Spirulina

Spirulina to nazwa mikroskopijnych niebiesko-zielonych alg, które już wieki temu stanowiły pokarm dla Azteków oraz niektórych plemion afrykańskich. Naturalnym środowiskiem życia spiruliny są ciepłe jeziora Meksyku oraz Afryki. Ta mikroalga mierzy niespełna 500 µm i ma kształt spirali. Na całym świecie spirulina jest spożywana ze względu na jej unikalne właściwości odżywcze. Suplementacja diety spiruliną korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.

Właściwości odżywcze spiruliny

Nazwą spirulina określa się powszechnie dostępne suplementy diety, które w swym składzie zawierają biomasę sinic, najczęściej Arthrospira platensis lub Arthrospira maxima. Spirulina stanowi unikalną mieszankę składników odżywczych, jakiej żaden produkt spożywczy nie jest w stanie nam zaoferować.

Zobacz film: "Wysiłek fizyczny a endorfiny"

Spirulina jest nieocenionym źródłem pełnowartościowego białka, który stanowi 55-70% suchej masy algów. Białko zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W porównaniu do białka obecnego w mięsie, jajach czy mleku spirulina jest nieznacznie uboższa w metioninę, lizynę oraz lizynę. W organizmie białko pełni wiele ważnych funkcji, w tym buduje tkankę mięśniową.

Spirulina jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Zawiera również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA). W organizmie nienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe, w tym komórek mięśniowych. Ponadto chronią organizm przed rozwojem chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów) oraz chorób układu krążenia (zawał mięśnia sercowego, nadciśnienie, miażdżyca) czy alergii.

Weglowodany stanowią około 20% alg. Głównie spirulina jest źródłem prostych cukrów (glukoza, fruktoza), jednakże zawiera również niewielkie ilości glukozaminy (1,9%), która w organizmie jest wykorzystywana do regeneracji chrząstki stawowej.

Spirulina jest również doskonałym żródłem witamin. Obecny w algach barwnik beta-karoten, który jest prowitaminą A, chroni przed wystapieniem kurzej ślepoty, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonków układu pokarmowego, oddechowego, rozrodczego. Kolejną witaminą występującą w dużych ilościach w algach jest witamina E (tokoferol), która nazywana jest witaminą płodności, ponieważ jest konieczna u mężczyzn do wytwarzania plemników, a u kobiet niezbędna do prawidłowego rozwoju łożyska. Witamina E, jak również witamina A, przeciwdziałają rozwojowi choroby nowotworowej oraz wykazują aktywność antyoksydacyjną.

W czasie wysiłku fizycznego powstaje bardzo duża ilość wolnych rodników, które – jeśli nie zostaną zneutralizowane – mogą przyczynić się do rozwoju wielu przewlekłych chorób. Zawarte w spirulinie związki (witamina A, C, E) posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników, które w nadmiernych ilościach przyspieszają proces starzenia się organizmu oraz przyczyniają się do rozwoju licznych chorób (choroba Alzheimera, jaskra, miażdzyca, nadciśnienie, nowotowory). Biomasa alg zawiera również wszystkie witaminy z grupy B, w tym niewielkie ilości witaminy B12.

Spirulina jest bogatym źródłem składników mineralnych: potasu, wapnia, selenu, manganu, chromu. Spora zawartość żelaza sprawia, że spirulinę powinni zażywać osoby niespożywające mięsa, ponieważ chroni przed rozwojem anemii. Ponadto spirulina zawiera liczne barwniki, w tym chlorofile, ksantofile.

Właściwości prozdrowotne spiruliny Spirulina stanowi bogate źródło zarówno składników odżywczych, jak i bioaktywnych, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych oraz leczniczych.

