Właściwości szparagów

Szparagi to niskokaloryczne warzywa zielone. Stanowią ozdobę i przysmak Francuzów. W Polsce znane były już w XVIII wieku, za czasów Napoleona. Pierwsze wzmianki o szparagach istnieją w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza. Szparagi są niskokaloryczne i pożywne, gdyż zawierają sporo białka. Mogą być składnikiem zdrowej diety, gdyż mają tylko 18 kcal w 100 g. U nas uchodzą za luksus, rzadko je jadamy. Szparagi są również cenionym afrodyzjakiem. A może warto sięgnąć po szparagi, ze względu na ich właściwości?

Polecane wideo:

Szparagi a zdrowa dieta

Zielone szparagi

Szparagi to źródło wielu witamin i błonnika, ponadto są niskokaloryczne. Dla wielu znane są przede wszystkim jako afrodyzjak.

Największą ich zaletą jest to, że są niskokaloryczne, a przy tym pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witamin C, K oraz witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. W zielonych szparagach jest dość dużo witaminy A. Szparagi są warzywami delikatnymi i lekkostrawnymi – nie obciążają nerek ani wątroby. Ze względu na swój charakterystyczny kształt, są uważane za naturalne afrodyzjaki.

Zdrowotne właściwości szparagów:

  • szparagi zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych,
  • szparagi, dzięki zawartości błonnika, poprawiają pracę układu pokarmowego,
  • szparagami mogą się objadać osoby z nadciśnieniem, gdyż mało w nich sodu,
  • szparagi są łagodnie przeczyszczające i moczopędne, dlatego w dietach oczyszczających, np. diecie cytrusowej, zaleca się picie wody,
  • szparagi zawierają związki purynowe, których nie powinny zażywać osoby z dną moczanową i dolegliwościami nerek.

Jak gotować szparagi?

Wyróżnia się trzy odmiany szparagów: białą, zieloną i fioletową. Najpopularniejsze są szparagi białe, uprawia się je w Wielkopolsce. Szparagi zielone popularne są we Francji, u nas są rzadko spotykane. Odmiana fioletowa szparagów uchodzi za wykwitną potrawę. Zielone szparagi są cieńsze niż białe, ale bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Szparagi są dodatkiem do dania głównego lub formą przystawki. Właściwości szparagów pozwalają przyrządzać je w formie zup (najczęściej typu krem), omletu, tarty, zapiekanki, są też efektywnym składnikiem sałatek. Francuzi jadają szparagi polane sosem na białym winie.

Szparagi wspaniale smakują podane na swojski sposób, tzn. z tartą bułką zrumienioną na maśle. Szparagi dobrze smakują z sosami gorącymi i zimnymi, które lekko kontrastują z ich łagodnym smakiem, np. winegret, musztardowym, holenderskim. Warto polać je odrobiną oliwy z oliwek i skropić sokiem z cytryny. Szparagi dobrze smakują posypane tymiankiem.

Ze względu na właściwości szparagów, można cieszyć się nimi przez okrągły rok. Po umyciu i wysuszeniu można je zamrozić, wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Jeśli zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwilę odgotowane), można je przechowywać dziewięć miesięcy. Gotuje się je bez rozmrażania tylko 2-3 minuty w posolonym wrzątku. Dlaczego warto jeść szparagi? Przede wszystkim są źródłem białka i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mogą być bazą zdrowej diety. Swoje wartości odżywcze szparagi zachowają, gdy będziesz je gotować na parze lub blanszować.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Białe szparagi

Białe szparagi

Białe szparagi cieszą się większą popularnością niż zielone czy trudno dostępne w Polsce szparagi fioletowe. Aby przekonać się, czy warzywa (...) są świeże, należy je przełamać - tylko świeże łamią się z trzaskiem. ...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Białe szparagi - rodzaje, właściwości, afrodyzjak, przygotowanie

Białe szparagi są cenione nie tylko ze swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. W sklepach można znaleźć (...) . Białe szparagi - właściwości Obecne...

Żywienie

6 produktów, przez które twój zapach może odstraszać

6 produktów, przez które twój zapach może odstraszać

się z potem i powodują jego silny, nieprzyjemny zapach. Afrodyzjak, który zniechęca do zbliżeń Zapach świeżych szparagów jest nieszkodliwy. W dodatku (...) to bardzo smaczne i zdrowe warzywa. Niestety po spożyciu szparagów...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Dlaczego warto dołączyć do szparagowego szaleństwa?

Dlaczego warto dołączyć do szparagowego szaleństwa?

właściwości szparagów. Dlaczego warto jeść potrawy ze szparagami? Warzywa te są źródłem witamin C i K oraz witamin z grupy B. Zawierają również magnez (...) Niektórzy czekają na to z utęsknieniem cały...

Interakcje międzylekowe

Leki, których nie wolno łączyć

Leki, których nie wolno łączyć

Zarówno czosnek, jak i kwas acetylosalicylowy, który jest substancją aktywną m.in. aspiryny, mają właściwości przeciwzakrzepowe. Oznacza to, że obie (...) lub spożywania warzyw, które zawierają jej duże ilości, np. brokułów, szpinaku,...

Kawa

Właściwości kawy

Właściwości kawy

Nowe badania wykazały, że prawdopodobieństwo wystąpienia gronkowca w jamie nosowo-gardłowej znacznie zmniejsza się dzięki piciu gorącej herbaty i kawy, które wykazują właściwości antybakteryjne.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zaskakujące (i pyszne!) żywieniowe kombinacje

Zaskakujące (i pyszne!) żywieniowe kombinacje

szparagów, melonów albo fig. Imbir, bazylia i gruszka Kuchnia południowo-azjatycka bazuje na owocach oraz ziołach. Ostry smak imbiru można skomponować