Jakie właściwości ma pierzga pszczela?

Pierzga to kolejny po pyłku kwiatowym, wosku i miodzie „wyrób” produkowany przez pszczoły, który posiada właściwości lecznicze.

Apiterapia, czyli dziedzina medycyny naturalnej, która zajmuje się badaniem działania wyrobów pszczelich na ludzki organizm zyskuje coraz większą ilość zwolenników.

Natomiast pierzga, według jej miłośników, to sposób na idealne zdrowie dla każdego. Ta  ma wiele właściwości zdrowotnych.


Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

1. Co to jest pierzga?

Pierzga pszczela to mieszanka miodu, pyłku i śliny pszczół. Pszczoły ubijają zmieszaną z tych składników masę i zabezpieczają ją woskiem. Dzięki temu pierzga fermentuje – co działa na nią konserwująco i sprawia, że staje się łatwiej przyswajalna niż sam pyłek. 



Wokół każdego ziarenka  jest tzw. otoczka. Nie pozwala ona na wchłonięcie cennych składników, które pyłek kwiatowy ma w środku. W pierzdze otoczka pyłkowa jest rozpuszczana w trakcie procesu fermentacji.

Fermentacja mlekowa pierzgi sprawia dodatkowo, że ta pełna witamin i minerałów masa nie jest podatna na działanie bakterii i grzybów. Czyli po prostu – nie psuje się przez długi czas.



W porównaniu z pyłkiem, pierzga zawiera mniej białka i tłuszczu, zamiast tego więcej cukrów i innych substancji. To źródło witaminy K i kwasu mlekowego.

Pierzga w miodzie w smaku nie różni się od samego miodu. Jedz jedną łyżkę takiej mieszanki codziennie na czczo.

 Jej największą zaletą jest wzmacnianie odporności organizmu.

W odróżnieniu od syntetycznych suplementów, nie ma działań niepożądanych, a substancje w niej zawarte są łatwiej wchłaniane przez organizm.

2. Zastosowanie pierzgi

Do jej najcenniejszych właściwości należą:

  • regeneracja organizmu po operacjach, zawałach oraz kuracjach antybiotykowych;
  • wzmocnienie przy objawach chronicznego zmęczenia;
  • stymulacja układu nerwowego przy przemęczeniu oraz depresji;
  • wspomaganie układu pokarmowego przy wrzodach, zaparciach i biegunkach;
  • odtruwanie wątroby.

Pierzga pszczela pomaga także zapobiegać infekcjom w przypadku niedoborów witamin i minerałów czy obniżonej odporności.

Kosmetyczne zalety pierzgi wynikają z zawartości kwasu L-mlekowego. Wzmaga on regenerację skóry. Dzięki temu składnikowi skóra lepiej wchłania dostarczone jej składniki mineralne.

Kwas L-mlekowy pobudza produkcję kolagenu, a to zwiększa jej gęstość. 

Skóra staje się bardziej jędrna i nawilżona.

Pierzga zawiera naturalną witaminę K, która działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Oprócz tego, kosmetyki zawierające pierzgę odblokowują pory i działają antybakteryjnie, co zapobiega powstawaniu niedoskonałości.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!