Warzywa

Komentarze (27)
~MArgo
~MArgo 11 miesięcy temu

Soczewica nie należy do roślin strączkowych, tylko do motylkowych. Nie zmienia to faktu, że jest zdrowa, pożywna i pomaga w odchudzaniu. Dodatkowo nie namacza się jej i szybko się gotuje, w porównaniu np. z grochem, czy fasolą. Nadaje się swietnie na zupę, do różnych "potrawek" warzywnych na ciepło, jak nadzienie np. do pierogów, na pasztet, jako składnik sałatki na zimno. Świetna jest też ciecierzyca. Gotuje się trochę dłużej, ale ma fajny smak i konsytencję, a na sucho (po ugotownaniu oczywiście) nadaje się do chrupania przed TV...

Odpowiedz
~martynka8
~martynka8 ponad rok temu

Hm, szczerze mówiąc, to jedzenie tego grozi śmiercią :D a nie chudnięciem :D ja już wolę swoją piperynę, wiadomo, że bez niespodzianek się obejdzie bo jest tylko i wyłącznie na naturalnych składnikach, a że moja siostra schudła dzięki nim 9 kilogramów, to wiem że mój początek odchudzania zakończy się tak samo :)

Odpowiedz
~kaisa
~kaisa ponad rok temu

Rośliny strączkowe zwiększają beztłuszczową masę ciała to nie tylko dobre dla sportowców,myślę że dla osób odchudzających się też może być dobrą alternatywą.Ale same rośliny nie pomogą, wiem ze swojego doświadczenia. Mnie sie udało, zaczęłam inaczej się odżywiać, do tego poleciła mi znajoma świetny program, a miałam jeszcze kilka kg. do przodu, których się pozbyłam, wyglądam lepiej, młodziej. Nie udałoby mi się bez świetnego programu o którym możecie poczytać na (www.idealnafigura.com/gberes)

Odpowiedz
~eleonora
~eleonora ponad rok temu

Ja dopiero jestem na początku swojej walki z nadwagą kupiłam Foreverslim przeszłam na dietę.Na razie jet tak że odczuwam mniejszy apetyt tak jak bym cały czas była najedzona.W dwa tygodnie schudłam 2 kg.fajnie że coś zaczyna się ruszać mam cichą nadzieję że uda mi się osiągnąć założony na początku diety plan czyli 15 kg.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Produkty żywnościowe

4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie

4 rośliny strączkowe, które przyspieszają odchudzanie

, że osoby spożywające najwięcej roślin strączkowych tracą cztery razy więcej na wadze niż osoby, które jedzą ich najmniej. Oto najlepsze rośliny (...) strączkowe i sposoby na to, jak używać ich w kuchni. Groch...

Cukrzyca

Wpływ lektyn na organizm

Wpływ lektyn na organizm

, papryce, bakłażanie) oraz w nabiale. Wśród roślin strączkowych najwięcej lektyn stwierdzono w fasoli kidney i fasoli Jaś oraz w soczewicy, grochu (...) czy nie? Mimo wielu negatywnych konsekwencji, spożywanie roślin...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Ciecierzyca - sprawdź, dlaczego warto ją jeść

Czym jest ciecierzyca? Ciecierzyca (inaczej cieciorka) należy do roślin strączkowych. Uprawia się ją w wielu zakątkach świata, choć jej największe (...) w niej oligosacharydach gazotwórczych. Organizm ma poważne problemy...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Popularny przysmak Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych i stanowi jedną z odmian fasoli zwykłej. W Ameryce Środkowej oraz Południowej (...) właściwości zdrowotne. Z czasem jej uprawa rozpowszechniła...

Hormony - charakterystyka, choroby endokrynologiczne

Kto potrzebuje hormonów roślinnych?

Kto potrzebuje hormonów roślinnych?

, winogron, roślin strączkowych, siemienia lnianego, żeń-szenia czy czerwonej koniczyny. Na rynku pojawia się też coraz więcej preparatów (...) Właściwości hormonów roślinnych Roślina, podobnie jak człowiek,...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

jest powszechnie stosowane w kuchni orientalnej: znajdziemy je w daniach tajskich, indyjskich, chińskich czy wietnamskich. Świetnie pasuje do krewetek, ryb, roślin strączkowych, warzyw, potraw z ryżem. (...) Zioła,...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

5 posiłków, które dadzą ci więcej energii niż kawa

5 posiłków, które dadzą ci więcej energii niż kawa

, pasty sezamowej i oliwy z oliwek to jedna z najzdrowszych przekąsek. Cieciorka należy do roślin strączkowych, co oznacza, że jest źródłem węglowodanów (...) nas spadek energii. Specjaliści potwierdzają, że kawa...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Ranking najbardziej kalorycznych warzyw

Ranking najbardziej kalorycznych warzyw

Najbardziej tuczącym warzywem jest biała fasola. W 100g ugotowanych ziaren bez dodatku soli znajduje się ponad 130 kcal. Ten rodzaj roślin strączkowych (...) fast food Soczewica Soczewica, chociaż wykazuje wiele właściwości...