wartościową część? Okazuje się, że pestka awokado to bomba antyoksydantów, które pozytywnie...

Pestki moreli – przeciwwskazania

Pestki moreli to produkt, który jest bezpieczny niemal dla wszystkich. Są tylko trzy wyjątki, kiedy ich spożycie jest niewskazane. Pestek moreli nie mogą spożywać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące mamy.

Pestki moreli – inne zastosowania

W naszym kraju pestki moreli nie są jeszcze tak szeroko dostępne. Najłatwiej znajdziemy je w aptekach i w sklepach ze zdrową żywnością. Pestki moreli oprócz zastosowania przez niektórych w walce z rakiem stosowane są także do dżemów, likierów, mas marcepanowych. Czasami można się spotkać z zastosowaniem pestek moreli w kosmetyce. Dodawane są do płynów i kremów dla dzieci, emulsji do pielęgnacji skóry, olejów wykorzystywanych do masażu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Produkty pochodzenia roślinnego (WIDEO)

Produkty pochodzenia roślinnego (WIDEO) Odtwórz wideo

Preparaty roślinne były do pewnego czasu stosowane jako metoda leczenia jedynie w tradycji medycyny ludowej. Dziś postęp tej dziedziny spowodował, że na temat skuteczności terapeutycznej samych roślin leczniczych i środków pochodzenia roślinnego wiemy...

Składniki odżywcze

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Jakie antyoksydanty znajdziesz w swojej kuchni?

Kakao Kakao to jedno z najbogatszych źródeł odżywczych. Swój gorzki smak zawdzięcza ogromnej ilości flawonoidów. Dzięki epikatechinie wpływa (...) w leczeniu nowotworów i AIDS. Boczniaki ostrygowate zawierają największą ilość tego cennego...

Składniki odżywcze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Wszystko, co musisz wiedzieć o cukrze

Czy można być uzależnionym od cukru? Niektórzy ludzie jedzą tak dużo cukru, że mogą być nawet od niego uzależnieni. Jak poznać, że uzależniłeś się od cukru? Znakiem ostrzegawczym może być to, że masz wielką ochotę na coś słodkiego, tracisz nad tym kontrolę...

Składniki odżywcze

Czym zastąpić biały cukier?

Czym zastąpić biały cukier?

jak jest z jego alternatywami? Agawa, miód czy stewia oferują składniki odżywcze, ale większość z nich ma jedynie lekką - o ile w ogóle - przewagę nad zwykłym cukrem. Czytaj (...) , wapnia, magnezu i potasu. Jaśniejsze...

Składniki odżywcze

Produkty z wysoką zawartością sodu

Produkty z wysoką zawartością sodu

odżywczych niż chipsy, ale czy wiesz, że 1 kubek ma większą zawartość sodu niż 1 paczka chipsów? Zupę najlepiej gotować w domu, a kupowane zupy rozcieńczać wodą lub niskosodowym bulionem.

Składniki odżywcze

Dieta dla osób po 40. roku życia

Dieta dla osób po 40. roku życia

Witaminy z grupy B Wraz z upływem lat zmienia się zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Aby mógł skutecznie walczyć (...) z wszelkimi dolegliwościami związanymi z wiekiem, potrzebuje odpowiedniej diety, która dostarczy...

Składniki odżywcze

Chlorek wapnia - zastosowanie, skutki uboczne

? Związek jest jednym ze składników mleka w proszku, mleka zagęszczonego, dodawany jest też w owocach w puszkach. Chlorek wapnia znajduje (...) , w których znajduje się chlorek wapnia. Wszystkie preparaty, produkty spożywcze, których...

Składniki odżywcze

Nie lubisz cierpkiego smaku owoców - doceń go!

Nie lubisz cierpkiego smaku owoców - doceń go!

jako składnik atramentu. Tego rodzaju polifenole znalazły także zastosowanie w medycynie. Ze względu na swoje właściwości ściągające i przeciwzapalne znajdziemy je w różnego rodzaju środkach farmakologicznych.