Trwa ładowanie...

Produkty, które uzupełnią twoją dietę w wapń

Wapń to niezwykły pierwiastek. Bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie, na przykład w utrzymaniu metabolizmu na odpowiednim poziomie czy we wspomaganiu przekazywania informacji nerwowych. Ponadto jest głównym budulcem kości, a więc i zębów. Każdy, kto chce wspomóc swój organizm w utrzymaniu prawidłowej równowagi, a także mieć piękny uśmiech, powinien zadbać o odpowiednią ilość tego pierwiastka, dostarczając go nie tylko wraz z pożywieniem, ale też wspomagając się suplementacją diety.

spis treści

1. Ile wapnia powinno być w organizmie?

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Instytutu Żywności i Żywienia, każda dorosła osoba powinna dostarczać organizmowi 1 000 mg wapnia dziennie. Najczęściej, wraz z pożywieniem przyjmujemy jedynie 50 proc. tej dawki, co wskazuje na konieczność suplementacji tego pierwiastka.

Zobacz film: "Walka z łuszczycą pospolitą"

2. W jakich produktach znajdziemy wapń?

Powszechnie uważa się, że jednym z najlepszych źródeł wapnia jest mleko oraz że jest ono łatwo przyswajalne dzięki zawartości laktozy. Włączenie mleka do diety jest jednak problemem dla wielu dorosłych osób, z uwagi na pojawiające się u nich problemy trawienne lub nietolerancję laktozy.

Ci, którzy mają kłopoty z trawieniem mleka, powinni sięgać po produkty przetworzone. Zalicza się do nich kefiry czy jogurty (naturalne i owocowe). Zawierają one wapń, ale nie wpływają drażniąco na organizm – laktoza zawarta w mleku została w nich już po części rozłożona. Do tej grupy produktów należy również zaliczyć sery podpuszczkowe, dojrzewające. Ze względu jednak na wysoką zawartość tłuszczu powinny być one spożywane z umiarem.

Kolejną grupą artykułów godnych polecenia tym, którzy chcą mieć odpowiedni poziom wapnia w organizmie, są ryby. Należy pamiętać, iż nie chodzi tutaj o konserwy, które mają w sobie dużo soli, a ryby w nich są mocno przetworzone. Powinno się stawiać przede wszystkim na ryby świeże lub gotowane.

Nie należy zapominać również o produktach takich jak: fasola, natka pietruszki, szpinak czy też orzechy. One także stanowią bogate źródło wapnia. Powyższe produkty warto włączyć do swojej codziennej diety, jednak chcąc mieć pewność, że w naszym organizmie nie brakuje wapnia, warto sięgnąć po suplementy diety. Z badań przeprowadzonych w Polsce wynika bowiem, że wraz z pożywieniem przyjmujemy dziennie jedynie 400-500 mg wapnia, podczas gdy nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania 1 000 mg tego pierwiastka.

3. Wspomaganie diety, czyli suplementacja

Bywają takie okresy, że tempo naszego życia jest bardzo szybkie, czasu na przyrządzanie pysznych, zdrowych i zbilansowanych posiłków jest nie za wiele, a przecież dostarczanie organizmowi odpowiednich substancji odżywczych jest konieczne. Wówczas jednym z lepszych rozwiązań jest sięgnięcie po suplementy diety bogate w pożądane składniki mineralne. Na pewno nie powinny o nich zapominać osoby, które nie trawią laktozy.

Suplementacja zalecana jest również wtedy, kiedy trudno o świeże i wartościowe produkty spożywcze. Jednak, niezależnie od pewnych dysfunkcji trawiennych, o odpowiedniej dawce wapnia powinni pamiętać wszyscy.

Z badań wynika, iż Polacy zaspokajają jedynie 50 proc. zapotrzebowania organizmu na tę substancję. Odpowiednie suplementy pomogą utrzymać optymalną dawkę wapnia.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Lek. dent. Konrad Rutkowski
Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza