Wyniszcza mózg, prowadzi do paraliżu. Naukowcy wiedzą, co może zatrzymać chorobę
Najnowsze badania wykazały, że spożywanie pokarmów bogatych w niektóre kwasy tłuszczowe wiąże się z wolniejszym postępowaniem choroby i dłuższym życiem osób borykających się ze stwardnieniem zanikowym bocznym (ALS).
1. Wyniki badania
Badanie, o którym mowa, zostało opublikowane w internetowym wydaniu "Neurology" - czasopisma medycznego Amerykańskiej Akademii Neurologii.
Wynika z niego, że osoby cierpiące na stwardnienie zanikowe boczne (ALS) mogą wpłynąć na spowolnienie rozwoju choroby poprzez włączenie do swojej diety sporych ilości oleju lnianego, orzechów włoskich, oleju rzepakowego, nasion chia i pestek dyni.
Co więcej, naukowcy dowiedli, że kwasy tłuszczowe omega-6 również mogą być dla nich korzystne.
2. Czym jest ALS?
Stwardnienie zanikowe boczne (ALS) to rzadko występująca, postępująca choroba neurodegeneracyjna, która atakuje komórki nerwowe w mózgu i rdzeniu kręgowym.
Osoby z ALS tracą zdolność inicjowania i kontrolowania ruchu mięśni, co często prowadzi do całkowitego paraliżu, a w konsekwencji do śmierci. Średnia długość życia po postawieniu diagnozy wynosi od dwóch do pięciu lat.
W trwającym 18 miesięcy badaniu wzięło udział 449 osób ze stwardnieniem zanikowym bocznym. Średnia ich wieku wynosiła 58 lat, a 28 proc. z nich zmarło przed końcem badania.
3. Badanie wpływu diety na ALS
Naukowcy przyjrzeli się poziomom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi uczestników badania. Podzielili ich na cztery grupy – to, do której grupy zostali włączeni, zależało właśnie od poziomu wspomnianych kwasów we krwi.
Uczestnicy wykonali test, aby ocenić postęp choroby i nasilenie objawów. W teście mierzono 12 aspektów fizycznych funkcji organizmu, w tym połykanie, mówienie, żucie, funkcje oddechowe oraz zdolność do używania mięśni dłoni, ramion, nóg i tułowia.
Każda kategoria była oceniana od zera (brak zdolności) do czterech (normalna zdolność). Całkowite wyniki uczestników mogły wynieść od zera do 48.
Osoby, które mogły pochwalić się największą ilością kwasu alfa-linolenowego we krwi miały na początku badania średni wynik 38,3. Osoby z najmniejszą jego ilością uzyskały średni wynik 37,6.
4. Mniejsze ryzyko śmierci
W trakcie badania zmarło 21 osób z grupy "wysokiego stężenia" i 37 osób z grupy "niskiego stężenia".
Po przeanalizowaniu innych czynników (płeć, wiek, pochodzenie etniczne) wysnuto wniosek, że ryzyko śmierci u osób z najwyższą ilością kwasu alfa-linolenowego we krwi było o 50 proc. niższe niż u osób z najniższą jego ilością. Z niższym ryzykiem śmierci wiązały się również wyższe poziomy kwasu tłuszczowego omega-3, który znajduje się m.in. w tłustych rybach.
Badacze są ostrożni w formułowaniu kategorycznych wniosków, nie mieli bowiem dostępu do danych na temat ogólnej diety uczestników badania.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.