Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Spirulina - działanie, właściwości odżywcze, przeciwwskazania

Spirulina - działanie, właściwości odżywcze, przeciwwskazania
Spirulina - działanie, właściwości odżywcze, przeciwwskazania (Flickr)

Spirulina to nazwa mikroskopijnych niebiesko-zielonych alg, które już wieki temu stanowiły pokarm dla Azteków oraz niektórych plemion afrykańskich. Naturalnym środowiskiem życia spiruliny są ciepłe jeziora Meksyku oraz Afryki. Ta mikroalga mierzy niespełna 500 µm i ma kształt spirali. Na całym świecie algi spirulina są spożywane ze względu na ich unikalne właściwości odżywcze. Suplementacja diety spiruliną korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.

spis treści

1. Jak działa spirulina?

Nazwą spirulina określa się powszechnie dostępne suplementy diety, które w swym składzie zawierają biomasę sinic, najczęściej Arthrospira platensis lub Arthrospira maxima. Spirulina stanowi unikalną mieszankę składników odżywczych, jakiej żaden produkt spożywczy nie jest w stanie nam zaoferować.

Według naukowców spirulina posiada zdolności oczyszczające, przypieszające metabolizm oraz procesy trawienne. Wspomaga układ odpornościowy, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób (np. nowotworów) poprzez działanie wolnych rodników.

Substancja ta może także wykazywać zdolność pobudzania komórek macierzystych szpiku kostnego do ich wzrostu, spowalniać proces starzenia, a nawet wspomagać naprawę uszkodzonych komórek DNA. Dodatkowo obniża poziom cukru we krwi, zmniejsza apetyt i poziom cholesterolu LDL, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania.

Zobacz film: "Właściwości spiruliny ważne dla urody i zdrowia"

2. Właściwości odżywcze spiruliny

Algi spirulina są nieocenionym źródłem pełnowartościowego białka, który stanowi 55-70 proc. suchej masy. Białko zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W porównaniu do białka obecnego w mięsie, jajach czy mleku, spirulina jest nieznacznie uboższa w metioninę oraz lizynę. W organizmie białko pełni wiele ważnych funkcji, w tym buduje tkankę mięśniową.

Wg badań spirulina zawiera trzy razy więcej wapnia niż mleko, dwadzieścia trzy razy więcej żelaza, niż ma go szpinak, cztery razy więcej białka niż tofu i aż trzydzieści dziewięć razy więcej beta-karotenu niż marchew.

Zdrowotne właściwości spiruliny
Zdrowotne właściwości spiruliny [7 zdjęć]

Czy kiedykolwiek słyszałeś o spirulinie? To szmaragdowo-zielona alga, która ma kształt spirali. Z uwagi

zobacz galerię

Spirulina jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Spirulina zawiera również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA).

W organizmie nienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe, w tym komórek mięśniowych. Chronią organizm przed rozwojem chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów) oraz chorób układu krążenia (zawał mięśnia sercowego, nadciśnienie, miażdżyca) czy alergii.

Weglowodany stanowią około 20 proc. alg. Głównie jest źródłem prostych cukrów (glukoza, fruktoza), jednakże spirulina zawiera również niewielkie ilości glukozaminy (1,9 proc.), która w organizmie jest wykorzystywana do regeneracji chrząstki stawowej.

Algi spirulina są również doskonałym źródłem witamin. Obecny w algach barwnik beta-karoten, który jest prowitaminą A, chroni przed wystapieniem kurzej ślepoty, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonków układu pokarmowego, oddechowego, rozrodczego.

Kolejną witaminą występującą w dużych ilościach w algach jest witamina E (tokoferol), która nazywana jest witaminą płodności, ponieważ jest niezbędna u mężczyzn do wytwarzania plemników, a u kobiet niezbędna do prawidłowego rozwoju łożyska. Witamina E, jak również witamina A, przeciwdziałają rozwojowi choroby nowotworowej oraz wykazują aktywność antyoksydacyjną.

W czasie wysiłku fizycznego powstaje bardzo duża ilość wolnych rodników, które – jeśli nie zostaną zneutralizowane – mogą przyczynić się do rozwoju wielu przewlekłych chorób. Spirulina zawiera związki (witamina A, C, E) chroniące błony komórkowe przed wpływem wolnych rodników, które w nadmiernych ilościach przyspieszają proces starzenia się organizmu oraz przyczyniają się do rozwoju licznych chorób (choroba Alzheimera, jaskra, miażdżyca, nadciśnienie, nowotowory. Biomasa alg zawiera również wszystkie witaminy z grupy B, w tym niewielkie ilości witaminy B12.

