Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze względu na ich właściwości?

Jak ograniczyć węglowodany w diecie?

Szparagi a zdrowa dieta

Zielone szparagi

Szparagi to źródło wielu witamin i błonnika, ponadto są niskokaloryczne. Dla wielu znane są przede wszystkim jako afrodyzjak.

Największą ich zaletą jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych szparagach jest dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.

Zdrowotne właściwości szparagów:

  • szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
  • szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
  • szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
  • szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających, np. diecie cytrusowej, zaleca się picie wody,
  • szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek.

Jak gotować szparagi?

Wyróżnia się trzy odmiany szparagów: białą, zieloną i fioletową. Najpopularniejsze są szparagi białe, uprawia się je w Wielkopolsce. Szparagi zielone popularne są we Francji, u nas są rzadko spotykane. Odmiana fioletowa szparagów uchodzi za wykwitną potrawę. Zielone szparagi są cieńsze niż białe, ale bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Szparagi są dodatkiem do dania głównego lub formą przystawki. Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup (najczęściej typu krem), omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Francuzi jadają szparagi polane sosem na białym winie.

Szparagi wspaniale smakują podane na swojski sposób, tzn. z tartą bułką zrumienioną na maśle. Szparagi dobrze smakują z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem, np. winegret, musztardowym, holenderskim. Warto polać je odrobiną oliwy z oliwek i skropić sokiem z cytryny. Szparagi dobrze smakują posypane tymiankiem.

Ze względu na właściwości szparagów, można cieszyć się nimi przez okrągły rok. Po umyciu i wysuszeniu można je zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwilę odgotowane), można je przechowywać dziewięć miesięcy. Gotuje się je bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku. Dlaczego warto jeść szparagi? Przede wszystkim są źródłem białka i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być bazą zdrowej diety. Swoje wartości odżywcze szparagi zachowają, gdy będziesz je gotować na parze lub blanszować.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Białe szparagi

Białe szparagi

Białe szparagi cieszą się większą popularnością niż zielone czy trudno dostępne w Polsce szparagi fioletowe. Aby przekonać się, czy warzywa (...) są świeże, należy je przełamać - tylko świeże łamią się z trzaskiem. ...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Białe szparagi - rodzaje, właściwości, afrodyzjak, przygotowanie

Białe szparagi są cenione nie tylko ze swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. W sklepach można znaleźć (...) . Białe szparagi - właściwości Obecne...

Żywienie

6 produktów, przez które twój zapach może odstraszać

6 produktów, przez które twój zapach może odstraszać

się z potem i powodują jego silny, nieprzyjemny zapach. Afrodyzjak, który zniechęca do zbliżeń Zapach świeżych szparagów jest nieszkodliwy. W dodatku (...) to bardzo smaczne i zdrowe warzywa. Niestety po spożyciu szparagów...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Dlaczego warto dołączyć do szparagowego szaleństwa?

Dlaczego warto dołączyć do szparagowego szaleństwa?

właściwości szparagów. Dlaczego warto jeść potrawy ze szparagami? Warzywa te są źródłem witamin C i K oraz witamin z grupy B. Zawierają również magnez (...) Niektórzy czekają na to z utęsknieniem cały...

Interakcje międzylekowe

Leki, których nie wolno łączyć

Leki, których nie wolno łączyć

Zarówno czosnek, jak i kwas acetylosalicylowy, który jest substancją aktywną m.in. aspiryny, mają właściwości przeciwzakrzepowe. Oznacza to, że obie (...) lub spożywania warzyw, które zawierają jej duże ilości, np. brokułów, szpinaku,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Zielone szparagi - rodzaje, właściwości, przygotowanie, dla kogo

szparagi są doskonałym afrodyzjakiem. Nie zapominajmy również o wielu właściwościach odżywczych i prozdrowotnych zielonych szparagów. Zielone szparagi (...) cukru i najmniej błonnika. Zielone...