Produkty, które uzupełnią twoją dietę w wapń

Wapń to niezwykły pierwiastek. Bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, na przykład w utrzymaniu metabolizmu na odpowiednim poziomie czy we wspomaganiu przekazywania informacji nerwowych. Ponadto jest głównym budulcem kości, a więc i zębów. Każdy, kto chce wspomóc swój organizm w utrzymaniu prawidłowej równowagi, a także mieć piękny uśmiech, powinien zadbać o odpowiednią ilość tego pierwiastka, dostarczając go nie tylko wraz z pożywieniem, ale też wspomagając się suplementacją diety.

spis treści

Zobacz film: "Łuszczyca a depresja"

1. Ile wapnia powinno być w organizmie?

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Instytutu Żywności i Żywienia, każda dorosła osoba powinna dostarczać organizmowi 1 000 mg wapnia dziennie. Najczęściej, wraz z pożywieniem przyjmujemy jedynie 50 proc. tej dawki, co wskazuje na konieczność suplementacji tego pierwiastka.

2. W jakich produktach znajdziemy wapń?

Powszechnie uważa się, że jednym z najlepszych źródeł wapnia jest mleko oraz że jest ono łatwo przyswajalne dzięki zawartości laktozy. Włączenie mleka do diety jest jednak problemem dla wielu dorosłych osób, z uwagi na pojawiające się u nich problemy trawienne lub nietolerancję laktozy.

Ci, którzy mają kłopoty z trawieniem mleka, powinni sięgać po produkty przetworzone. Zalicza się do nich kefiry czy jogurty (naturalne i owocowe). Zawierają one wapń, ale nie wpływają drażniąco na organizm – laktoza zawarta w mleku została w nich już po części rozłożona. Do tej grupy produktów należy również zaliczyć sery podpuszczkowe, dojrzewające. Ze względu jednak na wysoką zawartość tłuszczu powinny być one spożywane z umiarem.

Kolejną grupą artykułów godnych polecenia tym, którzy chcą mieć odpowiedni poziom wapnia w organizmie, są ryby. Należy pamiętać, iż nie chodzi tutaj o konserwy, które mają w sobie dużo soli, a ryby w nich są mocno przetworzone. Powinno się stawiać przede wszystkim na ryby świeże lub gotowane.

Nie należy zapominać również o produktach takich jak: fasola, natka pietruszki, szpinak czy też orzechy. One także stanowią bogate źródło wapnia. Powyższe produkty warto włączyć do swojej codziennej diety, jednak chcąc mieć pewność, że w naszym organizmie nie brakuje wapnia, warto sięgnąć po suplementy diety. Z badań przeprowadzonych w Polsce wynika bowiem, że wraz z pożywieniem przyjmujemy dziennie jedynie 400-500 mg wapnia, podczas gdy nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania 1 000 mg tego pierwiastka.

3. Wspomaganie diety, czyli suplementacja

Bywają takie okresy, że tempo naszego życia jest bardzo szybkie, czasu na przyrządzanie pysznych, zdrowych i zbilansowanych posiłków jest nie za wiele, a przecież dostarczanie organizmowi odpowiednich substancji odżywczych jest konieczne. Wówczas jednym z lepszych rozwiązań jest sięgnięcie po suplementy diety bogate w pożądane składniki mineralne. Na pewno nie powinny o nich zapominać osoby, które nie trawią laktozy.

Suplementacja zalecana jest również wtedy, kiedy trudno o świeże i wartościowe produkty spożywcze. Jednak, niezależnie od pewnych dysfunkcji trawiennych, o odpowiedniej dawce wapnia powinni pamiętać wszyscy.

Z badań wynika, iż Polacy zaspokajają jedynie 50 proc. zapotrzebowania organizmu na tę substancję. Odpowiednie suplementy pomogą utrzymać optymalną dawkę wapnia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy