Szparagi - charakterystyka, właściwości zdrowotne, jak przyrządzać?

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają dużo białka. Są uważane za składnik zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus więc rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem.

Szparagi - charakterystyka

Największą zaletą szparagów jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych szparagach jest dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.

Szparagi - właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne szparagów to przede wszystkim::

Szparagi - jak przyrządzać?

Wyróżnia się trzy odmiany szparagów: białą, zieloną i fioletową. Najpopularniejsze są szparagi białe, uprawia się je w Wielkopolsce. Szparagi zielone popularne są we Francji, u nas są rzadko spotykane. Odmiana fioletowa szparagów uchodzi za wykwitną potrawę. Zielone szparagi są cieńsze niż białe, ale bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Szparagi są dodatkiem do dania głównego lub formą przystawki.

Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup (najczęściej typu krem), omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Francuzi jadają szparagi polane sosem na białym winie.

Szparagi wspaniale smakują podane na swojski sposób, tzn. z tartą bułką zrumienioną na maśle. Szparagi dobrze smakują z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem, np. winegret, musztardowym, holenderskim. Warto polać je odrobiną oliwy z oliwek i skropić sokiem z cytryny. Szparagi dobrze smakują posypane tymiankiem.

Ze względu na właściwości szparagów, można cieszyć się nimi przez okrągły rok. Po umyciu i wysuszeniu można je zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwilę odgotowane), można je przechowywać dziewięć miesięcy. Gotuje się je bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku.

Dlaczego warto jeść szparagi? Przede wszystkim są źródłem białka i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być bazą zdrowej diety. Wartości odżywcze szparagów będą zachowane, gdy będziesz je gotować na parze lub blanszować.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zioła i przyprawy

W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?

W jaki sposób salsefia wpływa na zdrowie?

Dlaczego warto zainteresować się salsefią? Właściwości zdrowotne salsefii (inaczej kozibród porolistny) znane były już w starożytności. W Polsce (...) w XIX wieku zaczęto doceniać także jej walory smakowe. Warzywo to...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Zielone szparagi

Zielone szparagi

Szparagi to źródło wielu witamin i błonnika, ponadto są niskokaloryczne. Dla wielu znane są przede wszystkim jako afrodyzjak.

Owoce

Kiwi - charakterystyka i właściwości

Kiwi - charakterystyka i właściwości

Kiwi - charakterystyka Kiwi ma bardzo ciekawy wygląd i dodatkowo cechuje go niepowtarzalny i mocno orzeźwiający smak. Stanowi doskonały dodatek (...) , więc biorąc pod uwagę właściwości kiwi, warto po nie sięgać nawet...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Zielone szparagi - rodzaje, właściwości, przygotowanie, dla kogo

szparagi są doskonałym afrodyzjakiem. Nie zapominajmy również o wielu właściwościach odżywczych i prozdrowotnych zielonych szparagów. Zielone szparagi (...) cukru i najmniej błonnika. Zielone...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Białe szparagi - rodzaje, właściwości, afrodyzjak, przygotowanie

Białe szparagi są cenione nie tylko ze swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. W sklepach można znaleźć (...) . Białe szparagi - właściwości Obecne...

Ziołolecznictwo

Właściwości i wartości odżywcze arcydzięgla

Właściwości i wartości odżywcze arcydzięgla

Arcydzięgiel - właściwości zdrowotne Arcydzięgiel, inaczej dzięgiel litwor, ceniono już w średniowieczu. Zakonnicy uważali, że sprzyja (...) wykazuje właściwości przeciwartretyczne i przeciwreumatyczne....

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

dania rybne warto doprawić je odrobiną przyprawy curry. Przyprawa ta wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze (...) pochodzących z owoców. Wartości odżywcze, a sposób przyrządzania...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

jednak wie, że ma również inne cenne właściwości, bardzo korzystne dla zdrowia. Wspomaga odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy (...) jabłkowego znajdują się cenne dla organizmu przeciwutleniacze,...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Białe szparagi

Białe szparagi

Białe szparagi cieszą się większą popularnością niż zielone czy trudno dostępne w Polsce szparagi fioletowe. Aby przekonać się, czy warzywa (...) są świeże, należy je przełamać - tylko świeże łamią się z trzaskiem. ...