  • Wzmacnia układ odpornościowy, w wyniku zwiększenia produkcji limfocytów T i B.
  • Zapobiega wystąpieniu chorób bakteryjnych oraz wirusowych poprzez zwiększenie aktywności komórek żernych - makrofagów.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne dzięki hamowaniu uwalniania histaminy.
  • Zwieksza wytwarzanie krwinek czerwonych, dzięki temu chroni przed anemią.
  • Wykazuje właściwości przeciwalergiczne poprzez obniżanie poziomu immunoglobulin IgE, dzięki czemu przeciwdziała wystąpieniu reakcji alergicznych.
  • Wykazuje właściwości przeciwirusowe, ponieważ w organizmie hamuje namnażanie lub blokuje rozwój licznych wirusów, w tym opryszczki, cytomegalii, grypy, odry.
  • Chroni organizm przed właściwościami mutagennymi substancji toksycznych.
  • Skutecznie hamuje rozwój nowotworów oraz wspomaga proces leczenia chorób nowotworowych.
  • Chroni przed rozwojem chorób układu krążenia (miażdżycy, nadciśnienia).
  • Wspomaga procesy oczyszczania organizmu z metali ciężkich.

Prozdrowotne właściwości wykazywane przez spirulinę oraz bogactwo składników odżywczych w niej zawartych sprawiają, że zażywanie suplementu diety jest szczególnie polecane sportowcom, osobom niespożywającym mięsa oraz przewlekle chorym, w celu wzmocnienia organizmu.

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Odżywki dla sportowców - suplementy, kreatyna, napoje energetyzujące a izotoniczne
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Odżywki dla sportowców - suplementy, kreatyna, napoje energetyzujące a izotoniczne
Produkty żywnościowe

Zdrowotne właściwości spiruliny

Zdrowotne właściwości spiruliny

Mleko Matki Ziemi Czy kiedykolwiek słyszałeś o spirulinie? To szmaragdowo-zielona alga, która ma kształt spirali. Z uwagi na wysokie stężenie (...) bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA) określa się ją mianem „mleka Matki Ziemi"....

Stwardnienie rozsiane - przyczyny, objawy, leczenie

Spirulina a stwardnienie zanikowe boczne

Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Florydy na podstawie wyników badań na gryzoniach dowodzą, iż suplementy diety na bazie spiruliny mogą działać (...) , pogorszenie sprawności ruchowej i niedowład spastyczny kończyn dolnych. Spirulina...

Żywienie

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

składnika Spirulina Gdy zaczynamy ograniczać cukier w diecie, nasz organizm zacznie na to reagować dość nerwowo. Pierwszym objawem może być ciagła chęć (...) na słodkie. Ograniczyć ją można dzięki spirulinie. Ta alga...

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Produkty, które są bogate w białko

Produkty, które są bogate w białko

, ale są dobrym dodatkiem do zdrowej diety. Spirulina Spirulina to jeden z superproduktów - ma ona około 65-71% kompletnego białka więcej (...) niż inne nieprzetworzone produkty. Białko w spirulinie...

Nadczynność tarczycy - przyczyny, przebieg, objawy, diagnostyka

5 prostych i naturalnych sposobów na detoks tarczycy

5 prostych i naturalnych sposobów na detoks tarczycy

otyłe, z nadciśnieniem i miażdżycą. Zobacz też: Białe nitki w jajkach niektórych obrzydzają. Można jeść? Spirulina Spirulina to alga morska (...) i prawidłowe funkcjonowanie. Spirulina powinna stanowić...

Diety od A do Z

Jedzenie na problemy hormonalne

Jedzenie na problemy hormonalne

Inne pokarmy takie jak: jagody acai, goji, kokos czy spirulina również świetnie wspomagają naszą gospodarkę hormonami. Bardzo łatwo włączyć je do diety. Możesz kupić je w supermarkecie czy przez internet.

Dieta oczyszczająca

5 pomysłów na jednodniowy detoks

5 pomysłów na jednodniowy detoks

wykorzystujemy takie superfoods jak spirulina, chlorella czy młody jęczmień. Lista składników na zielony koktajl: łyżka jednego z wyżej wymienionych