Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze względu na ich właściwości?

1. Szparagi a zdrowa dieta

Największą ich zaletą jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych szparagach jest dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.

Zdrowotne właściwości szparagów:

Polecane wideo:

  • szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
  • szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
  • szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
  • szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających, np. diecie cytrusowej, zaleca się picie wody,
  • szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek.

2. Jak gotować szparagi?

Wyróżnia się trzy odmiany szparagów: białą, zieloną i fioletową. Najpopularniejsze są szparagi białe, uprawia się je w Wielkopolsce. Szparagi zielone popularne są we Francji, u nas są rzadko spotykane. Odmiana fioletowa szparagów uchodzi za wykwitną potrawę. Zielone szparagi są cieńsze niż białe, ale bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Szparagi są dodatkiem do dania głównego lub formą przystawki. Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup (najczęściej typu krem), omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Francuzi jadają szparagi polane sosem na białym winie.

Szparagi wspaniale smakują podane na swojski sposób, tzn. z tartą bułką zrumienioną na maśle. Szparagi dobrze smakują z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem, np. winegret, musztardowym, holenderskim. Warto polać je odrobiną oliwy z oliwek i skropić sokiem z cytryny. Szparagi dobrze smakują posypane tymiankiem.

Ze względu na właściwości szparagów, można cieszyć się nimi przez okrągły rok. Po umyciu i wysuszeniu można je zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwilę odgotowane), można je przechowywać dziewięć miesięcy. Gotuje się je bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku. Dlaczego warto jeść szparagi? Przede wszystkim są źródłem białka i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być bazą zdrowej diety. Swoje wartości odżywcze szparagi zachowają, gdy będziesz je gotować na parze lub blanszować.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Warzywa
Warzywa

Jakie warzywa najlepiej jeść zimą?

Warto dodawać do swoich posiłków rodzime, dostępne warzywa, które mają dużo składników odżywczych i naprawdę wyraźny smak. Sięgnijmy po kiszonki

Warzywa

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

z daleka świeże, acz z konieczności konserwowane warzywa. Każdego dnia powinniśmy spożywać około 300-400 gramów jarzyn. Mrożenie to jedna z najlepszych (...) mrożenie nie wymaga dodawania żadnych substancji konserwujących.Ekologiczne...

Warzywa

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

10 mało popularnych warzyw, z których można zrobić zupę

Trochę zapomniane, ale bardzo zdrowe Liczbę roślin warzywnych, które są uprawiane na świecie ocenia się na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Dlatego też warto wprowadzić i spopularyzować te rodzaje, które są mniej znane,...

Warzywa

Czyściec bulwiasty - w jaki sposób wpływa na zdrowie?

Czyściec bulwiasty - w jaki sposób wpływa na zdrowie?

Warzywny robak na talerzu Wyglądem nie zachęca, przypomina bowiem larwę robaka, ale nie przekreślajmy tej rośliny przedwcześnie. Czyściec bulwiasty, bo o nim mowa, pochodzi z Azji. W Europie pojawił się dopiero w XIX wieku, przebojem zdobywając serca...

Warzywa

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Sok z marchwi - pij na zdrowie!

Bogactwo witamin i składników mineralnych To jeden z najzdrowszych soków - w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego), witamin...

Warzywa

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

Co jest zdrowsze - ziemniaki czy bataty?

są cukrzykom, z kolei wywar ze zwykłych ziemniaków usuwa kamienie nerkowe i żółciowe. Czy wiesz, jakie jeszcze właściwości zdrowotne wykazują te warzywa?Bataty

Warzywa

Właściwości rzodkwi japońskiej

Właściwości rzodkwi japońskiej

i wysoką zawartość składników odżywczych. Korzyści zdrowotne warzywa - w Japonii zwanego daikonem - znane są od dawna. Można jeść je ugotowane (...) z tego warzywa oczyszcza organizm nie tylko z flegmy, ale eliminuje...

Warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

Mało atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa

oraz przeciwutleniaczy. Z licznych badań wynika, że opóźnia proces utraty pamięci i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.Warzywne brzydule Warzywa (...) i beta-karotenu. Specjaliści podają, że poprawia funkcje układu odpornościowego...

Warzywa

Dynia to zdrowie i uroda

Dynia to zdrowie i uroda

Dynia to jeden z symboli jesieni. W ostatnich latach warzywo to stało się bardzo popularne i przestało być tylko amerykańską specjalnością. Zupa krem z dyni, placki, ciasto - to tylko niektóre potrawy z dodatkiem pomarańczowego miąższu. Czy wiesz jednak,...

Warzywa

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

Poznaj korzyści z jedzenia marchewki

nadaje potrawom atrakcyjny wygląd. Co więcej, można ją przyrządzić zarówno na surowo, jak i na miękko. Warto wiedzieć, że spożywanie tego warzywa niesie

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby