Spirulina - właściwości odżywcze i prozdrowotne

spis treści
rozwiń

Spirulina to nazwa mikroskopijnych niebiesko-zielonych alg, które już wieki temu stanowiły pokarm dla Azteków oraz niektórych plemion afrykańskich. Naturalnym środowiskiem życia spiruliny są ciepłe jeziora Meksyku oraz Afryki. Ta mikroalga mierzy niespełna 500 µm i ma kształt spirali. Na całym świecie algi spirulina są spożywane ze względu na ich unikalne właściwości odżywcze. Suplementacja diety spiruliną korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.

1. Spirulina - Właściwości odżywcze

Nazwą spirulina określa się powszechnie dostępne suplementy diety, które w swym składzie zawierają biomasę sinic, najczęściej Arthrospira platensis lub Arthrospira maxima. Spirulina stanowi unikalną mieszankę składników odżywczych, jakiej żaden produkt spożywczy nie jest w stanie nam zaoferować.

Algi spirulina są nieocenionym źródłem pełnowartościowego białka, który stanowi 55-70% suchej masy algów. Białko zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W porównaniu do białka obecnego w mięsie, jajach czy mleku spirulina jest nieznacznie uboższa w metioninę oraz lizynę. W organizmie białko pełni wiele ważnych funkcji, w tym buduje tkankę mięśniową.

Zobacz film: "Właściwości spiruliny ważne dla urody i zdrowia"

Spirulina jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, a w szczególności kwas gamma-linolenowy. Spirulina zawiera również kwas alfa-linolenowy, kwas linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA). W organizmie nienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe, w tym komórek mięśniowych. Ponadto chronią organizm przed rozwojem chorób autoimmunologicznych (reumatoidalne zapalenie stawów) oraz chorób układu krążenia (zawał mięśnia sercowego, nadciśnienie, miażdżyca) czy alergii.

Weglowodany stanowią około 20% alg. Głównie jest źródłem prostych cukrów (glukoza, fruktoza), jednakże spirulina zawiera również niewielkie ilości glukozaminy (1,9%), która w organizmie jest wykorzystywana do regeneracji chrząstki stawowej.

Zdrowotne właściwości spiruliny
Zdrowotne właściwości spiruliny [7 zdjęć]

Czy kiedykolwiek słyszałeś o spirulinie? To szmaragdowo-zielona alga, która ma kształt spirali. Z uwagi...

zobacz galerię

Algi spirulina są również doskonałym żródłem witamin. Obecny w algach barwnik beta-karoten, który jest prowitaminą A, chroni przed wystapieniem kurzej ślepoty, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonków układu pokarmowego, oddechowego, rozrodczego. Kolejną witaminą występującą w dużych ilościach w algach jest witamina E (tokoferol), która nazywana jest witaminą płodności, ponieważ jest konieczna u mężczyzn do wytwarzania plemników, a u kobiet niezbędna do prawidłowego rozwoju łożyska. Witamina E, jak również witamina A, przeciwdziałają rozwojowi choroby nowotworowej oraz wykazują aktywność antyoksydacyjną.

W czasie wysiłku fizycznego powstaje bardzo duża ilość wolnych rodników, które – jeśli nie zostaną zneutralizowane – mogą przyczynić się do rozwoju wielu przewlekłych chorób. Spirulina zawiera związki (witamina A, C, E) posiadające zdolność zmiatania wolnych rodników, które w nadmiernych ilościach przyspieszają proces starzenia się organizmu oraz przyczyniają się do rozwoju licznych chorób (choroba Alzheimera, jaskra, miażdzyca, nadciśnienie, nowotowory. Biomasa alg zawiera również wszystkie witaminy z grupy B, w tym niewielkie ilości witaminy B12.

Algi spirulina są bogatym źródłem składników mineralnych: potasu, wapnia, selenu, manganu, chromu. Spora zawartość żelaza sprawia, że spirulinę powinni zażywać osoby niespożywające mięsa, ponieważ chroni przed rozwojem anemii. Ponadto algi spirulina zawierają liczne barwniki, w tym chlorofile, ksantofile.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Spirulina - Właściwości prozdrowotne

Spirulina stanowi bogate źródło zarówno składników odżywczych, jak i bioaktywnych, wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych oraz leczniczych.

  • Wzmacnia układ odpornościowy, w wyniku zwiększenia produkcji limfocytów T i B.
  • Zapobiega wystąpieniu infekcji bakteryjnych oraz wirusowych poprzez zwiększenie aktywności komórek żernych - makrofagów.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne dzięki hamowaniu uwalniania histaminy.
  • Zwieksza wytwarzanie krwinek czerwonych, dzięki temu chroni przed anemią.
  • Wykazuje właściwości przeciwalergiczne poprzez obniżanie poziomu immunoglobulin IgE, dzięki czemu przeciwdziała wystąpieniu reakcji alergicznych.
  • Wykazuje właściwości przeciwirusowe, ponieważ w organizmie hamuje namnażanie lub blokuje rozwój licznych wirusów, w tym opryszczki, cytomegalii, grypy, odry.
  • Minimalizuje wpływ toksyn na organizm, poprzez zmniejszenie mutagennych włąsciwości substancji toksycznych.
  • Skutecznie hamuje rozwój nowotworów oraz wspomaga proces leczenia chorób nowotworowych.
  • Chroni przed rozwojem chorób układu krążenia (miażdżycy, nadciśnienia).
  • Wspomaga procesy oczyszczania organizmu z metali ciężkich.

Prozdrowotne właściwości wykazywane przez spirulinę oraz bogactwo składników odżywczych w niej zawartych sprawiają, że zażywanie tego suplementu diety jest szczególnie polecane sportowcom, osobom niespożywającym mięsa oraz przewlekle chorym, w celu wzmocnienia organizmu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!