Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze względu na ich właściwości?

Polecane wideo:

1. Szparagi a zdrowa dieta

Największą ich zaletą jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych szparagach jest dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.

Zdrowotne właściwości szparagów:

  • szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
  • szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
  • szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
  • szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających, np. diecie cytrusowej, zaleca się picie wody,
  • szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek.

2. Jak gotować szparagi?

Wyróżnia się trzy odmiany szparagów: białą, zieloną i fioletową. Najpopularniejsze są szparagi białe, uprawia się je w Wielkopolsce. Szparagi zielone popularne są we Francji, u nas są rzadko spotykane. Odmiana fioletowa szparagów uchodzi za wykwitną potrawę. Zielone szparagi są cieńsze niż białe, ale bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Szparagi są dodatkiem do dania głównego lub formą przystawki. Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup (najczęściej typu krem), omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Francuzi jadają szparagi polane sosem na białym winie.

Szparagi wspaniale smakują podane na swojski sposób, tzn. z tartą bułką zrumienioną na maśle. Szparagi dobrze smakują z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem, np. winegret, musztardowym, holenderskim. Warto polać je odrobiną oliwy z oliwek i skropić sokiem z cytryny. Szparagi dobrze smakują posypane tymiankiem.

Ze względu na właściwości szparagów, można cieszyć się nimi przez okrągły rok. Po umyciu i wysuszeniu można je zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwilę odgotowane), można je przechowywać dziewięć miesięcy. Gotuje się je bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku. Dlaczego warto jeść szparagi? Przede wszystkim są źródłem białka i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być bazą zdrowej diety. Swoje wartości odżywcze szparagi zachowają, gdy będziesz je gotować na parze lub blanszować.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

są cukrzykom, z kolei wywar ze zwykłych ziemniaków usuwa kamienie nerkowe i żółciowe. Czy wiesz, jakie jeszcze właściwości zdrowotne wykazują te warzywa?Bataty

Warzywa

Właściwości rzodkwi japońskiej

Właściwości rzodkwi japońskiej

i wysoką zawartość składników odżywczych. Korzyści zdrowotne warzywa - w Japonii zwanego daikonem - znane są od dawna. Można jeść je ugotowane (...) z tego warzywa oczyszcza organizm nie tylko z flegmy, ale eliminuje...

Warzywa

Właściwości roślin strączkowych

Właściwości roślin strączkowych

z Harvard School of Public Health wykazali, że kobiety, które jadły fasolę i inne warzywa strączkowe co najmniej dwa razy w tygodniu, rzadziej chorowały

Warzywa

Gruszka miłosna i jajko krzewiaste dodadzą ci zdrowia

Gruszka miłosna i jajko krzewiaste dodadzą ci zdrowia

Fioletowe zdrowie W tym warzywie nie ma nic nudnego: jego struktura i piękny kolor skórki cieszą oko, a trudny do zdefiniowania, nieco orzechowy smak, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Równie frapujące są jego nazwy: psianka podłużna, gruszka miłosna,...

Warzywa

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

Cebula - warzywo, które zwalcza choroby

zapalnym. Jak podają naukowcy, włączenie warzywa do codziennego jadłospisu może zmniejszyć ryzyko złamania szyjki kości udowej. Jeśli bolą cię stawy

Warzywa

Właściwości gorzkiego melona

Właściwości gorzkiego melona

Dlaczego warto jeść melony? Gorzki melon zawiera wiele składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Najbardziej znane właściwości zdrowotne to pomoc w kontrolowaniu cukrzycy oraz poprawa zdrowia układu oddechowego i odpornościowego. Co więcej,...

Warzywa

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki

Warzywa

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. Warto wiedzieć, że spożywanie tego warzywa niesie

Warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

oraz przeciwutleniaczy. Z licznych badań wynika, że opóźnia proces utraty pamięci i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.Warzywne brzydule Warzywa (...) i beta-karotenu. Specjaliści podają, że poprawia funkcje układu odpornościowego...