Zastosowanie alg morskich

Algi morskie mają szerokie zastosowanie. Są wykorzystywane między innymi w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i w kosmetyce. Z uwagi na duże wartości odżywcze, w niektórych regionach świata glony te używane są jako składnik codziennej diety lub jako pasza dla zwierząt. Poza tym stanowią bogate źródło minerałów, takich jak cynk, fluor, fosfor czy magnez, które są niezwykle potrzebne do właściwego funkcjonowania organizmu.

Właściwości alg morskich

Algi należą do podwodnego świata glonów. Swoimi rozmiarami przypominają czasami lądowe zarośla lub krzaki. Algi, nie tylko morskie, ale i słodkowodne, gromadzą w sobie wszystkie minerały obecne w wodzie i to w postaci łatwo przyswajalnej dla człowieka. Są bogatym źródłem takich pierwiastków, jak: cynk, fluor, fosfor, miedź, magnez, mangan, wapń, potas i żelazo. Dodatkowo, algi morskie zawierają dużą ilość jodu. Przy niedoborze jodu w organizmie włączenie alg do diety może skutecznie uzupełnić zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Poza tym, algi morskie i słodkowodne dostarczają wielu witamin: beta-karotenu, czyli prowitaminy A, witamin z grupy B oraz witamin C, E, K oraz PP. Jest to bez wątpienia zdrowa żywność. Ze względu na swe odżywcze właściwości algi są doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej. Zawierają bowiem dużo białka, niezbędnego do rozwoju organizmu. Algi są również doskonałym źródłem tzw. egzogennych aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi produkować i dlatego musi pobierać je z pożywieniem. W niektórych krajach azjatyckich algi morskie zajmują poczesne miejsce w codziennym odżywianiu jako źródło białka, witamin i minerałów.

Polecane wideo:

Algi w kosmetyce

Współczesna kosmetologia szeroko czerpie z odżywczych i pielęgnacyjnych właściwości alg morskich, które zawierają liczne związki biologicznie czynne, takie jak:

  • witaminy z grupy B – pobudzają regenerację naskórka;
  • beta-karoten, witaminy C oraz E – mają działanie przeciwutleniające, uszczelniające ściany naczyń krwionośnych i poprawiające wygląd skóry;
  • minerały – regulują czynność skóry;
  • aminokwasy egzogenne – wpływają korzystnie na nawilżanie skóry;
  • białko aosaina – opóźnia proces starzenia się skóry;
  • polifenole – mają działanie antyoksydacyjne i opóźniają proces starzenia się skóry;
  • węglowodany – regulują pracę gruczołów łojowych;
  • karagen – działa nawilżająco;
  • kwas hialuronowy i siarczan chondroityny – silnie nawilżają skórę;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – działają korzystnie na barierę lipidową skóry;
  • agar – używany jako zagęstnik do kosmetyków.
Właściwości alg morskich

Maseczka z alg jest prosta w przygotowaniu. Może zostać wkomponowana w różnego rodzaju zabiegi kosmetyczne i stanowić dodatkowy element kuracji pielęgnującej...

W kosmetykach z algami ważne jest opóźnianie procesu starzenia się skóry. Algi morskie wykorzystywane są też w kosmetykach naturalnych przeznaczonych do skóry łojotokowej i trądzikowej, ponieważ oczyszczają cerę i mają działanie kojące. Inne działanie tych glonów w kosmetykach polega na rewitalizacji skóry poprzez aktywację syntezy kolagenu oraz na redukcji cellulitu w wyniku pobudzania przemiany materii w tkance tłuszczowej. Poza tym algi działają korzystnie nie tylko na skórę, ale i na włosy, dlatego coraz częściej są składnikiem odżywek i kosmetyków przeznaczonych do ich pielęgnacji.

Algi a żywność

Algi goszczą na naszym stole jako składnik jadłospisu, a my nawet o tym nie wiemy. Niektóre z nich wykorzystywane są w przemyśle spożywczym jako substancje zagęszczające i żelujące. Na kupowanych artykułach żywnościowych często możemy znaleźć dziwnie brzmiące słowa, jak: alginian sodu, agar czy karagen oraz odpowiadające im symbole.

