Wpływ kwasów omega-3 na układ krwionośny (WIDEO)
Kwasy omega 3 w diecie
Dieta osób ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego powinna być bogata w kwasy tłuszczowe wielonienascyone omega-3. Zaliczamy do nich kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy oraz kwas dekozakeksaenowy. Pierwszy z wymienionych można znaleźć w oleju lnianym, sojowym oraz tym z orzechów włoskich. Wszystkie one mają zbawienny wpływ na profil lipidowy, ich działanie polega na powodowaniu wzrostu frakcji HDL cholesterolu oraz spadku LDL, triglicerydów, cholesterolu całkowitego i miażdżycogennej lipoproteiny A.
Kwasy omega- 3 odgrywają również znacząca rolę w układzie krzepnięcia. Sprawiają, że poziom fibrynogenu spada, zmniejsza się agregacja płytek krwi i adhezja. Dzięki nim zmniejsza się też aktywność tkankowego aktywatora plazminogenu (t-PA) oraz aktywność antytrombiny.
Badania wykazują, że osoby przyjmujące kwasy omega-3 mają mniejsze ryzyko udaru mózgu, choroby wieńcowej czy zawału. To sprawia, że na dłużej będą cieszyć się życiem.
O właściwościach tych kwasów opowie ekspert – dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.