Jakie właściwości ma pierzga pszczela?

Pierzga to kolejny po pyłku kwiatowym, wosku i miodzie „wyrób” produkowany przez pszczoły, który posiada właściwości lecznicze.

Apiterapia, czyli dziedzina medycyny naturalnej, która zajmuje się badaniem działania wyrobów pszczelich na ludzki organizm zyskuje coraz większą ilość zwolenników.

Polecane wideo:

Natomiast pierzga, według jej miłośników, to sposób na idealne zdrowie dla każdego. Ta  ma wiele właściwości zdrowotnych.


Co to jest pierzga?

Pierzga pszczela to mieszanka miodu, pyłku i śliny pszczół. Pszczoły ubijają zmieszaną z tych składników masę i zabezpieczają ją woskiem. Dzięki temu pierzga fermentuje – co działa na nią konserwująco i sprawia, że staje się łatwiej przyswajalna niż sam pyłek. 



Wokół każdego ziarenka  jest tzw. otoczka. Nie pozwala ona na wchłonięcie cennych składników, które pyłek kwiatowy ma w środku. W pierzdze otoczka pyłkowa jest rozpuszczana w trakcie procesu fermentacji.

Fermentacja mlekowa pierzgi sprawia dodatkowo, że ta pełna witamin i minerałów masa nie jest podatna na działanie bakterii i grzybów. Czyli po prostu – nie psuje się przez długi czas.



W porównaniu z pyłkiem, pierzga zawiera mniej białka i tłuszczu, zamiast tego więcej cukrów i innych substancji. To źródło witaminy K i kwasu mlekowego.

Pierzga w miodzie w smaku nie różni się od samego miodu. Jedz jedną łyżkę takiej mieszanki codziennie na czczo.

 Jej największą zaletą jest wzmacnianie odporności organizmu.

W odróżnieniu od syntetycznych suplementów, nie ma działań niepożądanych, a substancje w niej zawarte są łatwiej wchłaniane przez organizm.

Zastosowanie pierzgi

Do jej najcenniejszych właściwości należą:

  • regeneracja organizmu po operacjach, zawałach oraz kuracjach antybiotykowych;
  • wzmocnienie przy objawach chronicznego zmęczenia;
  • stymulacja układu nerwowego przy przemęczeniu oraz depresji;
  • wspomaganie układu pokarmowego przy wrzodach, zaparciach i biegunkach;
  • odtruwanie wątroby.

Pierzga pszczela pomaga także zapobiegać infekcjom w przypadku niedoborów witamin i minerałów czy obniżonej odporności.

Kosmetyczne zalety pierzgi wynikają z zawartości kwasu L-mlekowego. Wzmaga on regenerację skóry. Dzięki temu składnikowi skóra lepiej wchłania dostarczone jej składniki mineralne.

Kwas L-mlekowy pobudza produkcję kolagenu, a to zwiększa jej gęstość. 

Skóra staje się bardziej jędrna i nawilżona.

Pierzga zawiera naturalną witaminę K, która działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Oprócz tego, kosmetyki zawierające pierzgę odblokowują pory i działają antybakteryjnie, co zapobiega powstawaniu niedoskonałości.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Właściwości zdrowotne kminku

Właściwości zdrowotne kminku

Moc niewielkich ziaren Kminek jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie. Równie chętnie jak w Polsce uprawiany jest w Ameryce (...) . Zioło działa przeciwskurczowo i łagodzi nieprzyjemne wzdęcia. Zawarty...

Zioła i przyprawy

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Niepozorne źródło zdrowia Nic nie poprawi smaku naszych potraw lepiej niż szczypta aromatycznych ziół. To prawdziwe cuda natury, za sprawą (...) najbardziej wartościowe zioła stosowane w kuchni. Oregano Garbniki, przeciwutleniacze...

Zioła i przyprawy

Estragon - zioło zdrowia i urody

Estragon - zioło zdrowia i urody

Wężowe zioło Stosowany kiedyś głównie jako antidotum na jad wężowy, estragon jest obecnie cenioną przyprawą królującą w kuchni francuskiej (...) wykorzystuje się ją także w Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie. Choć...

Zioła i przyprawy

Wartości lecznicze czosnku

Wartości lecznicze czosnku

Czosnek skutecznie chroni przed infekcjami o charakterze bakteryjnym i wirusowym. Powinny polubić go osoby ze skłonnościami do drożdżaków i pleśniawek.

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść sumak?

Dlaczego warto jeść sumak?

Właściwości przyprawy Na dzikich krzewach występujących w rejonie Morza Śródziemnego rosną czerwone kulki, które po ususzeniu i rozdrobnieniu stają (...) się aromatyczną przyprawą. Sumak ma kwaśny, lekko owocowy smak...

Zioła i przyprawy

Wrotycz pospolity

Wrotycz pospolity

Badania nad stosowanymi od wieków roślinami pozwalają w naukowy sposób potwierdzić ich skuteczność w leczeniu chorób.

Zioła i przyprawy

Dlaczego warto jeść kolendrę?

Dlaczego warto jeść kolendrę?

się jednym z najpopularniejszych ziół. Kolendra to nie tylko zielona nać, ale również aromatyczne owoce. Po ususzeniu powstaje z nich korzenna przyprawa (...) Liście i owoce kolendry Aromatyczne zioło...

Zioła i przyprawy

Żeńszeń i witaminy

Popularny w Chinach i Korei żeń-szeń jest rośliną leczniczą chętnie wykorzystywaną przez medycynę. W krajach tych uznawany jest on nawet za panaceum, gdyż zawiera w swoim składzie środki pozytywnie wpływające na wiele aspektów zdrowia. Trzeba jednak...

Zioła i przyprawy

Kilka faktów na temat liści laurowych

Kilka faktów na temat liści laurowych

Wawrzyn szlachetny pod lupą Aromatyczne liście laurowe stanowią jedną z najczęściej stosowanych w polskiej kuchni przypraw. Nazwa systematyczna (...) - aromatyczne ciemne jagody. Witaminy w liściach laurowych Przyprawa...

Zioła i przyprawy

Tajemnicze GOPO

Już od starożytności dzika róża była znana z korzystnego oddziaływania na organizm człowieka. Płatki róży są wykorzystywane do owocowych konfitur, likierów i soków. Owoce znajdują zastosowanie w lecznictwie, m.in. na przeziębienie (dzięki dużej zawartości...