Szkodliwe skutki jedzenia przed snem

Brak śniadania lub mała przekąska w biegu. W pracy - dużo kawy, jakiś wafelek, drożdżówka, czasami ciastko. A po powrocie do domu - wilczy apetyt i niekończąca się wędrówka do lodówki, obfite kolacje lub obiadokolacje. Tak coraz częściej wygląda nasz żywieniowy rozkład dnia. I ostatni grzech - gdy w końcu się najemy, bardzo często zalegamy na kanapie.

A naukowcy biją na alarm - wieczorne objadanie się bardzo negatywnie odbija się na zdrowiu i nie chodzi tylko o problem otyłości.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

O tym, że obżarstwo nie przynosi żadnych pozytywnych efektów, nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak często usprawiedliwiamy się brakiem czasu, wiecznym zabieganiem i ciągłym stresem. Gdy zmęczeni docieramy do domu, mamy w końcu czas na zjedzenie czegoś konkretnego w spokoju. Przecież cały dzień nie mieliśmy nic w ustach. Rzucamy się więc na to, co mamy pod ręką. A to duży błąd.

Nadwaga i zgaga

W 2013 r. przeprowadzono badania z udziałem 420 osób z nadwagą i otyłością, które przez pięć miesięcy uczestniczyły w programie odchudzającym. Naukowcy pod wodzą prof. Marty Garaulet z Uniwersytetu w Murcji zauważyli, że pacjenci, którzy główny posiłek dnia jedli po piętnastej, mieli o wiele większe problemy z utratą zbędnych kilogramów niż ci, którzy spożywali go wcześniej. Po pierwsze, chudli znacznie wolniej, po drugie, tracili mniej na wadze.

Także doświadczenia japońskich naukowców, opublikowane w "The American Journal of Gastroenterology", wskazują, że osoby, które jedzą ostatni posiłek później niż trzy godziny przed snem, są narażone na zdrowotne problemy. Wzrasta u nich ryzyko refluksu - dość częstej dolegliwości, która objawia się zgagą, odbijaniem, piekącymi bólami  zamostkowymi lub bólami brzucha. Może skutkować też poranną chrypką lub suchym kaszlem.

Ta przypadłość, gdy nie jest odpowiednio leczona, ma też o wiele poważniejsze konsekwencje - w niektórych przypadkach może nawet rozwinąć się w rzadką formę raka przełyku.

Wyniki tych badań utrzymywały się nawet po uwzględnieniu takich czynników, jak palenie czy wskaźnik BMI oraz innych, które mogą mieć wpływ na wystąpienie zgagi.

Jamie A. Koufman, lekarka, opisała na łamach dziennika "New York Times", jak późne objadanie się, w szczególności posiłki składające się z ciężkich produktów, połączone z brakiem aktywności fizycznej, rujnują nasz układ trawienny.

Mechanizm, który warunkuje właściwe trawienie, zostaje zachwiany. Tym samym często pozbawiamy się cennych składników z pożywienia. Wygodna kanapa i pozycja horyzontalna po obfitym jedzeniu tylko pogłębiają te problemy, ponieważ przyczyniają się do refluksu.

6 najczęstszych błędów popełnianych podczas gotowania

Przygotowywanie posiłku nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Okazuje się, że większość z nas podczas gotowania popełnia wiele błędów, które...

Kiedy jeść?

Żołądek potrzebuje około trzech godzin, by się oczyścić, poczekajmy więc przynajmniej tyle, zanim położymy się do łóżka. Pamiętajmy też, że nasz mózg reaguje w tym wypadku z opóźnieniem i należy dać mu ok. 20 minut, by zorientował się, że jesteśmy już najedzeni.

W tym czasie często dostarczamy sobie zbyt dużo kalorii, nie mając nawet pojęcia, że jesteśmy syci. Gdy pojawia się uczucie ciężkości w żołądku i inne oznaki niestrawności, jest już za późno. Jeśli fundujemy sobie takie kolacje kilka razy w tygodniu, nie bądźmy zdziwieni, że waga szybko rośnie.

