Trwa ładowanie...

Szklanka soku pomarańczowego chroni przed udarem

Soki owocowe są cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają też dużo naturalnego cukru, co może zniechęcać do ich częstego picia. Naukowcy przekonują jednak, że nie warto rezygnować z soków. Regularnie pite zmniejszają ryzyko udaru.

Zobacz film: "Produkty, które zmniejszają ryzyko udaru"

1. Sok pomarańczowy w walce z ryzykiem udaru

Sok pomarańczowy i inne soki owocowe uważane są za zdrowe. Wiele osób jednak rezygnuje z ich picia, ze względu na dużą dawkę cukru.

Okazuje się, że korzyści wynikające z picia soków, w tym soku pomarańczowego, są na tyle duże, że nie warto z niego rezygnować.

Holenderscy naukowcy przez 15 lat analizowali wyniki badań 35 tys. kobiet i mężczyzn w wieku od 20 do 70 lat. Chcieli sprawdzić zależność między piciem soków a ryzykiem udaru mózgu. Do jakich doszli wniosków?

2. Picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko udaru

Z badań naukowców wynika, że picie od czterech do ośmiu szklanek soku pomarańczowego tygodniowo, zmniejsza ryzyko udaru nawet o 24 proc. Wystarczy pić szklankę soku co drugi dzień, żeby to ryzyko zmniejszyć o 20 proc.

Oprócz tego osoby, które regularnie piły sok pomarańczowy, miały o 13 proc. niższe ryzyko zachorowania na choroby serca. Soki owocowe zawierają naturalne substancje, które chronią naczynia krwionośne.

Jednocześnie autorzy badań tłumaczą, że oprócz soków owocowych powinniśmy też postawić na świeże owoce, które również mają udowodnione korzyści zdrowotne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.