Spirulina - właściwości odżywcze i prozdrowotne

Spirulina to nazwa mikroskopijnych niebiesko-zielonych alg, które już wieki temu stanowiły pokarm dla Azteków oraz niektórych plemion afrykańskich. Naturalnym środowiskiem życia spiruliny są ciepłe jeziora Meksyku oraz Afryki. Ta mikroalga mierzy niespełna 500 µm i ma kształt spirali. Na całym świecie algi spirulina są spożywane ze względu na ich unikalne właściwości odżywcze. Suplementacja diety spiruliną korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.

Spirulina - Właściwości odżywcze

Nazwą spirulina określa się powszechnie dostępne suplementy diety, które w swym składzie zawierają biomasę sinic, najczęściej Arthrospira platensis lub Arthrospira maxima. Spirulina stanowi unikalną mieszankę składników odżywczych, jakiej żaden produkt spożywczy nie jest w stanie nam zaoferować.

Zobacz film: "Właściwości spiruliny ważne dla urody i zdrowia"

Algi spirulina są nieocenionym źródłem pełnowartościowego białka, który stanowi 55-70% suchej masy algów. Białko zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W porównaniu do białka obecnego w mięsie, jajach czy mleku spirulina jest nieznacznie uboższa w metioninę oraz lizynę. W organizmie białko pełni wiele ważnych funkcji, w tym buduje tkankę mięśniową.

Spirulina jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Spirulina zawiera również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA). W organizmie nienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe, w tym komórek mięśniowych. Ponadto chronią organizm przed rozwojem chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów) oraz chorób układu krążenia (zawał mięśnia sercowego, nadciśnienie, miażdżyca) czy alergii.

Weglowodany stanowią około 20% alg. Głównie jest źródłem prostych cukrów (glukoza, fruktoza), jednakże spirulina zawiera również niewielkie ilości glukozaminy (1,9%), która w organizmie jest wykorzystywana do regeneracji chrząstki stawowej.

Zdrowotne właściwości spiruliny

Czy kiedykolwiek słyszałeś o spirulinie? To szmaragdowo-zielona alga, która ma kształt spirali. Z uwagi na wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego...

Algi spirulina są również doskonałym żródłem witamin. Obecny w algach barwnik beta-karoten, który jest prowitaminą A, chroni przed wystapieniem kurzej ślepoty, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonków układu pokarmowego, oddechowego, rozrodczego. Kolejną witaminą występującą w dużych ilościach w algach jest witamina E (tokoferol), która nazywana jest witaminą płodności, ponieważ jest konieczna u mężczyzn do wytwarzania plemników, a u kobiet niezbędna do prawidłowego rozwoju łożyska. Witamina E, jak również witamina A, przeciwdziałają rozwojowi choroby nowotworowej oraz wykazują aktywność antyoksydacyjną.

W czasie wysiłku fizycznego powstaje bardzo duża ilość wolnych rodników, które – jeśli nie zostaną zneutralizowane – mogą przyczynić się do rozwoju wielu przewlekłych chorób. Spirulina zawiera związki (witamina A, C, E) posiadające zdolność zmiatania wolnych rodników, które w nadmiernych ilościach przyspieszają proces starzenia się organizmu oraz przyczyniają się do rozwoju licznych chorób (choroba Alzheimera, jaskra, miażdzyca, nadciśnienie, nowotowory. Biomasa alg zawiera również wszystkie witaminy z grupy B, w tym niewielkie ilości witaminy B12.

Algi spirulina są bogatym źródłem składników mineralnych: potasu, wapnia, selenu, manganu, chromu. Spora zawartość żelaza sprawia, że spirulinę powinni zażywać osoby niespożywające mięsa, ponieważ chroni przed rozwojem anemii. Ponadto algi spirulina zawierają liczne barwniki, w tym chlorofile, ksantofile.

Spirulina - Właściwości prozdrowotne

Spirulina stanowi bogate źródło zarówno składników odżywczych, jak i bioaktywnych, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych oraz leczniczych.

