Przechowywanie insuliny

Zasady przechowywania insuliny są różne w zależności od takich czynników, jak np.: czy produkt został otworzony czy też nie, od rodzaju insuliny oraz jej opakowania (czy jest to fiolka, czy też pen insulinowy). Odpowiednie przechowywanie insuliny ma ogromne znaczenie, gdyż nieodpowiednie warunki mogą skrócić okres przydatności leku lub uszkodzić go na tyle, że stanie się bezużyteczny. Cukrzyca może doprowadzić do wielu niebezpiecznych sytuacji, takich jak choćby hiperglikemia, a wtedy podanie insuliny może uratować życie. Warto więc dbać o jakość leku poprzez jego odpowiednie przechowywanie.

1. Temperatura przechowywania insuliny

Ogólna zasada mówi, iż insulina powinna być przechowywana w lodówce w temperaturze od 2 do 7 stopni Celsjusza. Nie oznacza to, że przechowując ją w niższej temperaturze, nie będzie można jej używać. Zakres temperatur od 2 do 7 stopni jest idealny, w szczególności, jeśli chcemy przechowywać insulinę przez długi czas. Są jednak rodzaje insuliny, które można przechowywać w temperaturze pokojowej nawet do 28 dni bez uszczerbku dla jej jakości i siły działania. Biorąc pod uwagę, iż wstrzykiwanie zimnej insuliny jest bardziej bolesne niż ciepłej, najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie insuliny w lodówce i wyjmowanie jej na jakiś czas przed planowanym zastosowaniem leku.

Zobacz film: "Dlaczego warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Przechowując insulinę, należy pamiętać, aby nie wystawiać jej na działanie światła słonecznego, które może mieć na nią niekorzystny wpływ. Z kolei jeśli trzymamy ją w temperaturze poniżej 2 stopni Celsjusza, może dojść do zmniejszenia jej siły działania.

2. Zasady przechowywania insuliny

Osoby cierpiące na cukrzycę powinny pamiętać, że:

  • nieużywane peny insulinowe i pojemniki z insuliną powinny leżeć w lodówce;
  • insulinę przechowuje się w lodówce, ale nigdy w zamrażarce, trzymana w tej pierwszej będzie nam służyć aż do daty przydatności podanej na opakowaniu, należy również zwrócić uwagę na temperaturę ustawioną w lodówce – jeśli jest zbyt niska, może zacząć mrozić;
  • nie należy zostawiać insuliny w samochodzie, jeśli do tego dojdzie, insulinę może zniszczyć zbyt wysoka temperatura lub promieniowanie słoneczne;
  • nie wolno przekraczać daty przydatności podanej na opakowaniu;
  • jeśli podczas przechowywania insuliny dojdzie do jej przebarwienia, konieczne jest zastąpienie starego leku nowym;
  • jeśli po zakupie insuliny stwierdzimy w niej cząsteczki lub kryształki, produkt należy oddać do wymiany w aptece;
  • jeśli cukrzyk znajdzie się w gorącym klimacie bez dostępu do lodówki, insulinę należy trzymać w termosie;
  • strzykawki z insuliną należy przechowywać z igłą skierowaną ku górze;
  • w czasie podróży insulinę należy przenosić w odpowiedniej torbie lub opakowaniu na leki;
  • jeśli w trakcie podróży nosimy insulinę przy sobie, warto ją owinąć zmoczonym kawałkiem materiału.

Bezpieczeństwo stosowania insuliny wymaga kontrolowania jakości leku. Jeśli w insulinie pływają kryształki, kłaczki lub grudki bądź istnieją inne oznaki mogące wskazywać na uszkodzenie lub pogorszenie jakości leku, konieczne jest zastąpienie go nowym. Nie należy stosować leku, którego wygląd wzbudza nasze wątpliwości.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!