Alginian sodu to sól sodowa kwasu alginowego, otrzymywanego z morskich alg. Jest bez smaku i zapachu i dobrze wiąże wodę, dlatego używa się go jako zagęstnika, substancji żelującej lub stabilizatora, np. w masach marcepanowych, majonezach, koncentratach, sosach, galaretkach itp. Agar zaś to też substancja żelująca, tyle że pozyskiwana z czerwonych glonów, krasnorostów. Agar coraz częściej zastępuje żelatynę zwierzęcą. Używany między innymi w napojach mlecznych, ptasim mleczku, dżemach, galaretkach i jako substancja klarująca w produkcji piwa. Karagen otrzymuje się z czerwonych alg oceanicznych. Stosowany jest jako zagęstnik i substancja żelująca w produkcji lodów, śmietany, margaryn niskotłuszczowych, serków topionych i wyrobów garmażeryjnych.

Algi są wykorzystywane nie tylko w zdrowej żywności, ale także dostępne w aptekach jako gotowe suplementy diety. Jednym z nich jest spirulina, która dostarcza pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Zawarte w niej barwniki wspomagają procesy trawienne oraz oczyszczają organizm. Drugim z glonów dostępnych w aptekach bez recepty jest chlorella. Wzmacnia ona system immunologiczny, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz działa detoksykacyjnie. Wspomaga leczenie cukrzycy, nadciśnienia, zaburzeń trawienia i wchłaniania.

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Zioła na różne dolegliwości

Zastosowanie alg morskich w medycynie

Zastosowanie alg morskich w medycynie

przed infekcjami. Znajdują zastosowanie w leczeniu alergii. Picie alg morskich pomaga pozbyć się takich objawów jak np. nieżyt nosa. Wykorzystanie czerwonych alg (...) mieszkańców Azji. Właściwości...

Cera dojrzała

Właściwości alg morskich

Właściwości alg morskich

Maseczka z alg jest prosta w przygotowaniu. Może zostać wkomponowana w różnego rodzaju zabiegi kosmetyczne i stanowić dodatkowy element kuracji pielęgnującej cerę.

Ciąża i dziecko

Olej z alg - właściwości i zastosowanie

Olej z alg - właściwości i zastosowanie

Właściwości oleju z alg Półki w sklepach uginają się od różnego rodzaju olejków. Znajdziemy na nich olej z kokosa, awokado czy drzewa herbacianego (...) . Ostatnio na rynku pojawił się również olej z alg, który można...

Cera dojrzała

Domowa maseczka z alg

. Właściwości alg morskich Obecnie w kosmetologii coraz częściej wykorzystuje się odżywcze i pielęgnacyjne właściwości alg, do których zalicza (...) , pobudzają przemianę materii i aktywują produkcję...

Zdrowe odżywianie

Olej rydzowy - zapomniane złoto

Olej rydzowy - zapomniane złoto

, wśród których dominuje omega-3 (ponad 40 proc.). Kwasy te zwykle znajdują się w mięsie ryb morskich i alg. 36 proc. stanowią z kolei kwasy jednonienasycone. Na tle (...) opóźniające starzenie. Dlatego olej z lnianki...

Ciało

Maski na ciało

się aloes i ogórek. W sklepach dostępne są również gotowe maski, np. z alg morskich i błota. Zabiegi kosmetyczne na ciało Zabieg dostarcza organizmowi (...) , które są najczęściej stosowane podczas zabiegów kosmetycznych: Maseczka...

Zdrowe odżywianie

Zastosowanie kwasów omega-3

Zastosowanie kwasów omega-3 Odtwórz wideo

będzie ich za mało - rozpocząć suplementację tranem. Kwasy omega-3 można znaleźć przede wszystkim w tłustych rybach morskich oraz w algach, które stanowią pożywienie (...) tłuszczowymi, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu...

Kuchnie świata

Dieta mieszkańców Okinawy

Dieta mieszkańców Okinawy

. Pierwiastek ten dostarcza się organizmowi poprzez wysokie spożycie owoców i warzyw, ryb morskich, alg i soi. Produkty te nie tylko bogate są w witaminy

Nerwica i lęki

Gry terapeutyczne

Gry terapeutyczne

Naukowcy wymyślili nową generację gier komputerowych, które znajdą zastosowanie w terapii lękowej.