Produkty niewskazane w cukrzycy

Dieta jest istotną metodą leczenia cukrzycy i ma znaczenie równorzędne z farmakoterapią. Dzięki przestrzeganiu diety cukrzyk jest w stanie prawidłowo kontrolować poziomy i glikemii. Dieta w cukrzycy powinna się składać w 15-20% z białek, skład tłuszczy nie powinien przekraczać 30% a węglowodany powinny stanowić 50-60%.

Przyjmowane białka powinny pochodzić głównie z produktów roślinnych, ryb i drobiu. Bardzo istotne jest wyeliminowanie z diety węglowodanów prostych, gdyż bardzo szybko się wchłaniają i bardzo szybko powodują nasilony wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku. Powoduje to znaczne utrudnienie kontroli cukrzycy.

W diecie przeciwwskazane są również te posiłki bogate w skrobie, które mają wysoki indeks glimemiczny. W diecie powinny przeważać produkty o niskim indeksie glikemicznym, np. makarony oraz produkty bogate w błonnik. Węglowodany złożone w przeciwieństwie do węglowodanów prostych są wchłaniane dużo wolniej i przy ich spożywaniu wzrost poziomu glukozy jest bardziej równomierny i nie tak gwałtowny. Których produktów powinien unikać cukrzyk? Na to pytania odpowiada dr Agnieszka Tiuryn-Pietrulewicz.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!