W ciągu tych trzech godzin organizm ma czas spalić większość dostarczonych kalorii, a układ pokarmowy strawić posiłek. Nie zdążymy też ponownie zgłodnieć i nabrać apetytu na kolejną przekąskę.

Co jeść, a z czego zrezygnować?

Niestety lista produktów, po które nie należy sięgać wieczorem, jest dosyć długa. Co zrozumiałe na kolację nie powinno się jadać dań tłustych, ciężkostrawnych, smażonych. Warto pamiętać, że do tej kategorii należą też - zdawałoby się niewinne - omlety czy jajecznica na maśle. Przed pójściem spać należy też zrezygnować ze słodyczy - zarówno tych z czekoladą, jak i słonych przekąsek. Przed snem zrezygnujmy też z owoców.

Wieczorny posiłek nie powinien być obfity. Dobrze, jeśli zawiera złożone węglowodany, np. w postaci pełnoziarnistego pieczywa, makaronu, naturalnego niesłodzonego musli, dzięki czemu pokryte zostanie zapotrzebowanie na powolnie uwalnianą energię oraz białka w postaci chudego nabiału, jaj, ryb lub drobiu.

Anna Kowalska, 10 miesięcy temu

Zdrowe odżywianie

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

Gwiazdy, które zdrowo się odżywiają

ją do wykorzystywania w kuchni orzechów, owoców, warzyw, nasion i ziół w różnych wariacjach. Dziś je mięso, ale w dalszym ciągu stara się odżywiać zdrowo. Wybiera (...) się wybierać produkty zdrowe,...

Zdrowe odżywianie

Detoks dla opornych - wiosna w kuchni (WIDEO)

Detoks dla opornych - wiosna w kuchni (WIDEO) Odtwórz wideo

Jak przeprowadzić detoks na wiosnę? Agnieszka Mielczarek to autorka książki "Detoks dla opornych". Czym jest detoks? Jakich produktów należy unikać podczas oczyszczania organizmu? Mielczarek przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania takie jak: sałata...

Zdrowe odżywianie

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

6 zdrowotnych sekretów Japończyków

z nadwagą czy otyłością. Pierwszy sekret zdrowego stylu życia: mało tłuszczu Japończycy opierają swoją dietę na rybach, soi, ryżu, świeżych warzywach (...) i owocach, czyli na zdrowej diecie, która zawiera niewielkie...

Zdrowe odżywianie

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

3 najgorsze rodzaje produktów dla serca

Zakazane produkty Jeżeli te rodzaje produktów często pojawiają się w twoim menu, narażasz swoje serce na poważne konsekwencje. Aby uniknąć chorób układu krążenia, które obecnie stanowią jedną z najpowszechniejszych przyczyn przedwczesnej śmierci, należy...

Zdrowe odżywianie

Trendy żywieniowe w 2016 roku

Trendy żywieniowe w 2016 roku

Daj ponieść się modzie W tym roku zwariujemy na punkcie zdrowej żywności. Warzywa, przede wszystkim te strączkowe, zastąpią dania mięsne, a do łask (...) ze zdrowymi dodatkami, np. jagodami acai. Lunche i kolacje zdominują...

Zdrowe odżywianie

Dieta na „te dni" - co jeść, aby poczuć się lepiej?

Dieta na „te dni" - co jeść, aby poczuć się lepiej?

odżywczych. Dodatkowo może ono zawierać substancje chemiczne, które tylko pogorszą nasze samopoczucie. Produkty pełnoziarniste to świetne źródło egerii i zdrowego błonnika, dzięki nim towarzyszyć nam będzie przyjemne uczucie lekkości.

Zdrowe odżywianie

Feta - składniki odżywcze

Feta - składniki odżywcze

Sekrety zdrowej fety Mamy dobre wieści dla wielbicieli greckiego przysmaku. **Okazuje się, że w białej, słonej kostce fety znajdują się cenne