Witamina C w profilaktyce zaćmy
Opublikowane na łamach pisma „Ophthalmology” wyniki badań wskazują, iż niedobór witaminy C w diecie może sprzyjać rozwojowi zaćmy.
1. Czym jest zaćma?
Zaćma to choroba oka, którą charakteryzuje zmętnienie soczewki. Schorzenie to często występuje u osób starszych. Najbardziej narażone na nie są osoby powyżej 60 roku życia. Jak wiadomo, najlepsze dla zdrowych oczu są przeciwutleniacze dostarczane w diecie. Jednym z silnych przeciwutleniaczy jest witamina C. Jej działanie polega na neutralizowaniu wolnych rodników, które odpowiadają za stres oksydacyjny. Zapobiegając mu witamina C zapobiega rozwojowi zaćmy.
2. Badania nad wpływem witaminy C na oczy
Badania nad zależnością między spożyciem witaminy C a ryzykiem zaćmy przeprowadzono w Indiach, gdzie jest największy odsetek niewidomych ludzi na świecie, a przy tym spożycie witaminy C jest znacznie niższe niż na Zachodzie. W badaniach udział wzięło 5,6 tys. osób powyżej 60 roku życia. Aż 73% z nich cierpiało na zaćmę. Jak się okazuje, u ponad połowy badanych występował niedobór witaminy C, o czym świadczyły wartości poniżej 11 mikromoli na litr krwi. Co więcej, u 30% osób z tej grupy poziom stężenia witaminy C we krwi nie przekraczał 2 mikromoli, a takie stężenie jest już słabo wykrywalne. Z badań wynika, że ryzyko rozwoju zaćmy u 25% osób z najwyższymi wartościami witaminy C było o 39% niższe niż u badanych z najniższym stężeniem tej witaminy we krwi.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.