  • Wzmacnia układ odpornościowy, w wyniku zwiększenia produkcji limfocytów T i B.
  • Zapobiega wystąpieniu infekcji bakteryjnych oraz wirusowych poprzez zwiększenie aktywności komórek żernych - makrofagów.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne dzięki hamowaniu uwalniania histaminy.
  • Zwieksza wytwarzanie krwinek czerwonych, dzięki temu chroni przed anemią.
  • Wykazuje właściwości przeciwalergiczne poprzez obniżanie poziomu immunoglobulin IgE, dzięki czemu przeciwdziała wystąpieniu reakcji alergicznych.
  • Wykazuje właściwości przeciwirusowe, ponieważ w organizmie hamuje namnażanie lub blokuje rozwój licznych wirusów, w tym opryszczki, cytomegalii, grypy, odry.
  • Minimalizuje wpływ toksyn na organizm, poprzez zmniejszenie mutagennych włąsciwości substancji toksycznych.
  • Skutecznie hamuje rozwój nowotworów oraz wspomaga proces leczenia chorób nowotworowych.
  • Chroni przed rozwojem chorób układu krążenia (miażdżycy, nadciśnienia).
  • Wspomaga procesy oczyszczania organizmu z metali ciężkich.

Prozdrowotne właściwości wykazywane przez spirulinę oraz bogactwo składników odżywczych w niej zawartych sprawiają, że zażywanie tego suplementu diety jest szczególnie polecane sportowcom, osobom niespożywającym mięsa oraz przewlekle chorym, w celu wzmocnienia organizmu.

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Odżywki dla sportowców - suplementy, kreatyna, napoje energetyzujące a izotoniczne
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Odżywki dla sportowców - suplementy, kreatyna, napoje energetyzujące a izotoniczne
Środki wspomagające odchudzanie

Algi - pożywienie, właściwości prozdrowotne

, gdyż posiada unikalne właściwości odżywcze. Spirulina jest bogatym źródłem pełnowartościowego (uboga w metioninę, lizynę) białka, stanowiącego 55-70 (...) są bogatym źródłem zarówno składników odżywczych,...

Produkty żywnościowe

Czym jest spirulina i jak ją kupować? (WIDEO)

Spirulina stała się ostatnio modna ze względu na swoje przebogate właściwości. Ma dużo białka, obniża cholesterol, wzmacnia odporność, pozwala (...) się ustrzec alergii i złagodzić jej objawy, może nawet zapobiegać...

Grzyby

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Grzyby shiitake - właściwości zdrowotne

Japoński sekret Te niskokaloryczne, brązowe i mięsiste grzyby są nie tylko smaczne, ale i bardzo odżywcze. Ze względu na prozdrowotne właściwości (...) i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. Przeciwutleniacze...

Produkty żywnościowe

Zdrowotne właściwości spiruliny

Zdrowotne właściwości spiruliny

spirulinę? Cudowny kwas gamma linolenowy Lecznicze właściwości spiruliny w dużej mierze zależą od działania kwasu gamma-linolenowego. Bierze on udział (...) ma właściwości antyoksydacyjne,...

Produkty żywnościowe

Superprodukty, których powinieneś spróbować w 2016 roku

Superprodukty, których powinieneś spróbować w 2016 roku

o żółtawym miąższu, przybyły do nas prosto z Ameryki Południowej, gdzie od dawna znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawierają mnóstwo (...) Spirulina Chociaż spirulina, niebiesko-zielona...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

Właściwości fasoli. Które gatunki warto jeść?

zawiera mnóstwo błonnika, który pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Właściwości prozdrowotne fasoli czarnej Spożywanie czarnej fasoli (...) . Właściwości fasoli Fasola jest bogata w białko...

Grzyby

Lecznicze właściwości grzybów. Poznaj sekrety fungoterapii

Lecznicze właściwości grzybów. Poznaj sekrety fungoterapii

Zapomniane zdrowotne właściwości grzybów Borowiki na trądzik, kurki na owrzodzenia i liszaje, pieczarki na lepsze efekty odchudzania. Mykoterapia (...) , czyli leczenie grzybami, zdobywa coraz większą popularność. Obecnie około 700...

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Produkty, które są bogate w białko

Produkty, które są bogate w białko

, ale są dobrym dodatkiem do zdrowej diety. Spirulina Spirulina to jeden z superproduktów - ma ona około 65-71% kompletnego białka więcej (...) niż inne nieprzetworzone produkty. Białko w spirulinie...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Marchewka zamiast chrupek

Marchewka zamiast chrupek

Warto przekonać dziecko do jedzenia warzyw ze względu na ich składniki odżywcze.