Algi spirulina są bogatym źródłem składników mineralnych: potasu, wapnia, selenu, manganu, chromu. Spora zawartość żelaza sprawia, że spirulinę powinny zażywać osoby, które nie jedzą mięsa, ponieważ chroni ona przed rozwojem anemii. Ponadto algi spirulina zawierają liczne barwniki, w tym chlorofile, ksantofile.

3. Właściwości prozdrowotne alg

Spirulina stanowi bogate źródło zarówno składników odżywczych, jak i bioaktywnych, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych oraz leczniczych.

  • Spirulina wzmacnia układ odpornościowy, w wyniku zwiększenia produkcji limfocytów T i B.
  • Spirulina zapobiega wystąpieniu infekcji bakteryjnych oraz wirusowych poprzez zwiększenie aktywności komórek żernych - makrofagów.
  • Spirulina wykazuje działanie przeciwzapalne dzięki hamowaniu uwalniania histaminy.
  • Spirulina zwiększa wytwarzanie krwinek czerwonych, dzięki temu chroni przed anemią.
  • Spirulina działa przeciwalergicznie poprzez obniżanie poziomu immunoglobulin IgE, dzięki czemu przeciwdziała wystąpieniu reakcji alergicznych.
  • Spirulina wykazuje właściwości przeciwirusowe, ponieważ w organizmie hamuje namnażanie lub blokuje rozwój licznych wirusów, w tym opryszczki, cytomegalii, grypy, odry.
  • Spirulina minimalizuje wpływ toksyn na organizm, poprzez zmniejszenie mutagennych właściwości substancji toksycznych.
  • Spirulina skutecznie hamuje rozwój nowotworów oraz wspomaga proces leczenia chorób nowotworowych.
  • Spirulina chroni przed rozwojem chorób układu krążenia (miażdżycy, nadciśnienia).
  • Spirulina wspomaga procesy oczyszczania organizmu z metali ciężkich.

Prozdrowotne właściwości spiruliny oraz bogactwo składników odżywczych w niej zawartych sprawiają, że zażywanie tego suplementu diety jest szczególnie polecane sportowcom, wegetarianom i weganom oraz przewlekle chorym, w celu wzmocnienia organizmu.

4. Przedawkowanie spiruliny

Spirulina, mimo swoim cudownych właściwości, nie każdemu jest polecana. W tej grupie znajdują się dzieci, ciężarne i karmiące piersią kobiety, a także chorzy na fenyloketonurię (nietolerancja fenyloalaniny). Nie udowodniono możliwości przedawkowania spiruliny, lecz mimo to zawsze należy postępować zgodnie z zaleceniami lekarza/producenta.

Podczas kupna spiruliny warto zwrócić uwagę na to skąd pochodzi. W Polsce bardzo często jest zamawiana przez internet, a tam najczęściej możemy znaleźć towar pochodzący z Chin. Lepszym wyborem będzie spirulina pochodząca z USA. Suplementowanie się zakażonymi algami może doprowadzić do nieodwracalnych problemów związanych z wątrobą.

5. Dawkowanie

Spirulinę, jak każdy suplement diety, należy przyjmować zgodnie z zaleceniami producenta, zwykle kapsułki zażywa się trzy razy dziennie. Gdy mówimy o spirulinie w proszku, możemy wykorzystać przepis słynnego Dr Oza - jedną łyżeczkę proszku należy rozpuścić w 350 ml soku limonkowego, po czym zamrozić w kostkach. Po zamrożeniu można jedną kostkę rozpuścić w soku lub w wodzie. Napój ten dodaje energii i podkręca metabolizm.

6. Kaloryczność spiruliny

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 112 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 26,0 kcal 29,1 kcal
Białko 5,92 g 6,63 g
Węglowodany 2,42 g 2,71 g
Cukier 0,30 g 0,34 g
Błonnik 0,40 g 0,45 g
Tłuszcz 0,39 g 0,44 g
Tłuszcze nasycone 0,14 g 0,15 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,03 g 0,04 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,11 g 0,12 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0,90 mg 1,01 mg
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze